Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per riaušes prie Seimo akmenimis apmėtytas VST pareigūnas: „Tai buvo kruša“

Riaušių prie Seimo baudžiamojoje byloje trečiadienio pavakarę apklaustas pirmas nukentėjusysis. Byloje iš viso yra 25 nukentėjusieji, dauguma jų – būtent tvarką užtikrinti bandę pareigūnai.
Mitinguotojai būruojasi šalia Seimo
Asociatyvi iliustracija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pavakarę rezonansiniame teismo procese prasidėjo nukentėjusiųjų apklausa. Pirmasis į tribūną stojo per riaušes nukentėjęs pareigūnas Marekas Mickevičius.

28 metų tarnybos stažą turintis tuometis Viešojo saugumo tarnybos (VST) darbuotojas prisiminė atvykęs prie Seimo, kai gavo vadovybės pavedimą – ten vyksta neramumai, reikia padėti užtikrinti tvarką. Jo užduotis, funkcija buvo įvardinta kaip taktikos vadovas.

„Ir akmenų gavau, ir replikų visokių gavome dėl savo funkcijų vykdymo“, – sakė M.Mickevičius. „Mes stovėjome keturias valandas ir priiminėjome tą krušą. Ir mes nieko neprovokavome“, – pridūrė nukentėjusysis.

Teisėjas pasitikslino, kaip jis nukentėjo, jei dėvėjo kaukę, turėjo apsauginį skydą.

„Gerbiamas teisme, prašau suprasti, flanginių atakų mes negalime atlaikyti. Yra tam tikros pareigūnų vietos, kurios nėra apsaugotos. Jie gauna traumas, sužalojimus“, – pasakojo nukentėjęs pareigūnas.

Jis dar pridūrė: „Daug akmenų. Tai buvo kruša.“

Teko prisiminti išgirstus keiksmažodžius

„Akmenų kruša, buvo sužaloti pareigūnai. Buvo naudojami garsiniai šviesos signalai, žmonės į tai nereagavo – pasipriešino, akmenys ir kiti pavojingi dalykai skrido į pareigūnus. Visi pareigūnai, mano manymu, toje operacijoje nukentėjo. Vieni buvo išvežti į ligonines, kiti, patyrę fizinį skausmą, nesivargino rašyti pareiškimus“, – trečiadienį teismui pasakojo nukentėjusiuoju byloje pripažintas M. Mickevičius.

Šioje baudžiamojoje byloje, kurioje dėl galimų riaušių teisiami 87 asmenys, 25 pareigūnai, daugiausia VST darbuotojai, yra pripažinti nukentėjusiais nuo riaušių.

Vieni buvo išvežti į ligonines, kiti, patyrę fizinį skausmą, nesivargino rašyti pareiškimus.

„Nustokit čiulpti b*** (keiksmažodis – BNS) šitai valdžiai, ateikit dirbti į statybas, gausit ant batono ir ant sviestuko“, – paprašytas teismo, protestuotojų replikas prisiminė VST pareigūnas.

M.Mickevičius teismui pasakojo, kad apie 20 valandą iš savo vadovybės gavo pranešimą, kad yra masinai neramumai prie Seimo, buvo nurodyta vykti tenai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Riaušės prie Seimo
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Riaušės prie Seimo

„21 valandą buvome prie Seimo, norėjome į vidinį kiemą įvažiuoti su kolona, kelią užtvėrė žmonės, jie stovėjo ant važiuojamosios dalies ir neleido pravažiuoti. Paprašius per garsiakalbius, nebuvo jokios reakcijos“, – prisiminė jis.

Atvykę VST darbuotojai policininkus rado jau išsirikiavusius į kovinę rikiuotę.

Kamantinėjamas vieno advokato apie tai, kokią skriaudą patyrė, nukentėjusysis ant savo rankos pademonstravo suskaldytą laikrodį. Pareigūnas prasitarė, kad šis aksesuaras jam tapo brangiu simboliu.

„Laikas tai yra labai trapus. Vienas akmenukas gali viską užbaigti“, – filosofiškai pakomentavo nukentėjusysis.

Mitinguotoja trankė, badė vėliavos kotu

Per neramumus prie Seimo šiam nukentėjusiajam įsiminė mitinguotoja Erika Andriukaitienė. Anot M.Mickevičiaus, ji vėliavos kotu daužė VST ir policijos pareigūnams per šalmus, badė į skydus.

„Kas davė įsakymą organizuoti operaciją prieš mitinguotojus?“ – nukentėjusiojo klausė kaltinamosios A.G.Astrauskaitės advokatas.

„Nesupratau klausimo“, – prisipažino M.Mickevičius, sukėlęs salėje kaltinamųjų juoko bangą.

Perklaustas to paties dar sykį, nukentėjusysis kaip operacijai vadovavusį asmenį įvardino pulkininką Vidmantą Žilakauską. O įsakymą tą operaciją įvykdyti buvo davęs tuometis VST vadovas generolas Ričardas Pocius.

„Kokių turite imtis veiksmų, kai prieš jus yra atsiklaupę žmonės ir skanduoja „Lietuva?“ – teiravosi vienas advokatų, tačiau konkrečiai į šį labiau retorinį klausimą M.Mickevičius neatsakė.

„Aš buvau jums pavojingas – taip ar ne? Ar kėliau grėsmę jūsų visai tai sistemai?“ – nukentėjusiojo klausė kaltinamasis Andrejus Lobovas, turėdamas omeny visas spec. pajėgas, saugojusias parlamento rūmus.

„Jūs aktyviais veiksmais mums nesipriešinote. Bet jūsų kalbos kėlė tam tam tikrą pavojų. Man asmeniškai jūs jokios žalos nepadarėte“, – atsakė nukentėjęs pareigūnas.

Tuo metu kaltinamasis Antanas Kandrotas-Celofanas smalsavo, ar po neramumų prie Seimo šis pareigūnas gavo iš vidaus reikalų ministrės apdovanojimą. Nukentėjusysis M.Mickevičius atsakė neigiamai.

Kaltinamasis prabilo apie vinčesterį

Prieš tai teisme vyko kaltinamųjų apklausos: 2021 metų rugpjūtį per riaušes prie Seimo nežinomas vyras susirinkusiems iš kuprinės dalijo kiaušinius mėtymui į parlamentą ir pareigūnus, o policininkai grasino protestuojantiems šauti į galvą vinčesterio šautuvu.

Tokius parodymus kaltinamieji davė trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teismui tęsiant riaušių bylos nagrinėjimą.

„Įrėmė vinčesterį į galvą“, – per teismo posėdį sakė vienas kaltinamųjų Audrius Kavaliauskas.

Vėliau apklausiamas riaušes malšinusios Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnas teismui sakė, kad vinčesteris negalėjo būti laikomas koviniu ginklu, nes buvo paruoštas naudoti su guminėmis kulkomis.

A. Kavaliauskas mano, kad riaušių dieną žmonės tiesiog buvo suvažiavę prie Seimo, nes buvo nepatenkinti valdžios norais apriboti nuo COVID-19 nepasiskiepijusių asmenų galimybes.

Vyras sakė į mitingą prie Seimo iš Klaipėdos į Vilnių atvažiavęs vienas, pernakvojęs viešbutyje.

„Išrinkome Seimą ir Seimas neatstovauja žmonėms“, – savo poziciją dėl protesto dėstė kaltinamasis.

Minėjo ir V.Uspaskichą, ir S.Gentvilą

„Viktoras Uspaskichas kalbą sakė, Astra Genovaitė Astrauskaitė baigė mitingą. Išėjo mūsų Seimo narys Simonas Gentvilas, aš uždaviau klausimus apie verslo žvejybą“, – prisiminė A. Kavaliauskas.

Tačiau vakare, pasak kaltinamojo, situacija pasikeitė – atvyko specialiosios pajėgos, liepė trauktis susirinkusiems žmonėms.

„Vienas prikišo savo vinčesterį į mano galvą ir liepė trauktis“, – skundėsi teismui A. Kavaliauskas. Vyras tikino prie Seimo nieko nedaręs, tik stovėjęs ir stebėjęs.

Tuo metu prokuratūra teigia, kad jis tris kartus metė akmenis į pareigūnus.

A. Kavaliauskas prašo teismo atleisti jį nuo atsakomybės pagal laidavimą.

„Aš nemečiau, nieko nedariau“, – tikino kaltinamasis.

Į mitingą vyko su dviem mažamečiais vaikais

Tuo metu kaltinamasis Irmantas Alijevas teismo salėje viešai atsiprašė pareigūnų.

„Aš galiu tik atsiprašyti pareigūnų, nors jie pirmi pradėjo. Aš nieko nesužalojau ir nieko nesudaužiau, aš nesiruošiau nieko mušti ir daužyti“, – teismui sakė iš dalies savo kaltę pripažįstantis I. Alijevas.

„Pripažįstu, kad mečiau plastikinį butelį, kiaušinius, bet nepripažįstu, kad agitavau, kaip sako prokuroras“, – sakė kaltinamasis.

Vyras pasakojo, kad apie rengiamą mitingą prie Seimo sužinojo iš skelbiamos informacijos feisbuke.

„Buvo mano draugė ir du mažamečiai vaikai, kadangi buvome su vaikais, stovėjome žvyruotoje aikštelėje. (...) Kai pradėjo stumdytis, nuėjome toliau“, – pasakojo jis.

I. Alijevas tikino, kad negirdėjo raginimų atsitraukti ir „už nieką“ pareigūnų buvo apipurkštas dujomis. Dėl to supykęs metė į juos tuščią ant žemės besivoliojusį plastikinį butelį.

„Kažkoks vyrukas dalijo kiaušinius, man sunku buvo matyti. Tas vyras sakė: „imkit kiaušinius, mėtykit“. Du, tris mečiau, paskui susiradau šeimą ir per 20–30 minučių pasišalinau. Prisipažįstu, kad mečiau“, – sakė kaltinamasis.

„Už nieką gavau ašarinių dujų, pasiėmiau kiaušinius ir mečiau,“ – sakė I.Alijevas. Jis pripažino, kad girdėjo pareigūnų raginimus nemėtyti akmenų, neniokoti valstybės turto ir nežaloti žmonių.

Apie tai, kad mitinge buvo vyras, turėjęs kuprinę su kiaušiniais, trečiadienį liudijo ir kiti kaltinamieji. Jie teigė, kad vienas pareigūnas panaudojo ašarines dujas prieš gulinčią moterį, todėl ir mėtė kiaušinius.

Kiti kaltinamieji teigia kiaušinius mėtę iš bandos jausmo, negirdėję pareigūnų reikalavimo trauktis nuo Seimo, o įstatyme įtvirtinto reikalavimo per protestus laikytis 75 metrų atstumo nuo valstybinių pastatų nežino. Jie mano, kad riaušes sukėlė grubus žmonių stūmimas.

Kaltinimai dėl riaušių 87 asmenims

Šioje byloje 87 asmenys kaltinami dėl 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių. Byloje yra 25 nukentėjusieji ir 242 liudytojai iš visos Lietuvos.

Remiantis teismų sistemos duomenimis, vien be teismo posėdžiuose proceso dalyvių pareikštų ir teisėjų kolegijos salėje išspręstų prašymų, per pastaruosius mėnesius papildomai jau buvo išspręsta beveik 200 įvairaus pobūdžio proceso dalyvių prašymų, tarp jų – leisti išvykti iš šalies, leisti dalyvauti procese nuotoliniu būdu, susipažinti su baudžiamosios bylos medžiaga, prašymai pakeisti gynėją ir kiti.

Taip pat priimta daugiau nei 40 nutarčių dėl laikino nuosavybės teisės apribojimo.

Riaušių prie Seimo baudžiamoji byla Vilniaus miesto apylinkės teismą pasiekė sausį, dėl itin didelio proceso dalyvių skaičiaus ir ypatingai didelės apimties ji pripažinta galinčia užsitęsti, bylai nagrinėti sudaryta trijų teisėjų kolegija.

Visi kaltinamieji į posėdžius, kaip įprasta, nesusirenka. Beveik visi kaltinamieji yra laisvėje, vienam jų yra paskelbta paieška.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Grupė asmenų organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu kai kurie asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito