Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su Agurkiniais kariavusios Kamuolinių grupuotės paveikslas – kalėjimo kameros išvengę žiaurūs nusikaltėliai

Policija trečiadienį visuomenei plačiau papasakojo apie surengtą plataus masto operaciją, kuomet suduotas smūgis vienam stambiausių pastarojo meto organizuotam nusikalstamam susivienijimui – Kamuolinių grupuotei.
Giedrius Janonis teisme
Giedrius Janonis teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Plačiau apie policijos pareigūnų surengtą konferenciją skaitykite čia.

Antradienį per Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) operaciją sulaikyta per 20 su Kamuolinių nusikalstama grupuote siejamų asmenų. Tarp jų – ir pats jos vadeiva Giedrius Janonis, pravarde Kamuolys, su savo asmens sargybiniu, tai 15min patvirtino policija.

Su Kamuolinių grupuote siejamos Deimanto Bugavičiaus bei Remigijaus Morkevičiaus žmogžudystės. Pirmasis buvo nušautas 2015-ųjų lapkritį, antrasis – 2016-ųjų gruodį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Janonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Janonis

Naujoji nusikaltėlių karta

Buvęs Kriminalinės policijos biuro vadovas Algirdas Matonis, vertindamas žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, spėjo, kad teisėsaugai pagaliau pavyko surinkti pakankamai įrodymų kovoje prieš Kamuolinių grupuotę.

„Policijai tikriausiai pavyko sukoncentruoti įrodymų visumą, prasidėjo rimtas globalesnis tyrimas, siekiant įrodyti egzistavus nusikalstamą susivienijimą, siekiant įrodyti sunkias ar labai sunkias jo padarytas veikas“, – 15min sakė A.Matonis.

Anot pašnekovo, grupuotė teisėsaugos akiratyje buvo jau seniai – tai vienas ryškiausių naujosios nusikaltėlių kartos susivienijimas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis

„Kai aš dirbau, ta grupuotė ir iškilesni grupuotės nariai arba lyderiai visada buvo akiratyje, tam tikri tyrimai buvo atliekami, tik kaip visada, matyt, viskam savas laikas“, – kalbėjo A.Matonis.

Kriminalistas aiškino, kad tai viena iš grupuočių, savo veiklą išplėtusi už Lietuvos ribų. Pradėjo jie nuo vagysčių, o atvėrus Europos sienas ėmėsi kur kas rimtesnių veiklų.

„Jie užsiėmė veika, susijusia su prekyba narkotikais, žmonėmis. Tos veikos atsiradus laisvam žmonių judėjimui pasidarė sunkiai įrodomos. Kitose šalyse, tiek Skandinavijoje, tiek Vokietijoje, tiek Ispanijoje, jie buvo sulaikomi už mašinų vagystes, kai kurie buvo ir nuteisiami.

Bet visada, jei grupuotė, dariniai, jų lyderiai, vadovai, organizatoriai išlieka, jei jų neeliminuoji ar kitokiu būdu neišskaidai grupuotės iki visiško potencialo atėmimo, jie kurį laiką lyg nurimsta, o po to vėl atgyja, atsiranda naujų vykdytojų, organizacinės schemos atbunda“, – pasakojo A.Matonis.

Anot jo, tai labai gudri ir gerai lyderių organizuota grupuotė, o jų veiklą galima įvardinti kaip novatorišką.

Dažnai kalbama apie Kamuolinius kaip iš Daktarų likučių Kaune maždaug šio tūkstantmečio pradžioje susibūrusį nusikalstamą susivienijimą, tačiau, anot A.Matonio, tai – vertinimo klausimas.

„Ką vadinti Daktarais? Įvairiais laikotarpiais tos grupuotės skirtingai vadinosi, čia galima kalbėti ir apie Vilijampolės, ir Senojo Kauno grupuotes. Didelė dauguma jų yra tiesiog kauniečiai, čia užaugę. Būdami dar nepilnamečiai ir vėliau tose grupuotėse darė kažkokias veiklas, buvo vykdytojai, kitaip sakant, atliko pagalbinius vaidmenis.

Buvo įvairių nusikalstamų susivienijimų lyderių vykdytojai. O po to subrendo, išaugo, patys įgijo potencialą, tam tikrų smegenų, autoritetą, atsiskyrė ir pradėjo pakankamai drastiškas veiklas, demonstravo nepaklusimą hierarchinei veiklai. Elgesio ir veiklos studijos paralelės panašios su Agurkiniais. Daugeliu atveju jie visi iš vieno lizdo“, – kalbėjo A.Matonis.

15min montažas, nuotraukos iš „Facebook“ ir 15min archyvo/Broliai Remigijus ir Saulius Velečkos (dešinėje), teisėsaugos duomenimis, nėra bendrininkai, tačiau jų veikla ir likimas klostosi panašiai.
15min montažas, nuotraukos iš „Facebook“ ir 15min archyvo/Broliai Remigijus ir Saulius Velečkos (dešinėje), teisėsaugos duomenimis, nėra bendrininkai, tačiau jų veikla ir likimas klostosi panašiai.

Karas

Neseniai už grotų susodinta Agurkinių grupuotė išties glaudžiai siejama su Kamuoliniais, tiesa, pastarieji laikomi brutalesniais ir mažiau diplomatiškais. Iki 2009 metų grupuotės per daug nesipyko, tačiau vėliau nepasidalino įtakos sferomis Kaune – prasidėjo karas. Viskas prasidėjo, kai neaiškiomis aplinkybėmis 2009-ųjų vasarą prapuolė Kamuoliniams priskiriamas Tomas Mickevičius.

Netrukus po dingimo vienas iš Agurkinių grupuotės šulų Tadas Petrošius ir jo apsauginis buvo apšaudyti kalašnikovais, nuo tada Agurkinių lyderis Saulius Velečka pradėjo puoštis neperšaunama liemene. Tąkart įtarimai pateikti būtent G.Janoniui, jis du mėnesius praleido už grotų, bet nesurinkus pakankamai įrodymų byla nutraukta.

2010-ųjų pradžioje Kaune Baltų prospekte šūviu į galvą pašalintas Agurkiniams priskiriamas Rytis Korsakas, įtarta, kad tai dar viena karo auka, bet žudiko nustatyti nepavyko.

Po kelių mėnesių darkart pasikėsinta į T.Petrošių, šūviai aidėjo šalia vaikų darželio Šilainiuose. Tąkart į teisiamųjų suolą sėdo ir G.Janonis, bet jis ir vėl liko laisvėje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija

Liepto galas

Atrodė, kad liepto galą Kamuolys ir jo sėbrai prieis dėl verslininko Šarūno Valasevičiaus reketo ir kankinimo.

Teismas nustatė, kad iš verslininko kaltinamieji paėmė 150 tūkst. litų ir reikalavo 50 procentų nuo jo vykdomo verslo nekilnojamuoju turtu.

Jie taip pat buvo kaltinami pagrobę Š.Valasevičių, tačiau šiam pavyko iš nelaisvės pasprukti ir tuomet jis kreipėsi į policiją.

Kaip teisėsaugai pasakojo pats verslininkas, pirmąkart buvo pagrobtas, daužytas metaliniais strypais, jam sutrupinti keliai, kad negalėtų paeiti, replėmis karpyti pirštai ir ausys.

Įbaugintas verslininkas klusniai mokėjo duoklę banditams, tačiau 2009-aisiais Kamuoliniai nusprendė jį darkart pagrobti. Š.Valasevičiaus pabėgimas tąkart vertas kriminalinės komedijos – jį kažkur vežant mikroautobusas užklimpo, Kamuoliniai pasodino verslininką prie vairo, o patys ėmėsi stumti. Vos šis pajudėjo, Š.Valasevičius nesidairydamas atgal nurūko į policijos komisariatą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kamuolinių“ gaujos nariai teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kamuolinių“ gaujos nariai teisme

Atrodė, kad Kamuoliniai prieis liepto galą, jie buvo kaltinami turto prievartavimu, ginklo vagyste ir verslininko pagrobimu.

Tačiau visų kaltinimų nepavyko įrodyti, už grotų 8 metams pasiųstas Marius Pilvelis, Antanas Juodis nuteistas 3 metams.

Kamuolys kalėjimo išvengė dėl mirtinos ligos

Gaujos lyderis G.Janonis, pravarde Kamuolys, teismui dar 2011 metais įrodė, kad serga onkologine liga, jam pašalintas vienas plautis, vėžys piktybiškai išplitęs, o prognozė bloga. Tad jam skirta 3 metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė. Laisvės atėmimo bausmės išvengė ir kitas grupuotės narys Deividas Čereška.

„Ir ligos tam tikros pagydomos, bet būna, kad jos pakankamai kvalifikuotai imituojamos. Žinome ne vieną grupuotę, pavyzdžiui, Vilniuje buvo Vinco Mačiulaičio ir Marijano Taraškevičiaus grupuotė, jie buvo kontrabandos lyderiai. Jie patys daug investavo, kad pasidarytų nepakaltinami, ligoti, sergantys psichinėmis ligomis. Čia nieko naujo.

Visais laikais, kas turi galimybių ir pinigų, galbūt ir imituoja tas ligas. Kita vertus, vėžys, vieną dieną atrodo baisus, kitą kartą atrandama galimybė ir žmogus pagyja“, – tą situaciją komentavo A.Matonis.

2014-ųjų pabaigoje paskelbta, kad Vokietijoje sulaikytas G.Janonis ir kitas Kamuolinių lyderis Andrius Juodis, geriau žinomas Gruzino pravarde.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kamuolinių“ gaujos nariai teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kamuolinių“ gaujos nariai teisme

Jie įtarti organizavę įvairias vagystes iš prabangių parduotuvių, tačiau kiek laiko praleidę Vokietijos kalėjime vėl greit kvėpavo laisvės oru.

2017-ųjų pabaigoje G.Janonis vėl pastebėtas viešumoje, tąkart jis noriai pozavo su Lietuvos futbolo mėgėjų lygoje triumfavusia Kauno „Žaliakalnio“ komanda, kur apstu nusikalstamo pasaulio veikėjų.

15min rašė, kad nugalėtojų komandą palaikė, po finalo čempioniškose nuotraukose noriai su ja pozavo ir Kamuolinių grupuotės lyderis G.Janonis.

Nuo tada žinių apie G.Janonį vėl nebuvo. Tačiau, šaltinių teigimu, jie nesislapstė, dažnai gainiodavo kamuolį Nacionalinės futbolo akademijos aikštyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas