Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
13:26 /14:54

Policijos vadas atskleidė tragedijos užkulisius: sužeistas pareigūnas gatvėje stabdė mašinas

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla spaudos konferencijoje ketvirtadienį pateikė visuomenei detalesnę informaciją apie įvykius, kuomet Vilniuje buvo nušautas advokatas ir sužeisti du pareigūnai.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla surengė skubią spaudos konferenciją, per kurią pateikė visuomenei detalesnę informaciją apie įvykius.

Vilniaus centre esančiame name nušautas advokatas Leonidas Pčelincevas, ketvirtadienį iš ryto atvykęs su palyda dėl asmens iškeldinimo iš vieno buto.

Incidento metu pašauti ir du policijos pareigūnai, lydėję advokatą su antstolio padėjėju. Pastarasis, pirminiais duomenimis, nesužalotas, tuo metu pareigūnė ir pareigūnas – ligoninėje. Juos nuo rimtų sužalojimų išgelbėjo neperšaunamos liemenės.

Sužeistas pareigūnas gatvėje stabdė mašinas

„Pirminė informacija, kurią mes gavome iš BPC, kad 10.23 min. sužalotas policijos pareigūnas, prašo pagalbos. Buvo išsiųsti atitinkami policijos pajėgumai. Buvo susisiekta su šiuo reagavimo vienetu, kuris vykdė šią specifinę funkciją.

Policijos reakcija buvo savalaikė, operatyvi ir išsiaiškinus pirmąsias aplinkybes buvo įvesti specialūs policijos planai. Po trijų minučių buvo pakeltas ir į įvykio vietą iškviestas „Aras“.

Vyko skyrybų procesas, todėl mūsų pareigūnai kartu su antstolio padėjėju nuvyko į įvykio vietą. Patekus į būstą į mūsų pareigūnų pusę pasipylė šūviai. Vienas pareigūnas buvo sužalotas į širdies plotą.

Situacija buvo tokia, kad į mus kreipėsi antstolio padėjėjas, prašydamas užtikrinti viešąją tvarką, antstolio padėjėjo saugumą. Konkrečiai minėtame objekte vyko skyrybų procesas, todėl mūsų pareigūnai kartu su antstolio padėjėju nuvyko į įvykio vietą. Patekus į būstą į mūsų pareigūnų pusę pasipylė šūviai. Vienas pareigūnas buvo sužalotas į širdies plotą.

VIDEO: Pamatykite: pareigūnai šturmuoja pastatą, kuriame vyko šaudynės

Prieš valandą buvau Lazdynų ligoninėje, bendravau su pareigūnu. Kad ir kaip tai baisiai skambėtų – kulka pataikė į širdies plotą, bet pavojus gyvybei negresia. Negresia todėl, kad pareigūnas vykdė visus nurodymus ir įvykio vietoje dėvėjo apsauginę liemenę. Kulka pasiekė tik paviršutinius žmogaus organus ir tai išgelbėjo gyvybę.

Sužalotas pareigūnas dar padėjo apsaugoti antstolio padėjėją, jį patraukdamas nuo šūvio trajektorijos, ir pats išbėgo į gatvę. Kodėl jis nepasinaudojo radijo ryšio stotele – po šūvio jis ją tiesiog išmetė ir bandė ieškoti pagalbos stabdydamas automobilius, bandydamas gauti pagalbą. Kažkas iš žmonių, matydamas tą situaciją, paskambino į BPC ir nuo čia prasidėjo reagavimas ir policijos operacija. Pareigūnas sužalotas, bet rytoj jau planuoja žiūrėti Kauno „Žalgirio“ Eurolygos rungtynes.

Kitai pareigūnei padaryti sužalojimai į koją, bet ji į ligoninę vykti atsisakė. Pagalba jai buvo suteikta GMP automobilyje. Deja, šiame įvykyje yra lavonas. Mes nustatėme, kad tai yra advokatas. Dabar negaliu atsakyti, kokias funkcijas vykdė advokatas. Į tuos klausimus atsakys ikiteisminis tyrimas. Tačiau viena šaulio iššauta kulka buvo mirtina ir, deja, įvykio vietoje GMP ekipažas darė viską, kas įmanoma, bet šūvis buvo nesuderinamas su žmogaus gyvybe.

Šaulys ginklą išmetė po derybų

Operacijos eigoje buvo susisiekta su šauliu. Derybų metu jis tiesiog buvo įtikintas, kad išmestų ginklą. Jis tai ir padarė.

Aišku, policija atliko pilnai savo darbą, užtvėrė gatves, informavo visuomenę. Šioje vietoje atidirbome. Baisiausia, kad neišvengta tragiško įvykio. Operacijos eigoje buvo susisiekta su šauliu. Derybų metu jis tiesiog buvo įtikintas, kad išmestų ginklą. Jis tai ir padarė. Toliau vyko tolimesnės derybos, kad jis nebesipriešintų ir pasiduotų policijos pareigūnams. Tai ir buvo padaryta. „Aro“ pareigūnai įėjo į patalpas ir jį sulaikė. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal du BK straipsnius. Vienas iš jų – dėl nužudymo“, – sakė Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

VIDEO: Per šaudynes Vilniuje nušautas advokatas: liudininkai negali patekti į namus

Kodėl nešaudė pareigūnai?

R.Požėla patikino, kad pareigūnai vykdami į iškvietimą turi galimybę matyti informaciją apie būsto gyventojus ir ten registruotų asmenų laikomus ginklus. Šiuo atveju šaulys ginklą laikė nelegaliai.

„Labai tikėtina, kad šitas ginklas buvo neregistruotas. Kitaip tariant – nelegalus ginklas“, – sakė Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Komisaro teigimu, šaulys panaudojo 9 mm kalibro pistoletą TT. Pareigūnai prieš šaulį ginklo nepanaudojo.

„Kadangi mūsų pareigūnai vykdė įprastas funkcijas, jie turėjo būti ir buvo ginkluoti. Ar buvo panaudotas šaunamas ginklas iš pareigūnų pusės, duomenų neturiu. Kaip minėjau, tik patekus į būstą buvo atidengta ugnis į atvykusius asmenis ir ta ugnis buvo taikli.

Čia galbūt ir atsakymas, kad netikėtumo faktorius. Ne kiekvieną dieną į policijos pareigūnus iškart pradedama šaudyti.

Čia galbūt ir atsakymas, kad netikėtumo faktorius. Ne kiekvieną dieną į policijos pareigūnus iškart pradedama šaudyti. Tai ir visos kitos aplinkybės turėjo įtakos, kad pareigūnai šaunamojo ginklo atgal nenaudojo“, – teigė R.Požėla, pridūręs, kad sužeistam pareigūnui – 27 metai.

VIDEO: R.Požėla po šaudynių Vilniuje: pareigūnas jaučiasi gerai, rytoj žiūrės Eurolygos rungtynes

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad pareigūnus šioje situacijoje apsaugojo neperšaunamos liemenės.

„Tikrai turime skaudų įvykį, bet man atrodo, svarbu pažymėti tai, kad policija reagavo profesionaliai ir viskas buvo padaryta taip, kad visuomenė būtų saugi ir pavojus visuomenei nekilo. Asmuo buvo sulaikytas.

Pirmiausia nuoširdi užuojauta ir stiprybės sužeistų pareigūnų artimiesiems. Buvau informuota, kad situacija yra kontroliuojama. Pareigūnas sveiksta.

Pareigūnus apsaugojo liemenės. Mes skiriame labai didelį dėmesį tiek pareigūnų motyvacijai, tiek aprūpinimo dalykams, tiek saugos priemonėms, kad pareigūnai būtų apsaugoti.

VIDEO: Šaudynės Vilniaus centre: sužeisti du pareigūnai, įtariamasis sulaikytas

Šita situacija parodo, kad pareigūnai kiekvieną dieną patiria grėsmingas situacijas. Parodo, koks grėsmingas yra pareigūnų darbas.

Kadangi asmuo turėjo ginklą, mes bandėme išsiaiškinti, ar tas ginklas legaliai turimas. Labai atsakingai turime žiūrėti į ginklų išdavimo, liberalizavimo dalykus. Nes tai labai jautrūs dalykai. Iš to gali atsirasti labai sudėtingų pasekmių visuomenės saugumui“, – teigė vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas