Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš pažeidimus užsimerkęs Kauno paveldosaugininkas kaip kyšį gavo kiemo vartus

Trečiadienį Kauno apygardos teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą ir paskelbė nuosprendį kyšininkavimo ir papirkimo byloje valstybės tarnautojui Liutaurui Tarbūnui (50 m.) ir bendrovės technikos direktoriui Daručiui Barkauskui (42 m.), praneša Kauno apygardos teismas.
Darutis Barkauskas ir Liutautaras Tarbūnas
Darutis Barkauskas ir Liutautaras Tarbūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teismas nustatė, kad Kultūros paveldo departamento vyriausiasis inspektorius L.Tarbūnas 2018 metais užfiksavo, jog paveldo objekte, Kauno Jono Jablonskio gimnazijoje, remonto darbai atliekami nesuderinus privalomos projektinės dokumentacijos su paveldosaugininkais.

L.Tarbūnas žinojo, kad už tai gimnazijos direktorei ir gimnazijai, kaip juridiniam asmeniui, galbūt gresia administracinė atsakomybė, o tokiais atvejais privalomai stabdomi rangovo ir subrangovo vykdomi darbai.

Tačiau remontą užbaigti reikėjo iki mokslo metų pradžios, rugsėjo 1-osios. Po to darbų atlikimas būtų apsunkintas arba visiškai neįmanomas.

Pasinaudojęs tuo, L.Tarbūnas iš darbus atlikusios bendrovės „EDS projektai“ savininko Daručio Barkausko priėmė kyšį – kiemo automatinius vartus ir jų montavimo darbus jo kotedžo kieme.

Už šį 2,7 tūkst. eurų vertės kyšį KPD specialistas turėjo netikrinti, ar darbai buvo sustabdyti, kol bus parengti reikiami dokumentai. Be to, tai turėjo užtikrinti D.Barkausko bendrovei L.Tarbūno palankumą ateityje sprendžiant su paveldosauga susijusius klausimus.

D.Barkauskas pripažintas kaltu už tai, kad susitarė duoti ir davė kyšį valstybės tarnautojui L.Tarbūnui, siekdamas šio tarnautojo neteisėto neveikimo vykdant savo įgaliojimus.

Skiriant bausmes kaltinamiesiems, teismas atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veiksmų pobūdį, sunkumą, sukeliamą pavojų visuomenei, nustatytai valstybės valdymo tvarkai, į kaltinamųjų asmenybes, atsakomybę sunkinančių ir lengvinančių aplinkybių nebuvimą, ir L.Tarbūnui paskyrė 350 MGL dydžio (17 500 eurų) baudą, o. D.Barkauskui – 280 MGL dydžio (14 000 Eur) baudą. Baudos turi būti sumokėtos per vienerius metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Be to, L.Tarbūnui teismas paskyrė baudžiamojo poveikio priemonę – teisės dirbti valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens darbą valstybės tarnyboje bei viešuosiuose juridiniuose asmenyse, atėmimą 3 metų laikui.

Iš L.Tarbūno nuspręsta konfiskuoti nusikalstamu būdu įgyto turto vertę – 2 660 Eur.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento