Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 28

Po dešimčių gaisrų Vilniuje pričiuptas paauglys piromanas: į kalėjimą nepasodinsi – ką daryti?

Mažametis sostinėje sėjo siaubą: vykdydamas padegimus vis naujoje laiptinėje, kurstė ir gyventojų nerimą, kad eilinis išpuolis gali baigtis ne vien turtiniais nuostoliais, bet ir baisia tragedija. Įtariamąjį piromaną pavyko pričiupti, bet iškart tapo aišku, kad dėl jauno amžiaus į kalėjimą jo neuždarysi. 15min pasidomėjo, ką tokiais atvejais yra pasirengusios padaryti valdžios institucijos.
Temos iliustracija
Temos iliustracija / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Butų durys ir prie jų esantys kilimėliai, pašto dėžutės, skelbimų lentos, šiukšliadėžės ir bet kas, ką laiptinėse galima piktavališkai padegti. Tai domino vieną jaunuolį, neseniai siautusį ir sėjusį pagrįstą nerimą kelių sostinės rajonų daugiabučiuose.

15min redakcija sulaukė vieno vilniečio laiško, kuriame šis gyventojas, kiek jam žinoma, aprašė jaunojo piromano išpuolių kroniką, o taip pat kėlė klausimus: kodėl apie pavojų operatyviai neinformuojama visuomenė? Ką tokiais atvejais galime bendromis pastangomis padaryti, kad visuotinai pavojingu būdu nebūtų naikinamas turtas, o galbūt netgi kėsinamasi į gyventojų sveikatą bei gyvybes?

Mūsų laiptinė padegta du kartus ir man pavyko padegėją sugauti.

Gaisrus užgesinę ugniagesiai „stebuklingo“ prevencinio metodo šiuo atveju neturi, o masinių padegimų bylą tiriantys policininkai vengia detalesnio jos aptarimo, motyvuodami asmens duomenų bei nepilnamečio teisių apsauga.

  • Kilus klausimams, Vaiko teisių sargai kviečia žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje.
  • Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant BPC skubios pagalbos numeriu 112.

Savo ruožtu Vaiko teisių specialistai šiame kontekste priminė, kaip aiškiai įvardinti ir nubrėžti paauglio „saviraiškos“ ribas, taip pat prasitarė apie Lietuvoje jau taikomą unikalų bandomąjį projektą, skirtą padėti problemiško jaunimo iššūkių kamuojamoms šeimoms.

Visuomenė informuota nebuvo

„Norėčiau, kad papasakotumėte visuomenei apie įvykius vasario 6–10 dienomis, kai 13 metų paauglys visą savaitę Vilniuje – Antakalnyje bei Žirmūnuose, padeginėjo gyvenamųjų namų laiptines.

Padegta, kiek žinau, iki 30 laiptinių, o gal ir daugiau. Mūsų laiptinė padegta du kartus ir man pavyko padegėją sugauti“, – rašo aktyviu įvykių dalyviu buvęs priverstas tapti gyventojas (vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas