Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Penkiems jaunuoliams pareikšti įtarimai dėl Juzefo Pilsudskio kapo išniekinimo, jie teismo lauks laisvėje

Penkiems jauniems radikalams, sulaikytiems dėl tarpukario Lenkijos vadovo Juzefo Pilsudskio širdies kapo Vilniaus Rasų kapinėse išniekinimo, pareikšti įtarimai dėl kurstymo diskriminuoti žmonių grupę bei kapo išniekinimo, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra. Policijos teigimu, nė vienas iš sulaikytųjų nebuvo suimtas.
Maršalas Jozefas Pilsudskis (1931 m.)
Maršalas Jozefas Pilsudskis (1931 m.) / „Scanpix“ nuotr.

Generalinė prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS pranešė, jog penkiems jaunuoliams pareikšti įtarimai dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę bei kapo išniekinimą. Už pirmąjį nusikaltimą gali būti baudžiama bauda, laisvės apribojimu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų, už antrąjį – laisvės atėmimu iki trejų metų.

Pasak R.Stundienės, įtariamieji priklauso „neformaliai ultranacionalistinei tarptautinei organizacijai“.

Vilniaus policijos viešųjų ryšių skyriuje BNS pranešė, kad buvo kreiptasi dėl vieno iš įtariamųjų – 1992 metais gimusio J.M. – suėmimo, tačiau teismas tokį prašymą atmetė.

Sulaikymo terminas baigiasi penktadienį. Įtariamiesiems bus pritaikytos skirtingos kardomosios priemonės: kai kuriems bus skirtas pasižadėjmas neišvykti, o iš kai kurių bus paimti asmens dokumentai.

Trečiadienį buvo pranešta, kad atlikus kratas 48 valandoms buvo sulaikyti penkis neformalios radikalios organizacijos nariai: minėtas J.M., o taip pat 1992 metais gimės E.B., 1991 metais gimęs N.J., 1993 metais gimęs R.J. ir 1985 metais gimęs M.P.

„Per kratas paimti ikiteisminiam tyrimui reikšmingi daiktai ir dokumentai“, – buvo rašoma policijos pranešime.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apylinkės prokuratūra.

Šeštadienio rytą Rasų kapinėse už J.Pilsudskio kapo pastebėtas plakatas su užrašu „Tomaševski nustok kenkti Lietuvai arba tavo vieta čia“, o vėliau toje pat vietoje rasta kartoninė dėžė su užrašais „lenkai mirs“, „kvieskit mentus“, „atsargiai bomba“, „TNT“.

Valdemaras Tomaševskis yra Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis. Dėl šio įvykio partija pareiškė pasipiktinimą.

Lenkijoje J.Pilsudskis aukštinamas dėl indėlio atkuriant nepriklausomą Lenkiją po Pirmojo pasaulinio karo, bet Lietuvoje J.Pilsudskis dažnai vertinamas neigiamai dėl Vilniaus krašto užgrobimo jėga. Jo kūnas palaidotas Krokuvoje, o širdis – Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas