Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Panika Kauno rajone: budėdami naktimis gyventojai patys tyko suaktyvėjusių vagių bei vaikų viliotojų

Kauno rajono Užliedžių seniūnijoje bei Romainiuose pagausėjo nusikalstamų veikų. Vienas po kito gyventojai praneša apie vagystes iš namų, nuo automobilių dingusias padangas. Nė vienas jų nesijaučia saugus. Įtariamas bet kuris į miestelį užklydęs anksčiau nematytas žmogus. Paranoja pasiekė piką tuomet, kai nepažįstami asmenys ėmė vilioti vietos vaikus saldainiais ir siūlyti juos pavežti.
Nuo Užliedžių gyventojo Evaldo mašinos pavogti ratai
Vagys, nugvelbę Evaldo dviračius, ir jo automobilis po to, kai buvo pavogti ratai / Skaitytojo Evaldo nuotr.

„Po kiekvienos nakties gyventojai randa apiplėštas mašinas, patalpas ar būstus. Jie jungiasi į budėtojų gretas, kreipiasi į policiją, seniūniją. Kol kas į situaciją reaguojama vangiai. Tačiau pastaruoju metu atsirado net keli pranešimai apie „gaudomus“ vaikus. Uždaroje Užliedžių „Facebook“ grupėje skelbiama apie tai, kaip vyrai su automobiliu bandė prisivilioti berniuką. Prieš tai rašė Romainių gyventoja apie panašų įvykį. Praėjusios vasaros pradžioje tokių pranešimų buvo dėl asmenų prie Užliedžių pradinės mokyklos“, – 15min informavo Užliedžių gyventoja Aistė.

Vietos gyventojai ėmė panikuoti ir įtarinėti visus iš eilės. Iki tol buvusi rami ir saugi bendruomenė šiandien išgyvena itin neramius laikus.

Moteris atsiuntė ir keletą uždaros Užliedžių „Facebook“ grupės įrašų. Viename jų skelbiama: „Gruodžio 6 d. Pakaunės g. Romainiuose 7 m. berniukui buvo pasiūlyta lipti į mašiną, neva duos saldainį. Pasak jo, mašina buvo pilkos spalvos VW Golf 4. Joje buvo trys žmonės: du vyrai ir moteris arba trys vyrai. Gerai nematė. Berniukui atsitraukus toliau, mašina nuvažiavo, pakeliui paimdama dar vieną vyriškį. Policija informuota“.

Kitame įraše dalijamasi po nakties be ratų likusio BMW nuotrauka.

Gyventojai budi naktimis

Tokių istorijų – ne viena ir ne dvi. Vietos gyventojai ėmė panikuoti ir įtarinėti visus iš eilės. Iki tol buvusi rami ir saugi bendruomenė, šiandien išgyvena itin neramius laikus. Tai 15min patvirtino ir Užliedžių, kuriuose nusikalstamų veikų užfiksuota daugiausiai, seniūnaitis Mindaugas Ašmenskas.

„Teko apie tai girdėti. Žalias autobusiukas buvo pastebėtas pačiuose Užliedžiuose, Romainiuose – VW Golf. Kažkokie vyrai, neaišku kokiais tikslais, bandė prisivilioti vaikus į automobilį. Be to, per pastarąsias keletą savaičių buvo pavogti trijų automobilių ratai. Padangų keitimo sezonas, matyt. Anksčiau to nebūdavo.

Štai mano kaimynystėje bandyta per balkoną įlipti į butą trečiame aukšte. Naktį antrame aukšte degė šviesa. Viena moteris nufotografavo, kaip kažkas, susistatęs kėdes, bando lipti į antro aukšto balkoną, o iš ten – į trečio. Žinau tik tiek, kad tuomet buvo sulaikyta žalios spalvos Audi“, – įvykių nuotrupomis dalijosi seniūnaitis.

Pasak jo, reaguodami į tai, kas vyksta, gyventojai susibūrė į grupes. Naktimis jie stebi aplinką, tarsi patruliuoja, – įsijaučia į nusikaltėlių vaidmenį. Per mėnesį buvo pastebėti keli įtartini automobiliai tamsintais galiniais langais, skambinta policijai. Šiai nesureagavus, siųsti pranešimai epolicija.lt.

Reaguodami į tai, kas vyksta, gyventojai susibūrė į grupes. Naktimis jie stebi aplinką, tarsi patruliuoja, – įsijaučia į nusikaltėlių vaidmenį.

„Tie automobiliai tiesiog sustodavo prie namų, juose sėdintys žmonės atlikdavo žvalgybą. Prie vieno namo pastovi pusę valandos, prie kito. Važinėja per kiemus, tikrina kažką. Bent kartą per savaitę tokie pastebimi. Vyksta tarsi nusikaltėlių medžioklė.

Nesijaučiame saugūs, nes patruliavimo iš policijos labai trūksta. Suprantame, kad dėl žmoniškųjų išteklių trūkumo. Kaip aiškino pareigūnai, jie net neturi patruliuoti – tik vyksta į įvykius. Nebent grįždami iš jų gali pravažiuoti pro miestelį. Kelis kartus mačiau juos“, – teigė M.Ašmenskas.

Kalėdinis metas – pats nesaugiausias?

Anot jo, visuomet kalėdinis metas, kai iš užsienio grįžta visokio plauko asmenys, Užliedžiuose ir aplinkiniuose miesteliuose būna neramus. Seniūnaičio teigimu, Užliedžių seniūnija laikoma viena didžiausių statybinių aikštelių Lietuvoje. Čia nuolat kas nors kuriasi, kas nors ką nors stato, sukasi daug nepažįstamų žmonių. Be to, Užliedžiai – pakankamai naujas rajonas, jame gyvena pasiturintys žmonės. Tai, matyt, ir vilioja vagis.

„Giraitėje taip pat buvo pavogtos automobilio padangos. O štai Vijūkuose kiek ramiau, nes jie arčiau miesto, tankesnė gyvenvietė. Užliedžiuose nesaugiausia. Tikimės, kad tai galiausiai baigsis. Jei ne, skelbsim nusikaltėliams karą“, – teigė M.Ašmenskas.

Užliedžiuose – paslaptinga tamsi mašina

15min susisiekė su viena Užliedžių viešai prisistatyti nepanorusia gyventoja, kurios dešimtmetį vaiką gatvėje kalbino nepažįstami vyrai. Moteris papasakojo, kad gruodžio 12 d. jos sūnus ėjo Pienių g., kai pro jį pravažiavo tamsiai žalios spalvos mašina. Galiausiai ji sustojo, apsisuko, atvažiavo prie berniuko. Šis pabėgo į Ilgąją gatvę, tačiau tamsi mašina atsirado ir ten. Toliau persekiojo vaiką. Mašinoje jis matė du vyrus. Išsigandęs berniukas įbėgo pas draugę į namus.

„Mano vaikas pakankamai savarankiškas. Pats eina į mokyklą ir iš jos grįžta. Nėra iš bailiųjų. Tačiau tas įvykis išgąsdino ir jį. Nežinau, ko tie žmonės norėjo. Bendravau su sūnaus mokytoja, tai paaiškėjo, kad prieš keletą savaičių vieną mergaitę, grįžtančią iš mokyklos, nepažįstama moteris kalbino Užliedžiuose. Siūlė saldainių ir pavėžėti. Pernai rudenį mano draugės mergaitę kažkas taip viliojo.

Aš savo istorija pasidalinau uždaroje Užliedžių „Facebook“ grupėje. Tai vienas vyras teigė matęs lėtai bevažiuojantį tamsų furgoną norvegiškais numeriais. Nežinau, ar tai ta pati mašina, kuri buvo sustojusi prie mano sūnaus. Dabar lekiu iš darbo vaiką parsivežti – bijau vieną kur išleisti. Esu jį perspėjusi, kad jeigu kas, garsiai šauktų ir bėgtų“, – teigė moteris, į policiją taip ir nesikreipusi.

Viliojo saldainiais

Simona – dar viena Užliedžių gyventoja, kurios vaikas gatvėje susidūrė su pavėžėti jį panorusiais nepažįstamais asmenimis. Moteris tikina, jog prie jų namų yra tarsi mažas parkelis, kuriame nuolat stovi kokia neaiški mašina. Ir visuomet vakarais.

„Esame įsibauginę. Mano dešimtmetę dukrą, einančią iš mokyklos, užkalbino kažkokia pusamžė moteriškė. Privažiavo lyg pilkos spalvos „Toyota“, atsidarė durelės ir moteris siūlė saldainių ir pavežti. Kadangi pernai metais netrūko panašių istorijų, esu ją išmokiusi, kad jei taip nutiktų, bėgtų į artimiausią kiemą. Dukra taip ir padarė. Palaukusi, kol mašina nuvažiavo, ji grįžo į namus. Baisu. Niekur negalime pajudėti, vežiojame vaiką patys. Visur einame kartu. Neleidžiame jos vienos pas draugę. O dar ir tos vagystės visokios...“ – teigė Simona.

Užliedžiai tiesiog kunkuliuoja nuo panašių istorijų. Paklausta, ar negalėjo pasitaikyti kokia geranoriška kaimynė, panorėjusi pavežti jos dukrą, Simona patikino, jog tikrai taip būti negalėjo, – ji visus pusamžius žmones, gyvenančius aplink, pažįsta.

„Kitąmet dukra ims lankyti mokyklą Kaune. Baisiai jaudinuosi“, – pokalbį užbaigė moteris.

15min susisiekė ir su Giraitėje gyvenančia Nele, kurios dešimtmetis vaikas taip pat buvo kalbinamas nepažįstamųjų. Tai vyko spalio 10 d. rytą, kai berniukas patraukė autobusų stotelės link.

„Ąžuolų gatvėje šalia mano sūnaus sustojo tamsiai raudonas minivenas. Vairuotojas atsidarė dureles ir paklausė, į kokią mokyklą vaikas eina. Dar du asmenys sėdėjo gale. Tuo metu aš skambinau sūnui paklausti, ar suspėjo į autobusą. Tas vyras, pamatęs, jog skamba telefonas, nuvažiavo. Kaip apibūdino sūnus, jis buvo tvarkingai apsirengęs, maždaug 50-ties metų amžiaus.

Tos istorijos ėmė lįsti viena po kitos. Baisu. Girdėjau, kad ir Šilainiuose tai prasidėjo. Vakar kelios mamos nuėjome pas seniūną. Šis pažadėjo kreiptis į policiją dėl sustiprinto patruliavimo. Tai mokytoja pasakojo, jog pareigūnai jau susisiekė, paprašė informacijos apie mamas, kurių vaikus kalbino. Tai ir aš sulaukiau skambučio iš kriminalistų. Prasidėjo tyrimas“, – teigė Nelė.

Per metus nuo vagių nukentėjo 3 kartus

Netrūksta pastaruoju metu Užliedžių seniūnijoje ar jos apylinkėse ir vagysčių. Štai gruodžio 6 d. buvo apiplėšti Romainiuose gyvenančios Jogitos namai. Vagys nugvelbė masažo aparatą, telefoną, kompiuterį, planšetę, juvelyrinių dirbinių, 5 šokoladus, brendžio bei 150 eurų dukros santaupas. Iš viso padaryta apie 5 000 eurų žala.

Užliedžiuose gyvenantis Evaldas šiais metais apvagiamas jau trečią kartą.

„Gyvename Romainiuose jau labai ilgai. Net nerakindavome durų, taip ramu būdavo. Ir staiga. Grįžo vyras prieš 18 val. į namus ir suprato, kad apiplėšti esame. Įsibrauta per vonios kambarį. Kaimynė viena pasakojo, jog 16.30 val. mūsų svetainėje degė šviesa, langas buvo pradarytas. Pamanė, kad ką prisvilinome. Kreipėmės į policiją. Ji aptiko tik pėdsakus“, – teigė Nelė.

O štai Užliedžiuose gyvenantis Evaldas šiais metais apvagiamas jau trečią kartą.

„Nežinau, kodėl vis vagia iš manęs. Taip ir bankrutuoti galima. Viską esu padaręs, visaip apsisaugęs: signalizacija, kameros, naujos durys ir spynos, draudimas. Ir vis tiek...

Pirmą kartą vagys apsilankė prieš ketverius metus – iš laiptinės nugvelbė prirakintus grandinėmis dviratį ir žoliapjovę. Įsirengėme vaizdo stebėjimo kameras. Kurį laiką buvo ramu. Šiemet gegužė vėl išnešė du dviračius – mano ir sūnaus. Jie taip pat buvo prirakinti stora grandine. Išsinešė net ir ją. Dabar jau tenka miegoti su dviračiais, nes kitaip nieko nebus“, – 15min tikino vyras.

Vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo vagis, kaip jie ramiai, lėtai, lyg iš savo namų, išvažiuoja iš kiemo mindami dviračių pedalus. Gal jūs atpažįstate kurį iš šių asmenų?

VIDEO: Užliedžių gyventojo Evaldo įtaisytomis vaizdo kameromis užfiksuoti vagys

Nepagautas vagiant – ne vagis?

Praėjus maždaug mėnesiui, vagys ir vėl sugrįžo – šįkart nugvelbė Evaldo sūnaus paspirtuką.

„Netrukus kaimynai pastebėjo du įtartinus asmenis – vieną jauną, kitą – vyresnį, kurie ėjo ir tikrino visas laiptines. Išbėgę į lauką jie sugebėjo pričiupti tik vieną iš jų. Jo kuprinė buvo prigrūsta vagystėms reikalingų reikmenų. Tačiau iškviesta policija apklausė įtartiną tipą ir paleido, net nesulaikė. Juk nusikaltimo nevykdė. Kiek vėliau sužinojau, tie vyrukai neva tai vietiniai, ne kartą teisti. Tiesa, paspirtuką mes vėliau radome paliktą laukuose, tad ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas“, – teigė Evaldas.

Tačiau viskas tuo nesibaigė. Lapkritį šis vyras tapo pirmuoju Užliedžių seniūnijoje, nuo kurio mašinos – Audi A6, buvo pavogti ratai. Tą pačią savaitę buvo įvykdyta ir dar viena tokia vagystė.

„Jei jau padangas vagia... Pamenu, nuiminėdavo ratus tik senais laikais nuo žiguliukų. Atpirkti jas man kainavo 1 200 eurų. O dar ir mašiną apgadino papildomai. Gerai, kad draudimas yra. Viską jau apsidraudęs. Iki šiol ramūs gyvenome, išeidami pas kaimynus durų net nerakindavome, saugiai jausdavomės, o dabar...

Visiems paranoja prasidėjusi. Štai mano tėvai atvyko apylinkių apsižiūrėt, pasivaikščioti, tai tuoj ėmė į langus kaimynai barškinti. Bet kokia svetima mašina, bet koks svetimas žmogus – ir jau įtarimai“, – įtemptą situaciją nupasakojo nuo 2008 m. Užliedžiuose gyvenantis vyras.

Gruodžio 20 d. Užliedžių gyventojai informavo 15min apie dar vieną apiplėšimą. Šįkart nukentėjo kelininkų vagonėlis. Užliedžiuose šiuo metu tvarkoma pagrindinė Ledos g. Gatvės pabaigoje, prie naujai įrengiamos stotelės, stovi darbininkų vagonėlis. Jis ir buvo apvogtas.

Policija: įvykių Užliedžiuose nei daugėja, nei mažėja

Pasak Kauno apskrities policijos, Kauno rajone, ypač Užliedžių seniūnijoje, itin aktyviai plečiasi visuomeninė infrastruktūra, sparčiai keliasi nauji gyventojai, tačiau tendencijos, kad fiksuojamų įvykių policijos registrų sistemoje daugėtų ar mažėtų – nėra pastebima.

Nuo šių metų lapkričio 1 d. iki gruodžio 18 d. dėl Užliedžių seniūnijoje įvykdytų vagysčių pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai.

„Nuo šių metų lapkričio 1 d. iki gruodžio 18 d. dėl šioje teritorijoje įvykdytų vagysčių pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai, kurių procesinius veiksmus atlieka Kauno apskrities VPK Kauno rajono policijos komisariato pareigūnai. Kaune, Romainiuose, dėl galimai įvykdytų vagysčių gauti 4 pranešimai. Gauta informacija dėl įtartino automobilio nepasitvirtino, tačiau atsižvelgiant į gyventojų pranešimus, šiose teritorijose sustiprintas patruliavimas“, – 15min informavo Justina Kazragytė, Kauno apskrities policijos atstovė spaudai.

Pasak jos, statistiniai duomenys apie registruotas nusikalstamas veikas visoje Kauno apskrityje nuolat vertinami ir analizuojami, tad pareigūnų darbas organizuojamas taip, kad kuo daugiau laiko būtų praleidžiama prižiūrimoje teritorijoje. Nuolat organizuojamos prevencinės priemonės vakaro metu, kurių metu vykdomas viešas ir neviešas patruliavimas, stebimi objektai ir vietos, kuriose gali rinktis įtartini asmenys. Gyventojai raginami ir skatinami bendradarbiauti, būti aktyviais, prisidėti prie saugios aplinkos kūrimo.

Kauno rajono Užliedžių seniūnijoje yra sukurtos 8 saugios kaimynystės grupės, kurių gyventojai aktyviai bendradarbiauja. 4 saugios kaimynystės grupės veikia Giraitės k., 3 – Vijūkų k. ir 1 – Paparčių k.

Kauno apskrities policija primena gyventojams, jog visuomet apie pastebėtus daromus teisės pažeidimus informuotumėte pareigūnus telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas