Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pravieniškių įmonės vadovai kalinių gaminiais „gerino santykius“ su pareigūnais, politikais

Kaltais pripažinti buvę Pravieniškių valstybės įmonės direktorius ir du darbuotojai. Radikaliai pakeistas nuosprendis baudžiamojoje byloje, kurioje buvę Pravieniškių valstybinės įmonės vadovai dabar jau pripažinti piktnaudžiavę savo pareigomis ir įgaliojimais – kalinių pagamintais daiktais jie „gerino santykius“ su įtakingais pareigūnais ir politikais. Byloje figūruoja tuometinio Viešojo saugumo tarnybos vadovo, garsaus Seime buvusio socialdemokrato ir net tuomečio finansų viceministro pavardės.
Kauno apygardos teisme
Jonas Raudeliūnas (kairėje) ir Vytautas Pitkauskas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino pirmosios instancijos išteisinamąjį nuosprendį ir pripažino buvusius Pravieniškių valstybės įmonės prie pataisos namų direktorių Vytautą Pitkauską, jo pavaduotoją Joną Raudeliūną ir vadybininką Kazį Raudeliūną kaltais dėl piktnaudžiavimo, prekybos poveikiu ir apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo. Teismas iš viso jiems skyrė beveik 3000 Eur baudų ir priteisė daugiau kaip 3600 Eur turtinei žalai atlyginti.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnams atlikus ikiteisminį tyrimą, nustatyta, kad 2012 m. ir 2013 m. Pravieniškių valstybės įmonės prie Pataisos namų direktorius V. Pitkauskas, jo pavaduotojas J. Raudeliūnas ir vadybininkas K. Raudeliūnas, piktnaudžiaudami savo pareigomis, pasisavindavo nuteistųjų pagamintą produkciją ir ją naudodavo savo reikmėms.

Ši byla į teismą perduota 2015 m.

„Įvertinus tai, kad minėti asmenys teisiami pirmą kartą, teigiamą jų asmenybės vertinimą, padarytų veikų pobūdį, o ypač laikotarpį, praėjusį po šių veikų padarymo, teisėjų kolegija daro išvadą, jog visiems baudžiamojon atsakomybėn patrauktiems asmenims turi būti skiriama švelniausia sankcijose numatyta bausmės rūšis – bauda“, – paskelbė teismas.

Tačiau realią 377 eurų baudą gavo tik vienas nuteistųjų – K. Raudeliūnas, pažymi BNS.

Kiti du nuteistieji – V. Pitkauskas ir J. Raudeliūnas – paskirtų baudų, siekiančių daugiau nei 1 tūkst. eurų, nemokės. Abu jie per tyrimą buvo suimti – V. Pitkauskas 15 parų, J. Raudeliūnas – 17 parų. Nelaisvėje praleistas paras teismas prilygino paskirtoms baudoms ir paskelbė, kad abu vyrai jau atliko bausmę, BNS pranešė teismo atstovė Venta Valčackienė.

Laiptai VST vadovo namuose

Epizodai, kuriais buvo kaltinami J.Raudeliūnas ir V.Pitkauskas vyko 2012–2013 metais. Bylos duomenimis, vienas brangiausių atliekamų darbų buvo laiptų gamyba tuometinio Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovo Sergejaus Madalovo namuose. Pravieniškių valstybinė įmonė pasamdė darbininką, kuris S.Madalovo namuose įrengė laiptus. Už medžiagas ir darbą šiam asmeniui buvo atsiskaitoma iš Pravieniškių valstybinės įmonės sąskaitos, nurodant, kad iš jo buvo įsigyjamos įvairios medžiagos. Bylos duomenimis, bendra šių darbų vertė siekė daugiau kaip 17 tūkst. litų (4,9 tūkst. eurų), o S.Madalovo žmona už juos įmonei sumokėjo tik apie 5 tūkst. litų (1,4 tūkst. eurų).

Taip pat kaltinime nurodoma, kad J.Raudeliūnas siekė pagerinti santykius su Seimo nariu socialdemokratu Broniumi Bradausku ir jam padovanojo medžiotojų bokštelį. Bylos duomenimis, kalbėdamas telefonu su gerus santykius su Seimo nariu palaikančiu verslininku, J.Raudeliūnas sutarė padovanoti bokštelį, kurį pagamino Pravieniškių kaliniai.

Dar viename šios bylos epizode minima finansų viceministro Aloyzo Vitkausko pavardė. Pravieniškių kaliniai, bylos duomenimis, tvarkė jo mamai ir seseriai priklausančio namo stogą. Siekiant pagrįsti 9 tūkst. litų (2,6 tūkst. eurų) kainavusio stogo pirkimo išlaidas valstybės įmonės vadovai, bylos duomenimis, suklastojo dokumentus.

Pasak prokuroro, dėl šių darbų buvo tariamasi per Kazį Raudeliūną, taip pat teisiamą šioje byloje, kuris pažinojo viceministro aplinkai artimus žmones.

Kauno teismas buvo išteisinęs

2021 m. pirmosios instancijos teismas V. Pitkauską, J. Raudeliūną ir K. Raudeliūną buvo išteisinęs.

V. Pitkauskui ir J. Raudeliūnui dėl vieno epizodo byla nutraukta suėjus senačiai, rašo BNS. Jie bei trečias kaltinamasis, K. Raudeliūnas, dėl kitų epizodų išteisinti, kadangi nepadarytos veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorui išteisinimą apskundus apeliaciniu skundu, nuosprendis buvo panaikintas ir minėti asmenys pripažinti kaltais.

Prokuratūra kaltinamiesiems prašė skirti daugiau nei 50 000 Eur baudų: J. Raudeliūnui – 25 081 Eur, V. Pitkauskui – 19 206 Eur, o K. Raudeliūnui – 7532 Eur.

Teismo sprendimu V. Pitkauskui skirta 1130 Eur bauda, J. Raudeliūnui – 1280 Eur bauda ir K. Raudeliūnui – 377 Eur bauda. Iš asmenų taip pat priteista daugiau kaip 3600 Eur turtinei žalai atlyginti.

Šį tyrimą atliko STT Kauno valdyba, jį kontroliavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, pažymima bendrame STT ir LR prokuratūros ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas