Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pareigūnų profsąjunga: „Bicepso dydį generalinis komisaras vertina labiau nei smegenų tūrį“

Lietuvos policija sėkmingai įgyvendino buhalterinės apsaugos centralizavimą, nuo šiol visų komisariatų pinigus suskaičiuos departamentas, taip bus sutaupyta laiko ir lėšų. Tačiau pareigūnų profsąjunga metė kaltinimus, kad šiais pokyčiais juos bandoma susilpninti, neva taip dirbtinai sumažintas sąjungos narių skaičius.
Linas Pernavas ir Vladimiras Banelis
Linas Pernavas ir Vladimiras Banelis / 15min montažas

Kaip 15min informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, Lietuvos policija 2018 m. sėkmingai įgyvendino buhalterinės apskaitos centralizavimo paskutinį etapą ir šiuo metu visoms policijos įstaigoms buhalterinės apskaitos funkcijas teikia Policijos departamento Buhalterinės apskaitos valdyba.

„Dalis funkcijų yra atliekama automatizuotu būdu, taip pat išplėstas Policijos darbuotojų savitarnos portalas. Policijos darbuotojų savitarnos portale sukurta sistema, leidžianti darbuotojui pačiam tiesiogiai pateikti prašymus Buhalterinės apskaitos valdybai.

Įgyvendinus šiuos pokyčius, visi darbuotojų prašymai dėl atsiskaitomųjų sąskaitų deklaravimo (pakeitimo), pervedimų į pareigūnų paramos fondą ar profesinės sąjungos nario mokesčio išskaitymo iš darbo užmokesčio pateikiami tik Policijos darbuotojų savitarnos portale“, – rašė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Tačiau Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) įsitikinęs, kad įdiegus šia sistemą buvo dirbtinai apkarpytas profesinių sąjungų narių skaičius.

„Visi profesinių sąjungų nariais norintys būti policininkai iki šiol informaciją apie tai, užpildę specialų prašymą, tiesiog pateikdavo buhalterijai. Šie prašymai ar informacija, kuria disponuoja departamentas, niekur nedingo, tačiau policijoje, sukūrus vidinį savitarnos portalą, profesinių sąjungų narių reikalaujama narystę patvirtinti dar ir jame.

Atrodo, procedūra nėra sudėtinga, tačiau toks departamento grietinėlės sprendimas jau pasiteisino su kaupu – policijos profesinės sąjungos skaičiuoja kartais sumažėjusią narystę, vadinasi, ir biudžetus. O juk šios organizacijos turi savus įsipareigojimus, pavyzdžiui, išlaiko tiems patiems pareigūnams teisinę pagalbą teikiančių teisininkų komandas“, – sako NPPSS vadovas Vladimir Banel.

Anot jo, įdomu būtų išgirsti vidaus reikalų ministro ar net Vyriausybės vadovo nuomonę šiuo klausimu.

„Tai yra akivaizdus bandymas sistemoje užčiaupti ponui L.Pernavui, jo pavaduotojui Edvardui Šileriui ir artimiausiai departamento vadovų komandai nuolat nepatogius klausimus užduodančią pareigūnų bendruomenę.

Socialinio dialogo, profesinio atstovavimo, profesinių sąjungų derybų galių stiprinimas valdančiųjų rinkimų ir šios Vyriausybės programose buvo minimi tarp svarbiausių darbų ir prioritetų. Tačiau dabar matome, kad ministerijai pavaldi įstaiga elgiasi visiškai priešingai. Todėl laukiame ir politikų reakcijos į šią situaciją“, – konstatuoja V.Banel.

Policijos vadovybė, savo ruožtu, tvirtina, kad apie pokyčius profsąjungų nariai buvo informuoti.

Bicepso dydį ir pozavimą sporto salėje generalinis komisaras vertina labiau nei smegenų tūrį, žinias ir patirtį, – sako V.Banel.

„Kadangi informaciją atnaujinti (prašymą pateikti) gali tik pats darbuotojas, išreikšdamas valią dėl darbo užmokesčio dalies išskaitymo, visų darbuotojų, pageidaujančių mokėti profesinės sąjungos nario mokestį, išskaitant jį iš darbo užmokesčio, buvo paprašyta iki 2018 m. gruodžio 31 d. pateikti prašymus Policijos darbuotojų savitarnos sistemoje. Atkreipiame dėmesį, kad Policijos departamentas neturi ir nedaro jokios įtakos profesinių sąjungų pajamoms.

Už 2019 metų sausį Policijos departamentas profesinei sąjungai pervedė tik tų narių profesinės sąjungos nario mokesčius, kurie pateikė prašymus savitarnos portale. Jei darbuotojas tokio prašymo nepateikė, niekas netrukdo darbuotojui pačiam asmeniškai atlikti pavedimą ir sumokėti nario mokestį. Policijos departamentas taip pat nereikalauja darbuotojų dar kartą patvirtinti narystę, prašoma tik savitarnos portale užpildyti prašymą dėl profesinės sąjungos nario mokesčio išskaitymo iš darbo užmokesčio“, – rašoma policijos departamento atsakyme.

Profesinės sąjungos apgailestauja ir dėl to, kad ilgą laiką buvusi siektinu stiprios bendruomenės, pokyčių lyderės, skaidrumo, efektyvaus socialinio dialogo pavyzdžiu, policijos sistema, vadovaujant dabartiniam generaliniam komisarui ir jo komandai, esą visiškai išsigimė.

„Akivaizdu, kad dabartinė policijos vadovybė perdažytus fasadus ir naujus automobilius vertina gerokai labiau nei čia tarnaujančius žmones, jų darbo sąlygas, pasirengimą. Tačiau vargu ar galima buvo tikėtis kažko kito žinant, kad bicepso dydį ir pozavimą sporto salėje generalinis komisaras vertina labiau nei smegenų tūrį, žinias ir patirtį. Tai buvo aiškiai matoma policijos reformos įgyvendinimo metu, tą patį matome ir dabar. Vienintelis šviesos spindulys visoje šioje situacijoje yra faktas, kad rudenį baigsis Lino Pernavo ir jo artimiausios komandos kadencija. Nors šiaip jau aišku, kad savo postus šiai komandai reikėtų palikti nelaukiant rudens“, – sako V.Banel.

Pats policijos generalinis komisaras Linas Pernavas tvirtina, kad policijoje sukurta nauja elektroninė prašymų teikimo sistema yra dar vienas žingsnis modernios policijos link.

„Šioje situacijoje profesinių sąjungų vadovams nereiktų ieškoti sąmokslo teorijų, o geriau sąžiningai atsakyti į klausimą – ką jie daro ne taip, kad vis daugiau policijos pareigūnų yra nepatenkinti šių organizacijų veikla ir kodėl tik 950 narių (iš deklaruotų 2500 narių) užpildė prašymus dėl nario mokesčio išskaitymo. Visuomet skatinau ir skatinsiu socialinį dialogą, sprendžiant realias pareigūnų problemas“, – sako jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas