Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per 15 metų muitinės kriminalistai Lietuvą apsaugojo nuo 150 mln. eurų žalos

2002 metų sausį savo veiklą pradėjo specialioji muitinės įstaiga – Muitinės kriminalinė tarnyba (MKT). Ketvirtadienį jos pareigūnai mini penkiolikos savo veiklos metų sukaktį, praneša MKT.
Kontrabanda
Kontrabanda / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

„Kai pradėjome darbą 2002 m., mobilusis rentgenas dar buvo retenybė ir egzotika, o dažnas kontrabandininkas – suįžūlėjęs tiek, kad nelegalaus krovinio net nesivargindavo užmaskuoti“,pasakoja MKT direktorius Mantas Kaušilas.

Iš viso per tarnybos veiklos metus jos pareigūnai pradėjo 3000 ikiteisminių tyrimų, užkirto kelią pažeidimams, kuriais valstybei galėjo būti padaryta 150 mln. eurų žala.

Lietuvoje buvo sulaikytos 3,6 tonos narkotikų (o dar kelios tonos kvaišalų, padedant muitinės kriminalistams sulaikytos užsienyje).

MKT pareigūnai Lietuvoje aptiko ir sunaikino kelis šimtus kontrabandos sandėlių, penkis nelegalius tabako fabrikus (dar devyni su mūsų pareigūnų pagalba likviduoti užsienyje).

Sulaikyta 280 tonų spirito (iš jo galėjo būti pagaminta apie 1400 tonų pilstuko), 600 tonų nelegalaus kuro.

Populiariausios kontrabandos rūšies – cigarečių, per minėtą laikotarpį sulaikyta 1,56 milijardo vnt. (78 mln. pakelių). Tai – 156 tūkst. dėžių, kurios tilptų į 150 krovininių vilkikų. Tai – maždaug pusė visų Lietuvos gyventojų kasmet surūkomų legalių cigarečių.

Muitinės kriminalistą – veteraną retai benustebinsi kontrabandininkų išmone – dauguma slėptuvių gerai žinomos, klasikinės. O kontrabandos mados viso labo sukasi ratu, pasikartodamos kas keletą metų. Pavyzdžiui, pirmoji MKT pradėta baudžiamoji byla 2002 m. buvo dėl durpėse kontrabanda gabentos tabako žaliavos. Visiškai panaši – durpėse slėptų cigarečių kontrabanda sulaikyta ir 2015 m. gruodį.

Per tuos metus pareigūnai atsižiūrėjo visko – ir vyne tirpdyto (ar medienoje impregnuoto kokaino), ir kunigo sutanas ar narų kostiumus dėvėjusių kontrabandininkų, ar pistoletais – automatais ginkluotų smogikų. Žvalgybinės informacijos rinkimas, jos analizavimas, pažeidėjų stebėjimas ir jų sulaikymas – tokia muitinės kriminalisto kasdienybė.

Pareigūnus labiausiai džiugina kasmet nuosekliai mažėjanti šalies šešėlinė tabako rinka – jei 2010 m. beveik kas antra Lietuvos gyventojų surūkyta cigaretė buvo kontrabandinė, tai šiandien šis rodiklis nesiekia net kas penktos cigaretės. Tai pasiekta sutelkto pareigūnų darbo ir nelegalios prekybos nebetoleruojančios visuomenės dėka.

Noriu padėkoti bendradarbiams, atlaikiusiems išbandymus ir nepalūžusiems. Pasveikinti visus muitinės kriminalistus – esamus ir buvusius, jų šeimas, draugus, kolegas. Visus, buvusius kartu kovoje su šešėliu tuos keliolika metų – sako MKT direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas