Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 07 /13:49

Posūkis Kauno kelių erelio byloje: avarijos liudininkas virto įtariamuoju žmogžudžiu

Kauno apygardos teismą pasiekė kurį laiką Kauno apylinkės teisme nagrinėta garsiosios jaunuolio gyvybę nusinešusios 2014 m. sausio 30 d. avarijos laikinojoje sostinėje byla. Joje 29-rių metų kelių siaubūnas Arūnas Stiklioraitis kaltinamas nužudymu bei sunkiu sveikatos sutrikdymu. Tiesa, iš pradžių jis dėjosi eismo įvykio liudininku, tačiau yla netruko išlįsti iš maišo – vyras pats vairavo mašiną.
Kauno apygardos teisme
Arūnas Stiklioraitis teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vėlyvą 2014 m. sausio 30-osios vakarą Kauno centre įvyko skaudi avarija, kurios metu žuvo jaunuolis.

Automobilis „Mercedes-Benz“, pagrindiniu keliu važiuodamas Karaliaus Mindaugo pr. link, sankryžoje su prospektu ir nuovaža į M.K.Čiurlionio g. pažeidė ne vieną Kelių eismo taisyklę ir rėžėsi į priešinga kryptimi atvažiavusią, kairio posūkio kreive judėjusią „Opel Astra“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Avarijos liudininkė Greta Labanauskatiatė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Avarijos metu sužalota Greta Labanauskaitė

Iš pradžių buvo manoma, jog „Mercedes-Benz“ vairavo A.Stiklioraičio draugas Darius Vilūnas, o šis neva sėdėjo šalia ir buvo laikomas avarijos liudininku.

Eismo įvykio metu žuvo automobilio „Opel Astra“ keleivis, 22 metų kaunietis Eimantas Motiejaitis, o vairuotojai 23-jų metų Gretai Labanauskaitei padaryti kūno sužalojimai, sukėlę sunkų sveikatos sutrikdymą.

Jauna pora tą vakarą vyko pavakarieniauti.

Iš pradžių buvo manoma, jog „Mercedes-Benz“ vairavo A.Stiklioraičio draugas Darius Vilūnas, o Arūnas neva sėdėjo šalia ir buvo laikomas avarijos liudininku.

Eismo įvykį sukėlusio vairuotojo veiksmus suskubta kvalifikuoti kaip nusikaltimą kelių transporto eismo saugumui (Baudžiamojo kodekso 281 str). Byla nuo 2014 m. lapkričio 3 d. nagrinėta Kauno apylinkės teisme. Tačiau galiausiai joje įvyko netikėtas lūžis.

Liudytojas virto vairuotoju

Ilgai buvo bandoma įrodyti, kad vis dėlto vairavo ne D.Vilūnas, o ne vieną kartą už Kelių eismo taisyklių pažeidimus baustas A.Stiklioraitis, kuris toje byloje buvo tik liudytojas.

Draugų avarijos vietoje sukurptas planas subliuško. Teisėsaugos vedžiojimas už nosies baigėsi po dviejų metų tyrimo. Prabilo ne vienas avarijos liudininkas.

Atradus pakankamai įrodymų, byla buvo perduota prokurorui ikiteisminio tyrimo papildymui. Galiausiai įtarimai pasitvirtino – surašytas kaltinamasis aktas pačiam A.Stiklioraičiui.

Atsižvelgiant į besikeičiančią teismų praktiką, byla perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui, nusikalstama veika perkvalifikuota į nužudymą bei sunkų sveikatos sutrikdymą. Pirmasis teisiamasis posėdis įvyko birželio 7 d.

Kaltinamas tyčiniu nužudymu

Kaip informuoja Kauno apygardos teismas, A.Stiklioraitis kaltinamas tuo, kad 2014 m. sausio 30 d. A.Juozapavičiaus pr. vairuodamas automobilį „Mercedes Benz“ ir važiuodamas link Karaliaus Mindaugo pr., sankryžoje su Karaliaus Mindaugo pr. ir nuovaža į M.K.Čiurlionio g. pažeidė Kelių eismo taisyklių 9, 14, 133, 135, 231.4 punktų reikalavimus.

Taip pat tuo, kad vairavo transporto priemonę neturėdamas tam teisės (teisė vairuoti keturiems mėnesiams atimta 2013 m. spalio 1 d.), nesilaikė visų būtinų atsargumo priemonių, nesielgė taip, kad nekeltų pavojaus kitiems eismo dalyviams, viršijo gyvenvietėje leistiną maksimalų 50 km/val. greitį, važiavo nuo 144 km/val. iki 153,9 km/val. greičiu, neatsižvelgė į meteorologines sąlygas – matomumą tamsiu paros metu, eismo intensyvumą mieste, pėsčiųjų perėjų buvimą, kad galėtų sustabdyti transporto priemonę iki bet kurios iš anksto numatomos kliūties, dėl to susidūrė su priešinga kryptimi atvažiavusiu, kairio posūkio kreive judėjusiu automobiliu „Opel Astra“.

Dėl tokių jo veiksmų kilo eismo įvykis, kurio metu žuvo automobilio „Opel Astra“ keleivis, o vairuotojai padaryti kūno sužalojimai, sukėlę sunkų sveikatos sutrikdymą. A.Stiklioraitis kaltinamas šiais veiksmais nužudęs žmogų bei sukėlęs kitam žmogui sunkų sveikatos sutrikdymą.

Anksčiau teistas

Antradienį pasirodęs teismo posėdžių salėje, vidurinį išsilavinimą įgijęs kaltinamasis slėpė savo veidą ir teismui negalėjo pateikti savo asmens dokumento – jis iš vyro paimtas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos teisme

Šiuo metu niekur nedirbantis A.Stiklioraitis jau yra teistas. 2015 m. sausį Kauno apylinkės teismas jam paskyrė 30 MGL baudą ir trims metams atėmė teisę vairuoti.

Ne vienas nuosprendis jo atžvilgiu priimtas ir užsienyje. Prokuroras paprašė prie bylos prijungti informaciją apie vyrui Norvegijoje, Švedijoje ir Danijoje paskelbtus nuosprendžius už vagystes iš automobilių. Ne kartą jam teko ir pakalėti užsienio valstybių kalėjimuose.

Teismui pateiktas ir nukentėjusiosios Gretos Labanauskaitės civilinis ieškinys: prašoma atlyginti kiek daugiau nei 1100 eurų turtinės bei 15 000 eurų neturtinės žalos. Dalį žalos kaltinamasis atlygino – sumokėjo 2 500 eurų. Atlyginta ir už visiškai sumaitotą automobilį „Opel Astra“.

Kiti nukentėjusieji civilinių ieškinių nereiškė. Žuvusiojo tėveliai patikino, jog svarbiausia jiems tai, kad būtų nuteistas jų sūnų nužudęs asmuo.

A.Stiklioraitis su kaltinimais nesutinka – savo kaltės nepripažįsta.

Nukentėjusioji: „Iš manęs atėmė viską“

Parodymus davusi nukentėjusioji G.Labanauskaitė teigė, jog žuvusysis buvo jos sužadėtinis. Tad skaudžiausia šioje istorijoje yra tai, kad prarado jį. Kalbėdama apie praradimus, moteris susigraudino. Kartu verkė ir posėdžių salėje buvusi jos mama.

Avarijos metu moteris turėjo 6 mėn. vairavimo stažą. Ji atsimena posūkio metu važiavusi 30 km/val. greičiu. Paties smūgio neprisimenanti. Po įvykio keletą dienų ji išbuvo be sąmonės. Nukentėjusiajai buvo atliekamos operacijos. Pašalinta blužnis, nustatytas kraujo išsiliejimas, galvos, stuburo traumos, suprastėjo regėjimas, plaučiuose aptikta vandens, išsivystė potrauminė epilepsija, nuo kurios moteris gydosi ir dabar.

„Apie tai, kad praradau sužadėtinį, sužinojau tik po dviejų savaičių. Iki šiol išgyvenu dvasinius skausmus. Jaučiu stresą vairuodama. Jaučiu, jog iš manęs atėmė viską“, – teismą tikino G.Labanauskaitė.

Iš pradžių mergina netgi pati buvo laikoma avarijos kaltininke. Buvo teigiama, jog ji nepraleido pagrindiniu keliu važiavusio „Mercedez Benz“. Pati ji tikino posūkio metu nemačiusi jokio artėjančio automobilio. Tik šviesą, kuri galėjo sklisti ir nuo gatvės žibintų.

Nenurimo žuvusiojo tėvas

Labiausiai prie tiesos nustatymo prisidėjo avarijos metu žuvusio vaikino tėtis Šarūnas Motiejaitis, kuris atliko daugybę skaičiavimų, testų, užsakė ekspertizes. Jo surinkti įrodymai, atliktas sudėtingas tyrimas ir galėjo paskatinti lūžį šioje byloje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žuvusiojo tėvas Šarūnas Motiejaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žuvusiojo tėvas Šarūnas Motiejaitis

Teismui Š.Motiejaitis pateikė visus jam žinomus paskaičiavimus, surinktus įrodymus. Jo nuomone, tyrimo pradžioje jau buvo aišku, kad liudytojų, tarp jų ir A.Stiklioraičio, parodymai neatitiko techninių parodymų: vaizdo kamerų užfiksuoto vaizdo, avarijoje dalyvavusių automobilių apžiūros.

„A.Stiklioraičiui kartu su draugais pavyko suklaidinti ikiteisminį tyrimą vykdžiusius pareigūnus. Jie tyrė įvykį kaip paprastą avariją. Todėl tyrimo ėmiausi pats“, – patikino Š.Motiejaitis.

Jei teisme pavyks įrodyti A.Stiklioraičio kaltę, jis taps tik antruoju kelių gaideliu po nepriklausomybės atkūrimo, nuteistu už tyčinę žmogžudystę avarijos metu.

A.Stiklioraitis eismo taisykles yra pažeidęs daugiau nei trisdešimt kartų, du kartus prie vairo įkliuvęs girtas.

Kitas teismo posėdis įvyks rugpjūčio 30 d. Bus apklaustas būrys liudytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai