Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 27 /11:07

Panevėžyje nuteistas Egidijus Mitkus, burlaiviu plukdęs kokainą iš Amerikos į Europą

Daugiau kaip 300 kg kokaino neteisėtą gabenimą jachta organizavusiam ir beveik 760 kg kanapių dervos pervežimą iš Ispanijos į Rusiją koordinavusiam Lietuvos Respublikos piliečiui Egidijui Mitkui skirta galutinė 13 metų laisvės atėmimo bausmė.

Tokį sprendimą šią savaitę priėmė Panevėžio apygardos teismas, ilgai nuo teisėsaugos besislapsčiusį 54 metų vyrą pripažinęs kaltu už tai, kad jis, veikdamas organizuotoje grupėje, neteisėtai disponavo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų turint tikslą jas platinti, naudojosi suklastotu dokumentu bei neteisėtai laikė psichotropines medžiagas be tikslo jas platinti.

Neteisėtai labai dideliu kiekiu narkotikų disponavęs ir nuo teisėsaugos slapstęsis panevėžietis ilgam neteks laisvės, penktadienį praneša prokuratūra.

2010-ųjų reikalai

Teismas nustatė, kad 2010 metais E.Mitkus kartu su dar dviem organizuotos grupės nariais sutarė Egidijaus turimu burlaiviu neteisėtai iš Pietų Amerikos į Ispanijos Karalystę atgabenti labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – kokaino, turėdami tikslą jį parduoti ar kitaip platinti.

Tų pačių metų birželio mėn. du organizuotos grupės nariai jachta iš Karibų jūroje esančios Sent Lusijos salos atplaukė į sutartą vietą atviruose vandenyse, kur motorine valtimi priplaukęs E.Mitkus į burlaivį atgabeno ir perkrovė 385 kg miltelių, kuriuose buvo ne mažiau kaip 306 kg kokaino.

Narkotikai buvo paslėpti jachtos gėlo vandens cisternoje. Šiuo laivu plaukusius ir neteisėtai kokainą gabenusius E.Mitkaus bendrininkus tarptautiniuose vandenyse sulaikė Prancūzijos muitinės pakrančių apsaugos pareigūnai. Sulaikyti organizuotos grupės nariai už šį nusikaltimą buvo nuteisti 2012 m. Prancūzijos Respublikos teismo.

E.Mitkus tuomet nuo teisėsaugos pasislėpė.

Beveik 760 kg kanapių dervos

2014 m. Ispanijos civilinės gvardijos pareigūnai vienoje šios šalies provincijoje patikrino pramoniniame sandėlyje stovėjusį mikroautobusą. Tarp dėžių su vaisiais bei daržovėmis pareigūnai aptiko labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – beveik 760 kg kanapių dervos.

Teismo nuomone, 13 metų laisvės atėmimo bausmės paskyrimas E.Mitkui neprieštarauja teisingumo principui.

Paaiškėjo, kad šios narkotinės medžiagos įgijimą bei gabenimą iš Ispanijos į Rusijos Federaciją organizavo E.Mitkus kartu su kitais organizuotos grupės nariais. Užsiimdami neteisėta veikla, grupės nariai buvo pasidalinę vaidmenimis, naudojosi konspiracinėmis ryšio priemonėmis.

Bylos duomenimis, E.Mitkus organizavo ir koordinavo organizuotos grupės narių veiksmus, skyrė pinigų kanapių dervai neteisėtai įgyti ir gabenti, rūpinosi grupės narių gyvenimu Ispanijoje. Šeši organizuotos grupės nariai 2015 m. už šį nusikaltimą buvo nuteisti Ispanijos Karalystėje.

Ilgai nuo teisėsaugos slapstęsis E.Mitkus buvo sulaikytas 2021 m. sausio mėnesį vienoje Lietuvos sanatorijoje. Atlikdami kratą jo kambaryje, pareigūnai rado du švirkštus su psichotropine medžiaga, kurią E.Mitkus neteisėtai laikė be tikslo parduoti ar kitaip platinti.

VIDEO: Nufilmuota tarptautinė policijos operacija, per kurią smogta narkotikų prekeiviams

Tęsiant tyrimą, krata buvo atlikta ir jo tuometinėje gyvenamojoje vietoje Panevėžyje, kur pareigūnai rado žinomai suklastotą Venesuelos Bolivaro Respublikos piliečio asmens tapatybės kortelę bei kitus dokumentus, kurie buvo išduoti remiantis šios tapatybės kortelės duomenimis.

Tarptautinė kriminalinė epopėja

Šis tarpkontinentinis kriminalinis siužetas apima mažiausiai 2010-2021 m. laikotarpį.

Tarptautinės operacijos metu 2021 m. sausį sulaikyti organizuotos nusikalstamos grupuotės (ONG) nariai, organizavę ir vykdę narkotikų kontrabandą tarptautiniu, išskirtinai stambiu mastu.

Vienas iš šios ONG organizatoriams (lyderiams) inkriminuojamų narkotikų kontrabandos epizodų siejamas su 2010 metais, kuomet Prancūzijoje, Gvadelupėje (Karibų jūros regione), prancūzų teisėsaugos pareigūnams bendradarbiaujant su VAV Narkotikų kontrolės administracijos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnais, buvo sulaikyta jachta.

Suprasti akimirksniu

  • Jachtoje buvo rasta ir išimta, kaip patikslinta vėliau, 306 kg kokaino.
  • Tokio kiekio šių kvaišalų vertė juodojoje rinkoje siekia per 30 mln. eurų.

Nusikaltimams vykdyti buvo pasitelkiamos jachtos, vilkikai, automobiliai. Grupuotė sistemingai ir pelningai vykdė nusikaltimus laikydamasi ypatingos konspiracijos ir, turimais duomenimis, yra susijusi su ne mažiau kaip 1450 kg įvairių rūšių kvaišalų (kokaino, hašišo, kanapių) kontrabandos organizavimu.

2021 m. Tarptautinės operacijos metu Lietuvoje, Lenkijoje, Ispanijoje buvo sulaikyti 9 įtariamieji, tarp jų – organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderis ir aktyviausi nariai.

Pranešta, kad tai tikrieji nusikaltimo, įvykdyto dar prieš daugelį metų, pagrindiniai organizatoriai yra ką tik tarptautiniu mastu sutriuškintos organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai, nes po „kokaino jachtos“ sulaikymo Prancūzijoje 2010 m. buvo nuteisti tik vykdytojai.

Bendrai LKPB ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai Lietuvoje įtariamųjų gyvenamosiose ir pagalbinėse patalpose, automobiliuose atliko 24 kratas. Rasta dešimtys tūkstančių eurų grynųjų pinigų, šaunamieji ginklai, šaudmenys, narkotinės medžiagos, suklastoti asmens tapatybės dokumentai ir kiti civilinėje apyvartoje draudžiami daiktai.

Teismas konstatavo, jog E.Mitkus, veikdamas organizuotoje grupėje, padarė tyčinius nusikaltimus, susijusius su disponavimu narkotinėmis medžiagomis, kuriuos baudžiamasis įstatymas priskiria labai sunkių nusikaltimų kategorijai.

Teismo nuomone, 13 metų laisvės atėmimo bausmės paskyrimas E.Mitkui neprieštarauja teisingumo principui.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai.

Šis pirmosios instancijos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito