Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kokias bausmes I.Strazdauskaitės žudikams pasiūlė prokurorai

Ketvirtadienį Kauno apygardos teisme tęstos baigiamosios kalbos didelio atgarsio sulaukusioje plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymo bei prabangaus automobilio pagrobimo byloje. Prokurorai pranešė, kokias bausmes pasiūlė kaltinamiesiems pusbroliams Bieliauskams ir dar dviem jų bendrams.
Bieliauskų teismas
Bieliauskų teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Savo kalbas prokurorai pradėjo ankstesniame posėdyje, tačiau tuomet jų pabaigti nespėjo, – teko trumpam atnaujinti įrodymų tyrimą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Artūras Urbelis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Artūras Urbelis

Prokuroras Artūras Urbelis yra sakęs, kad kaltinamieji savo kaltę pripažįsta iš dalies: dėl vienų veikų – dalinai, dėl kitų – visiškai.

Prokurorai kaltinamiesiems Ievos Strazdauskaitės nužudymu siūlo skirti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

„Šiandien teismo paprašėme pripažinti Karolį Bieliauską, Leoną Bieliauską ir Mantą Bieliauską kaltais dėl dviejų plėšimų 2016 ir 2017 metų, dėl turto sunaikinimo, dėl neteisėto laisvės atėmimo, taip pat pripažinti kaltais dėl kvalifikuoto nužudymo ir skirti galutines subendrintas bausmes – laisvės atėmimus iki gyvos galvos.

Argumentai yra – atsižvelgiant į paties nusikaltimo ciniškumą, žiaurumą, į tai, kokį sukėlė pavojų visai visuomenei tas nusikaltimas, jau nešnekant apie tai, kokius išgyvenimus turėjo patirti artimieji“, – ketvirtadienį po posėdžio žurnalistams sakė prokuroras Gintas Ivanauskas.

L. Bieliauską, atsižvelgus į jo ankstesnius teistumus, siūloma pripažinti pavojingu recidyvistu.

Nukentėjusiųjų advokatas palaikė šią poziciją. Iš trijų kaltinamųjų nužudymu merginos artimieji prašo solidariai priteisti 400 tūkst. eurų neturtinės žalos.

„Tai yra minimaliausia žala, kurią mes įvardijame. Natūralu, kad jokia pinigų suma nesugrąžins gyvybės, bet vis dėlto neturtinė žala bent iš dalies turi būti kompensuota“, – kalbėjo nukentėjusiųjų advokatas Marius Liatukas.

Pusbrolių Bieliauskų bendrai kitoje nusikalstamoje veikoje taip pat išgirdo prokuroro pasiūlytas bausmes. Algimantui Stankevičiui prokurorai prašo skirti 4 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, Tomui Zagurskui – 4 metų laisvės atėmimo bausmę.

Pasisakius prokurorui ir nukentėjusiųjų atstovui, byloje padaryta pertrauka, kad advokatai galėtų pasiruošti savo baigiamosioms kalboms.

Mirtinai sumušta kastuvu

Pusbroliai kėdainiečiai Karolis Bieliauskas, Leonas Bieliauskas ir Mantas Bieliauskas šioje byloje kaltinami, kad, siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą, bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų. Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu.

Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

I.Strazdauskaitė 2017 metų kovą išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone.

Teisėsaugos duomenimis, mergina mirtinai sumušta kastuvu.

Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė
Kauno apskrities VPK nuotr./Ieva Strazdauskaitė

Įtariama, kad nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę kaltinamieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I.Strazdauskaitei išlipus iš automobilio ją pagrobė.

Keli epizodai ir 5 kaltinamieji

Šioje byloje kaltinimai pateikti dar dviem asmenims: marijampolietis Algimantas Stankevičius kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, jis ir kėdainietis Tomas Zagurskas taip pat kaltinami plėšimu naudojant šaunamąjį ginklą.

Be to, pusbroliams Bieliauskams bei T.Zagurskui pateikti kaltinimai, kad pagrobė didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 32 tūkst. eurų kainuojantį automobilį ir asmeninius dviejų nukentėjusiųjų Latvijos piliečių daiktus bei pinigus.

Prokuroras A.Urbelis anksčiau yra sakęs, kad kaltinamieji neneigia dalyvavę nusikaltime, tačiau jų parodymai apie atliktą vaidmenį kinta.

Kaip 15min skelbė anksčiau, aukos šeima – nužudytosios tėveliai, sesuo ir sužadėtinis – iš kaltinamųjų reikalauja 404 tūkst. eurų žalos atlyginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito