Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 04 /15:52

Pasieniečių vadas: svarstoma Baltarusijos sienos apsaugai pasitelkti ir kariuomenę

Daugėjant į Lietuvą per sieną su Baltarusija patenkančių nelegalių migrantų, svarstoma jos apsaugai pasitelkti kariuomenę, ES pasienio pareigūnus, pranešė pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas.

„Šiuo metu aktyviai dislokuojamos pajėgos prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos tuose sienos ruožuose, kur vyksta daugiausiai pažeidimų – šiuo atveju kalbame apie Valstybės sienos apsaugos tarnybos rezervą. (...) Aktyviai diskutuojama ir planuojamas kariuomenės pasitelkimas, esant tinkamai situacijai“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas R.Liubajevas.

„Šiandien ir praeitą savaitę aktyviai diskutuota ir kalbėta su Europos sienos ir pakrančių agentūra „Frontex“ dėl galimybių dislokuoti prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos Europos Sąjungos pasienio būrio pareigūnus“, – teigė jis.

ES pasienio būrio pareigūnai darbą šiame pasienio ruože turėtų pradėti nuo liepos 1 dienos arba vidurio.

„Mūsų pirminis planas yra dislokuoti apie 30 Europos Sąjungos pasienio būrio pareigūnų. (...) Šiandien turime informaciją, kad iš esmės mūsų siūlymui pritarta. Dabar pradedame derinti techninius klausimus, logistinius klausimus. Planuojama, kad Europos pasienio būrio pareigūnai galėtų būti dislokuoti nuo liepos 1 arba liepos 14 dienos“, – pranešė R.Liubajevas.

Iš kariuomenės pasieniečiai lauktų dviejų tipų pagalbos: pasienio ruožui stebėti patruliuojant bei, esant reikalui, steigiant migrantų stovyklas.

„Esant dideliam nelegalių migrantų antplūdžiui, svarstytume galimybę pasinaudoti kariuomenės logistikos elementu, steigiant centrus tam, kad galima būtų sulaikyti ir atitinkamai dirbti su nelegaliais migrantais“, – sakė jis.

VSAT jau turi numatę vietą, kur būtų galima tokią stovyklą įsteigti, tačiau kol kas užtenka esamos infrastruktūros pajėgumų Užsieniečių registracijos centre. Migrantus apgyvendinti būtų galima ir pasieniečių mokykloje.

„Jeigu tie skaičiai tikrai bus dideli, viršys mūsų technines galimybes, mes prašysime Lietuvos kariuomenės pagalbos“, – kalbėjo R.Liubajevas.

Tikimasi, kad pagalbą aprūpinti migrantus būtinomis priemonėmis teiks ir nevyriausybinės organizacijos.

Pasieniečiams jau talkina Viešojo saugumo tarnyba, ruošiamasi pasitelkti šaulius. Tai turėtų leisti trigubai padidinti esamus pajėgumus.

„Mūsų pajėgumų didinimas visų institucijų sąskaita – kalbu ne tik apie VSAT pareigūnus, kalbu apie Viešojo saugumo tarnybos pareigūnus – tai mes kalbame apie trigubą padidėjimą mūsų žmogiškųjų resursų prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos“, – sakė pasieniečių vadas.

Planuojama stiprinti kontrolę ir prie Lenkijos sienos. Kadangi sisteminės kontrolės prie vidinių ES sienų vykdyti negalima, jai bus pasitelkiamos kriminalinės žvalgybos priemonėmis. Šios priemonės derinamos su Lenkijos pasieniečiais.

„Bus naudojama papildoma įranga: tai ir stebėjimo įranga“, – sakė pasieniečių vadas.

Pasak jo, papildomos techninės priemonės jau dabar diegiamos pasienyje su Baltarusija, taip pat bus pasitelkiama mobili technika.

R.Liubajevas taip pat pažymėjo, kad geriausiai valstybės sienos apsaugą galima užtikrinti tik, jei bendradarbiauja abiejų pusių pasieniečiai, tačiau Baltarusijos pareigūnai šiuo metu to daryti nenori, atsisako vykti į pažeidimų vietas ar vykdyti bendrus tyrimus.

„Tenka konstatuoti, kad tas bendradarbiavimas tikrai netenkina mūsų“, – sakė jis.

Pasieniečių vadas pabrėžė, kad pastarosiomis paromis Baltarusijos pusėje yra stebimas padidėjęs aktyvumas, tačiau jokių nedraugiškų veiksmų nėra pastebima.

„Mes iš principo pastebėjome padidėjusį aktyvumą prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos, tačiau kažkokių priešiškų veiksmų nebuvo, ačiū Dievui“, – teigė R.Liubajevas.

Anot jo, Baltarusijos teritorijoje stebima tiek daugiau transporto priemonių, tiek didelės grupės uniformuotų asmenų – Baltarusijos pasienio komiteto pareigūnų.

Šią informaciją pasieniečiai teigia perduodantys ir kitoms Lietuvos institucijoms.

„Mes manome, kad tai pirmiausia gali būti susiję su šiais metais planuojamom pratybom “Zapad 21„ .Kaip žinia, tos pratybos planuojamos spalio mėnesį ir tai gali būti susiję su pasirengimu šioms pratyboms“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Jis taip pat neatmetė galimybės, kad Baltarusijos pareigūnai tiesiog stebi situaciją ir renka informaciją apie tai, kokias priemones savo veikloje taiko Lietuvos pasieniečiai.

Anksčiau penktadienį pranešta, kad pasienyje su Baltarusija praėjusią parą Lietuvos pasieniečiai sulaikė kelias neteisėtų migrantų grupes – iš viso 52 užsieniečius.

Pirminiais duomenimis, tai yra Irako, Sirijos, Baltarusijos ir Rusijos piliečiai. Dauguma jų pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?