Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 09 /14:18

Nėščios kaunietės užpuolikai išgirdo teismo verdiktą: naktys – namuose, darbas – be atlygio

Antradienį Kauno apylinkės teisme paskelbtas nuosprendis kovo 12 d. Kauno Rokų g. veikiančioje parduotuvėje neva per ilgai kasoje už prekes atsiskaitinėjusią nėščią moterį užsipuolusiems, o vėliau jos užsienietį vyrą užgauliojusiems jaunuoliams – Lukui Bukauskui ir Pauliui Elijošiui. Nors „Rokų chuliganams“ grėsė kalėjimas iki dvejų metų, teismas skyrė laisvės apribojimą.
Kaltinamieji teisme
Kaltinamieji teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Mes nesiekiame jokios piniginės kompensacijos, norime, kad triumfuotų teisingumas. Kad tokie žmonės žinotų, jog už jų veiksmus gresia pasekmės. Nepykstame, tiesiog norime, jog jie suprastų, kad pasielgė negerai, atsiprašytų. Kad jie atsakytų ne tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo, bet ir dėl tautinės nesantaikos kurstymo, rasizmo. Taip mums labai svarbu. Nes daugelis užsieniečių Lietuvoje yra užgauliojami. Norisi pakovoti už juos.

Net teisėsauga nelabai nori kalbėti apie tokius dalykus. Duodamas parodymus mano vyras ne kartą pabrėžė, jog jis airis, bet to dokumentuose niekas nefiksavo“, – 15min pakalbinta prieš teismo posėdį, tikino 33-ejų metų nukentėjusioji Rasa, netrukus turinti gimdyti ketvirtąją atžalą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nukentėjusieji
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nukentėjusieji

Nukentėjusieji teisme verdikto paskelbimo dieną nepasirodė.

Patys kaltinamieji parodymus byloje keitė. Iš pradžių prisipažinę kaltais, vėliau jau suko uodegas: apkaltino pačius nukentėjusiuosius, tikino, jog tai jie provokavo išpuoliui. Vis dėlto, baigiamųjų kalbų metu jaunuoliai tiek Rasos, tiek jos vyro atsiprašė. Tik taip ir liko neaišku, už ką, jei tvirtino esantys nekalti.

Slaugys nemokamai senelius

Antradienį teismas paskelbė verdiktą: abu vaikinai pripažinti kaltais dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Jiems skirtas laisvės apribojimas metams ir šešiems mėnesiams, įpareigojant būti namuose nuo 22 val. iki 6 val. Tai – auklėjamojo pobūdžio priemonė.

Taip pat kaltinamieji per metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos turės atidirbti 120 neapmokamų valandų socialinės priežiūros įstaigose. Tai yra, iki šiol niekur nedirbę, jie turės dirbti neatlygintinai: su neįgaliaisiais, senyvo amžiaus žmonėmis. Tokį sprendimą teismas priėmė, nes anksčiau jie buvo teisti, skirtos baudos, bet tai jų nepamokė.

Nusikaltimo padarymo momentu tiek L.Bukauskas, tiek P.Elijošius niekur nedirbo. Važinėjosi senelio tik ką įsigyta, bet dar jo vardu neregistruota mašina.

Teismas, skirdamas jaunuoliams bausmes, atsižvelgė į tai, kad jie padarė vieną nesunkų tyčinį nusikaltimą ir į dvi jų atsakomybę sunkinančias aplinkybes – veikimą bendrininkų grupėje ir nusikaltimą, siekiant išreikšti neapykantą kitos rasės asmeniui.

„Rasinės diskriminacijos, kurią kvalifikuoti prašė nukentėjusieji, nepripažinome, nes tyčios nebuvo. Tai buvo tiesiog chuliganizmo atvejis“, – patikino teisėjas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teisėjas Rimantas Grigas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teisėjas Rimantas Grigas

Nenustatyta ir kaltinamųjų atsakomybę lengvinančių aplinkybių, nes kaltinamasis L.Bukauskas kaltu dėl šio nusikaltimo neprisipažino, o P.Elijošius prisipažino iš dalies, tačiau teismas šio dalinio prisipažinimo nelaikė atsakomybę lengvinančia aplinkybe.

VIDEO: Teisėjas Rimantas Grigas apie nėsčiosios užpuolikus: „Paskirta pati tinkamiausia bausmė“

Anksčiau prokurorė siūlė teismui kaltinamiesiems skirti griežčiausią galimą bausmę – įkalinimą šešių mėnesių laikotarpiui. L.Bukauskui siūlyta atidėti bausmės vykdymą, nes jo ankstesnis teistumas išnykęs.

Kreipsis į Airijos ambasadą

Iškart po teismo verdikto 15min susisiekė su pačia nukentėjusiąja Rasa Deswal. Moteris buvo nusivylusi nuosprendžiu.

„Nežinau, ar tokia bausmė pamokys jaunuolius. Juk tai tik trys savaitės darbo. Galėtų būti bent keletas mėnesių.

Labai liūdna ir dėl teisėjo požiūrio. Liudininkai paliudijo rasistinį išpuolį prieš mano vyrą Singhą Deswalį. Apmaudu, kad teismui neužtenka jų užfiksuotų įrodymų, jog išties neapykanta kitataučiui buvo išreikšta. Lyg dangstytų valstybė rasistinius išpuolius. Svarstysime galimybę skųsti. Tai liečia ne tik šiuos jaunuolius, bet ir visą Lietuvos teisėsaugos sistemą, ar ji skaidriai veikia.

Manau, kreipsimės ir į Airijos ambasadą. Nesinorėjo iki šiol žeminti Lietuvos. Tai bus tarptautinis įvykis, skandalas“, – tikino nukentėjusioji Rasa.

15min primena, jog kovo 12 d. Kaune, Rokų gatvėje esančiame prekybos centre ,,Maxima”, stovėdami eilėje prie kasos, aplinkinių akivaizdoje kaltinamieji tyčiojosi iš besilaukiančios moters, plūdo ją necenzūriniais žodžiais, grasino fiziškai susidoroti ir kitaip žemino nukentėjusiąją, kuri užtruko susimokėti prie kasos.

Vėliau prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje kaltinamieji tyčiojosi iš nukentėjusiosios sutuoktinio. Būtent P.Elijošius nusimovė kelnes ir demonstravo jam nuogą užpakalį. Kaltinamieji iškoneveikė užsienietį necenzūriniais žodžiais, vadino jį ,,babajumi”, ,,juodašikniu” ir t. t. Liepė jam dingti iš Lietuvos, grasino, kad iš automobilio išsitrauks ginklą. Naudojo prieš nukentėjusįjį fizinį smurtą.

Nufilmavusi agresyviai nusiteikusią, Ievos Strazdauskaitės likimu grasinusią ir iš automobilių stovėjimo aikštelės be nuplėštų galinių numerių su „Mercedes-Benz“ kovo 12 d. pasišalinusią kompaniją, nukentėjusiųjų pora kreipėsi į policiją. Iškart buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Kovo 13 d., prieš pietus, buvo sulaikyti du 23 ir 24-erių metų amžiaus anksčiau už vagystes teisti asmenys, rastas ir paimtas automobilis. Kiek vėliau buvo nustatyti ir kiti du įtariamieji: 18-os metų mergina bei 21-erių metų anksčiau teistas vaikinas. Tačiau tyrimo metu jiems įtarimai nepareikšti.

Kaltinamieji – 1994 m. gimęs L.Bukauskas (teistas kartą) ir 1992 m. gimęs P.Elijošius (teistas dukart) – niekur nedirba. Už šią nusikalstamą veiką kaltinamiesiems grėsė laisvės atėmimas iki dvejų metų.

VIDEO: Nufilmuota: Kaune jaunuoliai užpuolė besilaukiančią moterį ir jos užsienietį vyrą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas