Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžyje vandalų pažeidimus fiksuoja vaizdo stebėjimo kameros, tačiau nubausti jų neskubama

Pastarosiomis dienomis Panevėžio mieste vis dažniau fiksuojami vandalizmo atvejai. Neseniai du ir dar kol kas nenustatyti jaunuoliai Laisvės aikštėje nulaužė jauną liepaitę, čia pat atliko ir gamtinius reikalus. Dar vienas medelis nulaužtas Kultūros ir poilsio parke. Miesto širdyje – Senvagėje, ne pirmą kartą išdaužta stiklinė sienelė.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / „Jūsų Panevėžio“ nuotr.

Negana to, savaitgalį Senvagės salelėje palikta didžiulė krūva šiukšlių. Gyventojų akį patraukė ir šalia ekstremalaus sporto aikštelės išlaužytos grindų dangos lenteles. Beveik visus šiuos pažeidimus užfiksavo vaizdo stebėjimo kameros, tačiau nubausti vandalų neskubama.

Pažeidėjus išdavė kameros

Panevėžyje beveik šimtas stacionarių vaizdo stebėjimo kamerų kasdien stebi eismo saugumą ir tvarką. Jos įrengtos skirtingose miesto vietose – šalia judriausių gatvių ir sankryžų, įvažiavimų į miestą, viešosiose erdvėse kaip parkuose, Laisvės aikštėje, Senvagėje ir kitur.

Vaizdo medžiaga įrašoma ir patikimai saugoma, tad įvykus nelaimei, avarijai ar nusikaltimui turima vaizdo medžiaga padeda išaiškinti įvykį ar viešosios tvarkos pažeidimą. Pavyzdžiui, vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo, kaip naktį du vyrai Laisvės aikštėje ne tik gamtinius reikalus atliko, bet ir nulaužė jauną liepaitę.

Laužė ir šlapinosi

Tada kameros užfiksavo tokį vaizdą – naktį miesto centre du jaunuoliai praeina pro medelius. Vienas jų užkliūva. Ir jau praėjęs nusprendžia medžiui atkeršyti, jį nulaužia ir lyg niekur nieko pasivijęs draugą žingsniuoja toliau. Kita kamera fiksuoja, kaip vienas jaunuolis prigula vaikų žaidimo aikštelėje ant suoliuko, kitas už kelių žingsnių nusprendžia nusišlapinti pasisukęs nuo draugo, bet atsisukęs į žmonių langus. Atlikę savo reikalus jaunuoliai nusvirduliuoja toliau.

Nuostolis 300 eurų

Po šio įvykio miesto savivaldybė kreipėsi į Panevėžio policiją, tačiau policijos atstovo Tado Martinaičio teigimu, įtariamieji nėra nustatyti ir iki teisminis tyrimas dėl šio incidento dar nėra pradėtas.

„Laukiame iš savivaldybės oficialių dokumentų, nes kol kas neturime teisinio pagrindo nei iki teisminio tyrimo pradėti, nei galim viešai skelbti pažeidėjų paiešką“, – paaiškino T.Martinaitis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Policija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Policija

O vandalams gali grėsti piniginė bauda arba net baudžiamoji atsakomybė, priklausomai nuo to, kaip bus įvertinti nuostoliai.

Pasak Panevėžio miesto savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vyriausiosios specialistės Jurgitos Plesnevičienės, prašymas pradėti iki teisminį tyrimą šiuo metu ruošiamas ir artimiausiomis dienomis jį ir kitus reikiamus dokumentus savivaldybė perduos policijai. Patirtas nuostolis įvertintas apie 300 eurų.

Sienelė dūžta antrą kartą

Tai nebe pirmas vandalų išpuolis rekonstruojamose Panevėžio miesto erdvėse. Savaitgalį, Senvagėje jau antrą kartą per šiuo metus, į šipulius byra stiklinė sienelė, negana to, chuliganiški veiksmai fiksuojami ir Senvagės salelėje – ten po savaitgalio buvo palikta didžiulė krūva šiukšlių.

Senvagės projekto vadovas Marius Garbauskas naujienų portalui JP patvirtino, kad Senvagėje yra įrengtos kameros ir jos veikia, todėl nesudėtingai bus galima išanalizuoti, kas atsitiko savaitgalį.

Vaizdo medžiaga įrašoma ir patikimai saugoma, tad įvykus nelaimei, avarijai ar nusikaltimui turima vaizdo medžiaga padeda išaiškinti įvykį ar viešosios tvarkos pažeidimą.

Paklaustas, ar savivaldybė kreipsis į policiją, M.Garbauskas paaiškino, kad tai rangovo – bendrovės „Panevėžio statybos tresto“ atsakomybė, nes darbai dar tebevyksta, o ir projektas dar nėra priduotas.

Bendra žala – 2500 eurų

Antrą kartą nuo chuliganiškų veiksmų nukentėję rangovai – bendrovės „Panevėžio statybos trestas“ filialo „Gerbusta“ direktorius Kęstutis Kastrickas patvirtino žinantis apie esamą situaciją.

„Taip, išdaužtas vienas stiklas. Jokios informacijos neturiu, darome tai, ką turim daryti, įvykiu užsiima policija. Senvagėje yra įrengtos vaizdo kameros, jos viską ir pasakys, – kalbėjo K.Kastrickas ir tęsė: Po pirmojo incidento kreipėmės į policiją, jie atlieka savo darbą ir aiškinasi. Savo ruožtu taip pat kreipėmės į draudimą, žalą atlygino, stiklus pakeitėme“.

Anot K.Kastricko, tada nuostoliai siekė du tūkstančius eurų, šįkart rangovai žalą įvertino apie 500 eurų.

Lūžta ir medeliai, ir grindys

Pastarosiomis dienomis kažkam užkliuvo ir dar vienas jaunas medelis, augantis Kultūros ir poilsio parke. Čia įmontuotos kameros, gerai matomi pagrindiniai takai, todėl, kas ėmėsi chuliganiškų veiksmų – nebus sunku išsiaiškinti.

„Apie nulaužtą medelį žinome, peržiūrėsime vaizdo kamerų įrašą ir matysime, kas, kaip ir kodėl taip atsitiko. Pagal įrašą, jeigu jame bus matomi pažeidėjai, kreipsimės į policiją“, – tvirtino Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Dalius Vadluga.

O paklaustas, kas sulaužė pakylas prie šiame parke esančios ekstremaliojo sporto aikštelės, D. Vadluga paaiškino. „Skate parke buvo sulaužytos dvi pakilos. Netyčia užvažiavo aptarnaujantis transportas, bėda šiuo metu spendžiama. Vienoje pusėje grindų danga jau pilnai atstatyta, kita – atstatinėjama“. – teigė savivaldybės valdininkas.

Mieste – 92 kameros

Pasak D.Vadlugos, šiuo metu Panevėžio mieste įrengtos 92 vaizdo stabėjimo kameros, kurios padeda tyrimams, kada atliekami viešosios tvarkos pažeidimai.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžys
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžys

„Manome, kad kameros tikrai padeda. Imkim atvejį, kada Laisvės aikštėje du jaunuoliai nulaužė medelį. Pažeidėjai tikrai gerai matomi. Kas juos pažįsta, nebus sudėtinga atpažinti“, – mano skyriaus vedėjas.

Įrengs daugiau

„Gyvenimas juda ir poreikiai didėja. Tai nėra tas skaičius kamerų, kuris nebesikeis. Jeigu yra poreikis – reaguojame, plečiame ir darome. Yra numatyta plėtros galimybė, todėl jas įrenginėsime ten, kur jų reikės“, – sakė D.Vadluga.

Artimiausiu metu vaizdo stebėjimo kameros bus įrengtos prie Ekrano marių bei J.Janonio ir Pramonės gatvių sankryžoje.

Artimiausiu metu vaizdo stebėjimo kameros bus įrengtos prie Ekrano marių bei J. Janonio ir Pramonės gatvių sankryžoje.
Kamerų įrengimu ir eksploatacija rūpinasi konkursą laimėjusi įmonė „Telia Lietuva“. Bendrovė užtikrina vaizdo perdavimą į centrinę vaizdo stebėjimo būstinę.

„Savivaldybei kamerų įrengimas nekainuoja. Bendrovei mokame, tam tikrą nustatytą mokestį už vaizdo perdavimą“, – paaiškino D.Vadluga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento