Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po išžaginimo Žvėryne policija gyventojams pažėrė patarimų, ką daryti: padės ir kvepalai

Žvėryno gyventojus sukrėtus žiauriam įvykiui, kai popietę miškelyje buvo išžaginta iš mokyklos ėjusi paauglė, ketvirtadienį Žvėryno seniūnija pakvietė pareigūnus, kad šie pristatytų gyventojams bendrąsias saugumo taisykles. Teisėsaugininkai pasidalino ne tik informacija apie savo vykdomas priemones, bet ir pasiūlė galimybių apsiginti paprastesnėmis priemonėmis – plaukų laku ar kvepalais.
Susitikimas Žvėryno seniūnijoje
Policijos spaudos konferencija apie galimybes apsiginti nuo užpuoliko / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvą pašiurpinęs vasario 1-osios įvykis sukėlė gyventojus ant kojų, juolab kad paaiškėjo, jog tokių įvykių buvo ne vienas. Karoliniškėse buvo užpulta 12-metė, taip pat nuo užpuoliko nukentėjo ir į ugdymo įstaigą keliavusi 18-metė.

Gyventojai rajonų feisbuko grupėse jau pradėjo vieni kitus raginti burtis ir „patruliuoti“ vakarais gatvėse, galbūt taip pavyktų pričiupti įtartinus asmenis.

Policijos pareigūnai, matydami gyventojų susirūpinimą ir į jį reaguodami, ketvirtadienį Žvėryno seniūnijoje pristatė realią padėtį pareigūnų akimis.

Jie sako pastebintys, kad pasigirsta žmonių nuogąstavimų, jog nepakanka patruliuojančios policijos, tačiau tikino - patruliai reaguoja ir dirba visą parą. Nuo vasario mėnesio prie patruliavimo prisijungė ir Viešosios saugumo tarnybos pareigūnai.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad ir dienos, ir nakties metu dirba visos pajėgos“, – kalbėjo pareigūnas Andžejus Radzevičius.

Buvo paminėtos ir vykdomos prevencinės veiklos – bendroji prevencija, kai kalbama apie ėjimą į mokyklas, pradinukams skirtas saugaus eismo pamokas, pamokas 5-7 klasių moksleiviams apie teisinę atsakomybę. Mat, pareigūnų pastebėjimu, dauguma nepilnamečių žino savo teises, bet nežino savo pareigų.

Nūdienos nerimas

Atsižvelgdami į pastarąjį visuomenę sukrėtusį įvykį Vilniaus Paribio gatvėje, pareigūnai smulkiau aptarė ir šią situaciją.

Jų teigimu, tyrimas šiuo metu atliekamas, paaiškėjus aplinkybėms – visuomenė apie jas sužinos.

Vilniaus pirmojo PK viršininkė Danutė Brazdeikienė pastebėjo, kad šiuo metu nėra duomenų, jog užpuolimai gretimuose rajonuose, apie kuriuos skelbta, būtų susiję. Pareigūnai šiuos įvykius kol kas laiko pavieniais atvejais.

Tačiau vis dėlto A.Radzevičius priminė apie saugumą: „Jei vaikai iš būrelių grįžta tamsiuoju paros metu, tėvams reikia imtis visų priemonių, kad jie būtų apsaugoti, būtina su vaikais kalbėtis, pasiimti juos tamsiuoju paros metu.“

Apsaugai – plaukų lakas, kvepalai

Į Žvėryno seniūniją atvykę rajono gyventojai kėlė klausimus ir dėl savigynos bei vaikų apsisaugojimo. Paminėti ir dujų balionėliai, tačiau pareigūnai įspėja, kad šis ginklas gali būti panaudotas ir prieš save patį, juo gali klaidingai pasinaudoti ir patys suaugę, be to, tai yra savigynos ginklas, legalus tik nuo 18 metų.

Susitikime dalyvavusi Penktojo policijos komisariato pareigūnė L.Šimonienė informavo apie kitą alternatyvą, kaip galima būtų apsisaugoti patiems ir „apginkluoti“ savo mažuosius: į kišenę įdėti mažą plaukų lako, kvepalų buteliuką, kurio papurškus į akis užteks laiko pasprukti – tai būtų legalus savigynos būdas, nesukeliantis žalos pačiai aukai.

Pagrindinis dalykas – rėkti, šaukti, bėgti, atkreipti dėmesį. Savigynos veiksmai, pasak policijos – subjektyvus dalykas, atsižvelgiant į mažus vaikus.

Teisėsaugininkai išskyrė ir bendrąją informaciją – jeigu į jus kėsinasi, būtina nedelsiant skambinti 112 ir kviesti pagalbą. Jei matote daromą pažeidimą, reikia nelikti abejingais ir taip pat kreiptis pagalbos. Jei patys neturite telefono, svarbu kreiptis pagalbos į netoliese esantį žmogų.

Dėl vaikų, o kai kuriais atvejais ir suaugusių – svarbu ir neišduoti niekam savo asmens duomenų, nesėsti į svetimus automobilius, o pagal galimybes – nevaikščioti tamsiuoju paros metu. Svarbu informuoti suaugusiuosius apie savo buvimo vietą.

Lapkričio mėnesio užpuolimas

Žvėryno bendruomenės susirinkime dalyvavo ir praėjusių metų lapkritį šiame rajone nuo jau sučiupto užpuoliko nukentėjusios mažametės tėvas Vitalijus.

Vyras priminė istoriją, kaip jo mažametė dukra keliavo iš Sostinės vaikų ir jaunimo centro namo ir buvo užpulta nepažįstamojo prie Žvėryno tilto.

Kaip tėvui pasakojo dukrytė, nepažįstamasis ją visą kelią sekė, ji bandė vyrą praleisti, tačiau užkampyje vyras ją pačiupo, užspaudė burną ir pagrasino papjauti, jei ši bandysianti rėkti.

Mergaitę išgelbėjo atsitiktinis pro šalį ėjęs žmogus, todėl ji pabėgo ir lėkė prie kitų žmonių, o grįžusi namo papasakojo viską tėvams.

Tėvui kilo įtarimas, kai mergaitė paminėjo, jog užpuolikas ją, pasak mergaitės, „pasiūlė palydėti namo“. O taip pat vyras pastebėjo, jog nepažįstamasis nepasikėsino pavogti nei telefono, nei vaiko kuprinės.

Vyras kreipėsi į teisėsaugą, tačiau, pasak jo, institucijos nebuvo tokios „veiklios“, kaip tikėtasi. Nors pareigūnams galiausiai buvo pateikta ir įtariamojo nuotrauka, ir ne vienas žmogus skelbė jo buvimo vietą, ilgą laiką jis nebuvo sučiuptas.

Galiausiai, viešai paskelbus istoriją ir pareigūnams pradėjus ieškoti daugiau nukentėjusiųjų, atsirado dar dvi moterys, kurios buvo užpultos to paties asmens, tik jau sausį. Vieną moterų pasikėsinta išprievartauti.

Vyras sausio 4 dieną buvo suimtas ir šiuo metu yra įkalintas. Užpultos mergaitės tėvas sužinojo, kad tas pats vyras 10 metų kalėjo už išprievartavimą.

Vis dėlto vyras vis dar baiminasi, kad moterys gali atsiimti savo parodymu, o niekdarys vėl gali išvysti laisvę.

Išžaginimas vidury dienos

Kaip pranešė Policijos departamentas, nusikaltimas buvo įvykdytas vasario 1 d., apie 15.40 val., Vilniuje, miške, Paribio gatvėje.

Nepažįstamas vyriškis, panaudojęs fizinę jėgą prieš nepilnametę (gimusi 2007 m.), su ja santykiavo lytiniu būdu prieš jos valią.

Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 149 str. 3 d. (išžaginimas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas