Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 10 /14:10

Nuosprendis neįgalią mamą pagalve uždusinusiam šachmatų meistrui: kalės devynerius metus

Gegužės 10 d. Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis itin jautrioje nužudymo byloje. Joje šachmatų meistras Aleksandras Jegorovas buvo kaltinamas sunkiai sergančios mamos uždusinimu pagalve. Teisme atsivėręs kaltinamasis tikino, taip pasielgęs iš beviltiškumo – vienas rūpintis sveiką protą praradusia artimąja jis nebepajėgė dėl depresijos. Vis dėlto A.Jegorovas kalėjimo neišvengė.
Aleksandras Jegorovas tesme
Aleksandras Jegorovas teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pernai metų birželį per Lietuvą nuvilnijęs įvykis į paviršių iškėlė jautrią temą: kokią psichologinę kančią išgyvena prie lovos prikaustytus artimuosius prižiūrintys žmonės? Manoma, kad A.Jegorovas sergančią motiną nužudė kamuojamas depresijos. Anksčiau jis nebuvo teistas, buvo žinomas visuomenei kaip puikus šachmatų žaidėjas, gailėjosi dėl to, ką padarė, savo kaltę pripažino visiškai.

Teisme vyras atviravo manęs, kad tokiais veiksmais išlaisvino mamą, o ir patį save, iš kančių.

„Mamos liga prasidėjo gal 2008 metais. Buvo visko: vėžys, problemos su skydliauke, Alzheimeris. Iki tol ja rūpinosi mano tėvas. Bet jis mirė 2015 m. Kol jis buvo gyvas, problema neatrodė tokia didelė, nes daug dirbau. Tačiau kai viskas užgulė tik ant manęs... Viskas pasirodė daug sunkiau, nei atrodė iš pradžių. Buvo mano klaida, kad iškart nepradėjau ieškoti specialistų pagalbos.

Po tėvo mirties mamos liga paūmėjo. Dar prisidėjo ir finansinės problemos. Girdėjau klausimų, kodėl mamos neatidaviau į slaugos namus. Jei būčiau turėjęs pinigų, mes čia nebūtume susirinkę. Mėnuo slaugos namuose kainuoja keturženklį skaičių. Negalėjau sau to leisti. Buvau per silpnas rasti sprendimą“, – prasidėjus bylos nagrinėjimui teisme dar sausį teigė A.Jegorovas, iki įvykio skausmą malšinęs alkoholyje.

Dėl visų šių priežasčių Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijai neturėjo būti itin lengva priimti apkaltinamąjį sprendimą žudikui. Vis dėlto A.Jegorovas kalėjimo neišvengė: jam teks kalėti devynerius metus, į bausmės laiką įskaitant beveik metus, kuriuos jis buvo laikomas suimtas – nuo 2017 m. birželio 10 d.

Teismas konstatavo, kad byloje nėra įrodymų, jog nužudytoji kentė skausmus. Pasak teisėjų, kaltinamasis veikė tyčia, planavo nužudyti savo motiną būtent uždusindamas ją pagalve, tam ruošėsi – matė panašų scenarijų viename filme. Neva mama jam yra sakiusi, kad nori mirti namuose.

Artėjant sumanymo išpildymui, jis ėmė gausiai vartoti alkoholį. Nužudęs, išsigrynino iš bankomato 250 eurų ir nusipirko 3 butelius degtinės. Gėrė. Laukė savo gimtadienio, per kurį žadėjo nusižudyti. Tai daryti bandė – prigėrė vaistų, tačiau nesėkmingai. Planui sutrukdė atvykusios specialiosios tarnybos.

Pagrindinis nužudymo motyvas – nutraukti nepagydoma liga sergančios mamos egzistenciją ir išvengti nepalankios sau padėties.

Pagrindinis nužudymo motyvas – nutraukti nepagydoma liga sergančios mamos egzistenciją ir išvengti nepalankios sau padėties. Moteris mirė dvi paros iki palaikų apžiūros.

Prokuroras prašė skirti 12-ikos metų įkalinimo bausmę.

„Žmogus ne iš gero gyvenimo tai padarė. Blogis įvyko. Bet jis įvyko ne dėl to, kad norėjo pinigų įgyti, pasipelnyti iš nužudymo. Įvyko iš beviltiškumo. Galima žiūrėti tik į patį faktą – vartotas alkoholis. Tačiau nespręsti, kodėl jis jį vartojo, prie ko viskas privedė. Tai nėra žudiko ir aukos situacija, kaip įprasta. Ar skųsime teismo sprendimą? Reiks susipažinti su motyvais, spręsime. Skirta bausmė pakankamai dosni, jei palyginsime su tuo, kokios jos prašė prokuroras“, – žiniasklaidai teigė nuteistojo advokatas Laurynas Pakštaitis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksandras Jegorovas teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aleksandras Jegorovas teisme

Norėjo pats nusižudyti

33-ejų metų A.Jegorovas kaltintas tuo, kad 2017 m. birželio 8 d., tikslesnis laikas ikiteisminio tyrimo metu nenustatytas, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio bute Kaune, turėdamas tikslą nužudyti savo šeimos narį – 64-erių metų motiną E.J., kuri dėl jai diagnozuoto Alzheimerio sindromo buvo neįgali, pasyviai gulinti, galinti tik nesąmoningai, neintensyviai pajudėti lovoje, tai yra esanti bejėgiškos būklės, tyčia jai gulinčiai lovoje pagalve užspaudė nosį ir burną, dėl ko ši nuo mechaninio uždusinimo įvykio vietoje mirė.

Kaltinamasis iki bylai pasiekiant teismą neneigė kaltės, tačiau įvardijo, kad nusikaltimą atliko dėl beviltiškos padėties, paties įvykio visiškai neprisimena. Minėtą dieną vartojo alkoholį dėl moralinio ir finansinio beviltiškumo.

Ekspertizės metu nustatyta, kad A.Jegorovui priverčiamųjų medicininio pobūdžio priemonių taikymas nereikalingas, – dėl psichikos sveikatos būklės jis gali būti teisiamas ir atlikti paskirtą bausmę.

Iškart po įvykio, dar pernai metų birželį, 15min kalbinti politikos mokslų magistro laipsnį turinčio kaltinamojo bičiuliai A.Jegorovą apibūdino kaip puikų šachmatininką, sąmojingą, nuolat kitiems padedantį gerą žmogų, kuris tiesiog neatlaikė mamos slaugymo naštos.

Dieną, kada buvo atrastas nužudytosios kūnas, A.Jegorovas susirašinėjo su draugais, atidavinėjo jiems skolas ir tikino pats paliksiąs šį pasaulį. Vienam bičiuliui, nuo vaikystės kaltinamąjį pažįstančiam Tautvydui Vedrickui, pavyko atkabėti Aleksandrą nuo tokio žingsnio.

A.Jegorovui už neįgalios motinos nužudymą grėsė laisvės atėmimo bausmė nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Civilinių ieškinių šioje byloje nebuvo pareikšta.

Emocinė pagalba: kur kreiptis
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277
Krizių įveikimo centras
Antakalnio g. 97, Vilnius
www.krizesiveikimas.lt
krizesiveikimas
Psichologinė pagalba emigrantams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai