Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parduotuves ir namus Žemaitijoje plėšę nusikaltėliai teisme žvygavo

Parduotuves ir gyvenamuosius namus Plungės bei Kretingos rajonuose plėšę jauni vyrai Klaipėdos apygardos teisme bandė įrodyti veikę spontaniškai ir plėšti važiavę iš neturėjimo ką veikti. Posėdžio metu jie elgėsi neadekvačiai, vienu metu ėmė kvatotis.
Kaltinamieji teisme dangstė veidus
Kaltinamieji teisme dangstė veidus / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Plungė Plėšimas

Keturi Plungės gyventojai – 8 kartus teistas trisdešimtmetis Aurimas Gaudutis, 7 kartus teistas 37-erių Saulius Jonaitis, jo brolis 10 kartų teistas 41-erių Vladas Šimkus ir jau 4 kartus teistas 22-ejų Povilas Palčikas kaltinami veikdami grupuotėje apiplėšinėję namus ir parduotuves. S.Jonaitis po patirto infarkto sunkiai kalba.

Planas: nėra ką veikti – eisim vogti

Teisme atsidūrę kaltinamieji pripažino nusikaltimus, tačiau bandė įrodyti, kad veikė ne organizuotai, o veikiau spontaniškai.

Iš įkalinimo vietos grįžęs A.Gaudutis kurį laiką vertėsi dengdamas stogus. Tačiau praėjęs spalis buvęs lietingas. Vyras esą negalėjo dirbti. Netikėtai jis sutikęs V.Šimkų, su kuriuo susipažino prieš kelerius metus įkalinimo vietoje. Susitiko ir netikėtai abu sugalvoję, kaip būtų galima pralobti.

V.Šimkus pasakojo girdėjęs, kad viena V.Mačernio gatvėje gyvenanti moteris namuose laiko nemažai pinigų. Jis tikino žinąs, kad moteris dirba parduotuvėje Glaudžiuose.

Išnuomotu automobiliu vyrai 2015-ųjų spalio 8-ąją išvažiavo į Glaudžius. Tikėjosi, kaip jie sako, pavogti buto raktą. „Mes neplanavome jokių grumtynių, jokio plėšimo parduotuvėje. Norėjome tik pavogti raktą“, – vėliau teisme pasakojo A.Gaudutis.

Tačiau planas jiems lengvai nepavyko. Rakto nepasisekė pavogti lengvai. Moteris gynėsi, nusikaltėliai nuo piršto jai numovė auksinį žiedą, išplėšė auskarą. Sumuštai moteriai jie užklijavo burną, iš kasos paėmė 50 eurų, dar tiek pat rado aukos rankinėje. Aptikę buto raktą jie išskubėjo į Plungę.

Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Plungės rajone, Stanelių kaime, keturi kaukėti ir ginkluoti vyrai apiplėšė parduotuvę. Nusikaltėliai toli nepaspruko ir buvo sulaikyti Vėžaičiuose.
Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Plungės rajone, Stanelių kaime, keturi kaukėti ir ginkluoti vyrai apiplėšė parduotuvę. Nusikaltėliai toli nepaspruko ir buvo sulaikyti Vėžaičiuose.

Kol trijulė ėjo į namą, P.Palčikas sėdėjo mašinoje ir budėjo. Bute nusikaltėliai rado tik aukso ir laikrodį, pinigų tikinę neradę. Vėliau papuošalus pardavė lombarde Klaipėdoje ir pirkę, kaip dabar prisipažįsta, narkotikų.

Pavogtus žiedus trupino plyta

Į nusikaltimo vietas A.Gaudutis veždavosi prie „gyvatyno“ – taip jis vadino vieną liūdnai pagarsėjusį bendrabutį Klaipėdos žvejybos rajone – pirktus šaunamuosius ginklus. Jis pats tikino, kad dujinius pistoletą ir revolverį jam pardavė kažkoks narkomanas, o pats nė nespėjęs patikrinti, ar šie veikia.

Po kelių dienų ketveriukė įsibrovė į namą Jerubaičių kaime ir pavogė įvairiausių įrankių už 6 tūkst. eurų.

A.Gaudutis prisiminė Kretingsodyje matęs sodybą su jachta kieme. Tai jam paliko įspūdį. Vyrai tikėjosi name rasti prabangą ir apiplėšti jį.

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Povilas Palčikas teismo sprendimo laukia laisvėje
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Povilas Palčikas teismo sprendimo laukia laisvėje

Namą atidarė šeimininkė. Vyrai ją sumušė, į akis pripurškė dujų. Nuo pirštų numovė kelis šimtus eurų kainavusius žiedus. Plėšikai stipriai sumušė moterį, ji ilgai gydėsi lūžimus. Sumuštos ir dar dvi name buvusios vyresnio amžiaus moterys.

Vėliau žiedus vyrai sutrupino plyta ir pardavė lombarde.

Apsimetė pareigūnu

Dar po kelių dienų išsinuomoję automobilį vyrai nuvažiavo į Pučkorių kaimą. V.Šimkus buvo girdėjęs apie vieną vietos gyventoją, nelegaliai pardavinėjusį dyzeliną. Jis apsimetė esąs priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnu ir tikėjosi, kad pagrasinęs sodybos šeimininkui galės gauti dyzelino arba išpirką.

Teisme jie pasakojo, kad V.Šimkus užsimovė švarką, gautą iš draugų Norvegijoje. Esą tokiu švarku žygiuojama eisenose.

V.Šimkus turėjo pasidaręs ir pareigūno pažymėjimą Petro Petraičio pavarde. Taip pat turėjo išsispausdinęs protokolą būsimai „baudai“.

Sodyboje pasirodę vyrai ėmė aiškinti šeimininkui, kad šis nelegaliai laiko dyzeliną bei vagia elektrą, grasino skirti baudą. Tačiau šeimininkas jais nepatikėjo, išvarė iš kiemo ir dar spėjo paskambinti bendruoju pagalbos centro telefonu.

Tiesa, vėliau išsiaiškinta, kad V.Šimkus galėjo vilkėti vietos pareigūnui Leonidui Prelgauskui priklaususią uniformą. Vyriškio namai buvo apvogti, uniforma pradingusi.

Kaltinamieji išsisukinėjo nežiną jokio Prelgausko ir turėję norvegišką švarką.

V.Šimkus tikino tikėjęsis, kad sodyboje pavyks gauti kyšį, tačiau teko sprukti nieko nepešus.

Į parduotuvę – su kaukėmis

Dar po kelių dienų ketveriukė suplanavo parduotuvės Staneliuose apiplėšimą. Nors jie tikino, kad nusikaltimas buvo neplanuotas ir į Stanelius vyko nė nežinodami, kaip atrodo vietos parduotuvė.

P. Palčikas vėl sėdėjo automobilyje išsinuomotame automobilyje „Toyota Avensis“ ir laukė. Į Stanelius jie atvyko pakeitę mašinos valstybinius numerius.

Į parduotuvę įėję kaukėti A.Gaudutis, V.Šimkus ir S.Jonaitis nukreipė ginklus į pardavėjas, pagrobė kasoje rastus kelis tūkstančius eurų, cigaretes, brendį. Išbėgdamas iš parduotuvės A.Gaudutis dar pradūrė pardavėjos automobilio padangas, kad ši nesugalvotų važiuoti pagalbos.

VIDEO: Klaipėdoje sulaikyta plėšimus rengusi gauja

Iš nusikaltimo vietos išskubėję vyrai spėjo paslėpti pavogtas cigaretes, pasiėmę brendį ir pinigus išskubėjo į Klaipėdą. Tačiau ties Vėžaičiais buvo sustabdyti policijos pareigūnų. Pamatę policininkus jie bandė slėpti pinigus, plėšyti juos. Vienas iš kaltinamųjų pinigus bandė paslėpti apatiniuose.

Už plėšimus Plungės gyventojams gresia įkalinimas nuo 2 iki 10 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai