Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbta, kiek butų po sprogimo Panevėžio bendrabutyje tapo netinkamais gyventi

Sekmadienį Panevėžyje, Nemuno gatvės 14-ame name nugriaudėjo sprogimas. Nelaimė įvyko penktame bendrabučio aukšte. Pirminiais duomenimis, viename iš butų sprogo nedidelis buitinių dujų balionas. Įvykio metu nukentėjo vienas žmogus, smarkiai apgadinti du butai – išskriejo jų langai, sugriuvo butus skirianti siena. Pirmadienį savivaldybė pranešė, kokie šio įvykio padariniai ir kaip tai palies šio bendrabučio gyventojus.

Įtaria sprogus dujų balioną

Sekmadienio vidurdienį Panevėžyje, Nemuno gatvėje nugriaudėjęs sprogimas ant kojų sukėlė ir gretimų namų gyventojus, ir specialiąsias tarnybas. Viename iš butų, pirminiais duomenimis, sprogo penkių litrų buitinių dujų balionas.

Po įvykio medikų pagalbos prireikė bute tuo metu buvusiam 1964-aiais metais gimusiam vyrui. Jis patyrė įvairius nudegimus, tačiau jo gyvybei pavojus negresia.

Virto sienos, dužo net gretimo namo langai

Po sprogimo gaisras bute neįsiplieskė, tačiau smūgio jėga išvertė sieną, kuri nukrito į gretimą butą. Jame tuo metu žmonių nebuvo. Sprogimo metu langai su visais rėmais išskriejo tokia jėga, kad išdaužė gretimo namo gyventojų langus, apgadino automobilius.

Į įvykio vietą suskubo visos specialiosios tarnybos. Buvo baiminamasi, kad galėjo pasikartoti Vilniaus Viršuliškių daugiabučio sprogimo scenarijus, tačiau šįkart aukų išvengta. Mažesnės ir paties sprogimo pasekmės, nors butai po nelaimės atrodo suniokoti išties stipriai. Nuvirto ne tik butus skirianti siena, išskriejo langai, bet sprogimo banga išvertė ir sieną bei butų duris į koridoriaus pusę.

Gyventi netinkami septyni butai

Pirmadienį Panevėžio miesto savivaldybėje sušauktas Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdis, kurio metu aptartas vakar Nemuno g. 14 esančiame bendrabutyje įvykęs sprogimas.

Posėdžio metu nuspręsta, kad Panevėžio miesto savivaldybė skubos tvarka kreipsis į pastatų priežiūros specialistus, kad šie atliktų pastato ekspertizę.

Toks sprendimas priimtas siekiant maksimaliai užtikrinti gyventojų ir jų turto saugumą bei įsitikinti, ar pastato atraminės konstrukcijos nėra kritiškai pažeistos. Taip pat nuspręsta bendrabutyje skelbti ekstremaliąją situaciją.

Ekspertizės išvadų tikimasi sulaukti per tris savaites

„Kritinės pastato būklės tikrai nematome, bet vis tiek buvo nuspręsta, kad ekspertizė turi būti atlikta. Turime įsitikinti, ar negresia pastato griūtis, nors vizualiai nematyti, kad tai galėtų įvykti.

Iki tol septynių butų gyventojai į namus grįžti negalės. Jei jie kreipsis į savivaldybę, stengsimės jiems užtikrinti laikiną būstą. Įvertinus visą situaciją, kai gausime išvadas, bus galima pasakyti, ar žmonės gali grįžti, ar gali pradėti remonto darbus.

Ekspertizės išvadų tikimasi sulaukti per tris savaites ir tada bus galima vertinti, ką galima daryti. Jei nebus nustatyta, kad pastatas yra avarinės būklės, galima bus pradėti remontus“, – sakė Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna.

VIDEO: Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna apie sprogimą bendrabutyje

Gali tikėtis kompensacijos, bet yra papildomų sąlygų

Pasak T.Juknos, dėl šios nelaimės nuostolius patyrę gyventojai galės kreiptis į savivaldybę dėl kompensacijos. Ji gali siekti nuo 1000 iki beveik 4000 eurų. Tačiau kompensacija būtų skiriama tik tuo atveju, jei būstas nėra draustas ir asmens pajamos yra mažos.

„Namo tinklai nenukentėjo, šildymas veikiantis. Namo administratorius šiandien užsandarins visas angas. Tiek vanduo, tiek karštas vanduo yra. Nėra elektros keliuose butuose, bet ji artimiausiu metu bus atstatyta.

Nepasiturintys gyventojai turės galimybę kreiptis į savivaldybės socialinės paramos skyrių dėl vienkartinės paramos.

Nepasiturintys gyventojai turės galimybę kreiptis į savivaldybės socialinės paramos skyrių dėl vienkartinės paramos. Kad visi gaus, tikrai neužtikriname, bet tie, kurie atitinka sąlygas, tikėtina, kad gali gauti vienkartinę paramą dėl nukentėjusio turto.

Panevėžio miesto savivaldybės Socialinių reikalų skyriaus darbuotojai yra pasiruošę nuo sprogimo nukentėjusiems gyventojams suteikti visą būtiną informaciją dėl piniginės socialinės paramos, esant poreikiui užtikrinti, kad gyventojams būtų surastas laikinas būstas“, – sakė T.Jukna.

Direktorius nedetalizavo, ar daugiabučiuose bei bendrabučiuose gyventojai gali naudotis dujiniais balionais savo butuose. Anot jo, dabar svarbiausia suteikti pagalbą gyventojams, o po to bus grįžta prie klausimo dėl balionų naudojimo kontrolės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas