Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegiją sukrėtusi lietuvės Monikos byla: kaltinamasis neigia žudęs

Norvegijoje teismą pagaliau pasiekė 2011 metais nužudytos aštuonmetės lietuvės Monikos Sviglinskajos byla. Jos nužudymu apkaltintas 34 metų lietuvis, buvęs mergaitės motinos Kristinos Sviglinskajos sugyventinis Donatas Lukoševičius. Byla bus nagrinėjama visą mėnesį.
Norvegijoje nužudytos Monikos motina Kristina
Norvegijoje nužudytos Monikos motina Kristina (dešinėje) / NTB/Scanpix nuotr.

Visuomenės ir žiniasklaidos dėmesys

Lietuvės aštuonmetės Monikos Sviglinskajos nužudymo byla sulaukė milžiniško Norvegijos žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio. Ši kriminalinė byla Norvegijoje yra didžiausia per pastaruosius keletą metų po teroristo Anderso Breiviko įvykdytų nusikaltimų.

Į prasidėjusį teismo procesą nukrypo visos šalies didžiųjų televizijų kameros, transliuojančios tiesiogiai, apie tai kas pusvalandį žiniose praneša radijas, o interneto naujienų portalai informaciją atnaujina minučių tikslumu.

Į viešumą iškilo aplaidus policijos darbas, kuri, kaip vėliau paaiškėjo, nesiėmė reikalingo tyrimo, paskelbusi skubotas ir klaidingas išvadas, kad mergaitė nusižudė.

Kodėl būtent šis nusikaltimas sulaukė tokio dėmesio? Beveik penkerius metus besitęsianti istorija visuomenę sukrėtė ne taip seniai – prieš dvejus metus, kai paaiškėjo, kad mergaitė, kurios kūnas rastas su diržu ant kaklo, buvo žiauriai nužudyta, kas iki tol buvo neigiama.

Tuomet į viešumą iškilo aplaidus policijos darbas, kuri, kaip vėliau paaiškėjo, nesiėmė reikalingo tyrimo, paskelbusi skubotas ir klaidingas išvadas, kad mergaitė nusižudė. Apie galimą nužudymą 2014 metų pradžioje prakalbo policijos pareigūnas Robinas Schaeferis, bet jo vadovybė neleido atnaujinti bylos.

Byla galėjo nepasiekti teismo, jei ne Kristinos Sviglinskajos advokatas, pareikalavęs pradėti tyrimą iš naujo ir primygtinai teigęs, kad mergaitė buvo nužudyta.

NTB/Scanpix nuotr./Donato Lukoševičiaus teismas Norvegijoje
NTB/Scanpix nuotr./Donato Lukoševičiaus teismas Norvegijoje

Pradėjus tyrimą, paaiškėjo, kad mergaitė iš tikrųjų buvo nužudyta, dėl jos nužudymo apkaltintas buvęs motinos sugyventinis D.Lukoševičius. Visi šie faktai šokiravo Norvegijos visuomenę ir žiniasklaidą – tiek žiaurus nusikaltimas, tiek ir aplaidus policijos darbas. Paaiškėjus, kad tyrimas buvo atliekamas aplaidžiai, turėjo pasitraukti Hordalando apskrities policijos viršininkas.

Kaltinamasis neigia kaltę

Pirmą bylos svarstymo dieną teismo salė Bergene tapo akistatos vieta mergaitės motinai ir nužudymu kaltinamam lietuviui. D.Lukoševičius į teismą įėjo plačiai besišypsodamas, pastebimai demonstruodamas pasitikėjimą savimi, tuo tarpu K.Sviglinskaja neslėpė susijaudinimo. Ji laikė vieno iš teisme palaikančių artimųjų ranką ir stengėsi į nežiūrėti į televizijos kameras.

Teisme apklausiamas nužudymu kaltinamas D.Lukoševičius savo kaltę neigė ir pasakojo, jog nužudymo dieną dirbęs.

„Aš neįvykdžiau šio nusikaltimo“, – teisėjui sakė nužudymu kaltinamas lietuvis.

D.Lukoševičius Norvegijos žurnalistams yra pareiškęs, kad yra iš anksto nuteisiamas dar neprasidėjus teismui. Esą su tokia praeitimi, kokia yra jo, bet kuris žmogus būtų nuteistas.

„Nereikia jokių įrodymų, paimi mano praeitį ir eini į teismą“, – Norvegijos nacionaliniam transliuotojui NRK yra sakęs D.Lukoševičius, kalbėdamas apie savo kriminalinę praeitį Lietuvoje. Prieš emigruodamas į Norvegiją, D.Lukoševičius buvo teistas dešimt kartų. Jo nusikaltimų sąrašas – nuo smurto ir plėšimų iki padegimo.

DNR įrodymai

Nužudymu kaltinamas lietuvis teigia, kad M.Sviglinskajos byloje įrodymai yra per silpni, kad būtų įrodyta jo kaltė. Su tokiais teiginiais nesutinka valstybės kaltintojai.

Teisiamas lietuvis teigia, kad tai neįrodo jo kaltės. Jo DNR galėjo atsidurti ant mergaitės kūno dar nuo tada, kai jis namuose gyveno kartu su mergaite ir jos motina.

Nusikaltimo vietoje ant nužudytos Monikos kūno buvo rasti DNR pavyzdžiai, kurie sutapo su D.Lukoševičiaus DNR. Tačiau teisiamas lietuvis teigia, kad tai neįrodo jo kaltės. Jo DNR galėjo atsidurti ant mergaitės kūno dar nuo tada, kai jis namuose gyveno kartu su mergaite ir jos motina.

Tokius lietuvio teiginius neigia užsienio ekspertai. DNR pavyzdžius tyrę ekspertai iš Didžiosios Britanijos yra nustatę, kad labiausiai tikėtina, jog ant nužudytos mergaitės kūno jie atsidūrė tiesioginio kontakto metu. DNR tyrimai šioje byloje gali būti pagrindiniai, kurie įrodys arba paneigs D.Lukoševičiaus kaltę.

Faktai apie Monikos bylą

2011 metų lapkritį aštuonmetė Monika Sviglinskaja rasta nužudyta savo namuose Sund på Sotra gyvenvietėje netoli Bergeno.

2012 m. rugpjūtį mergaitės mirtis įvardinama kaip savižudybė.

2014 m. sausio mėnesį policijos tyrėjas Robinas Schaeferis praneša, kad mergaitės mirtis gali būti nužudymas ir prašo atnaujinti bylą, bet policija atsisako.

Po K.Sviglinskajos, jos advokato Stigo Nilseno ir R.Schaeferio spaudimo, Hordalando apskrities policija atnaujina tyrimą.

2014 m. spalio 21 dieną suimtas buvęs K.Sviglinskajos sugyventinis Donatas Lukoševičius, kaltinamas Monikos nužudymu.

2016 m. kovo 10 dieną valstybės prokuroras apkaltina D.Lukoševičių nužudymu sunkinančiomis aplinkybėmis.

2016 m. gegužės 30 dieną Hordalando apskrities teisme Bergene prasideda teismo procesas.

Pagal Norvegijos spaudą parengė Mantas Tomkūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas