Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš pusantrų metų pradingusio E.Rusio paiešką palaiko viltis ir gaunamos žinios

Vilniuje pradingusio ir jau trečią savaitę nesėkmingai ieškomo 15-mečio Mykolo Davidonio paieška klaipėdiečiams priminė kitą visuomenę sukrėtusią istoriją. 2021-ųjų spalio 17-ąją iš vestuvių vakarėlio vieną minutę po vidurnakčio išėjęs Evaldas Rusys pradingo. Iki šiol vykdytos paieškos – bevaisės, viltį palaiko vis dar gaunamos žinios.
Evaldas Rusys
Evaldas Rusys / 15min nuotr.

E.Rusys, kaip ir Mykolas, paskutinį kartą pastebėtas prie upės. Čia jo kelionė, tyrimo metu surinktais duomenimis, ir baigėsi.

Pareigūnai, peržiūrėję miesto stebėjimo kameras, matė, kad 31-erių vyras eina Danės krantine, Šaurinio rago link. Štai šioje vietoje vyriškis, buvęs tatuiruočių meistras, matytas paskutinį kartą.

Neslepiama, kad vakarėlio metu buvo linksminamasi, vyras buvo apsvaigęs.

E.Rusio pasigesta buvo kitą rytą, kai jis nepasirodė darbe. Sunerimę artimieji kreipėsi į pareigūnus, prasidėjo intensyvios vyro paieškos. Buvo apklausti visi tą vakarą su juo buvę bičiuliai, pažįstami.

Paieškas trikdė aplinkybė, kad vyras iš vestuvių vakarėlio išėjo palikęs telefoną.

Savanorių būreliai ištikrino visas teritorijas aplink vakarėlio vietą, prie Danės. Tą spalį buvo pakankamai geras oras, ne kartą į Danę ir marias leidosi narai. Viltį vis sužadindavo vandenyje matomi šešėliai, bet rezultato paieška nedavė.

Ne kartą buvo keltos bepilotės skraidyklės, tačiau nepavyko rasti net jokio E.Rusio daikto. Aplinkybė, kad vakarėlio metu buvo kilęs konfliktas, apaugo gandais. Paieškai jie nepadėjo.

Paskutinį kartą aktyviai tatuiruočių meistro ieškota praėjusių metų kovą. Tada buvo gauta žinių apie galbūt pastebėtą kūną vandeny. Tačiau paieška buvo bevaisė.

Kas yra žinoma?

  • Evaldas Rusys pradingo 2021-ųjų spalio 17 d.
  • 31-erių tatuiruočių meistras tą vakarą dalyvavo draugų vestuvėse Naujojo Sodo gatvėje, Klaipėdos centre.
  • Neslepiama: po pokylio kilęs konfliktas ir E.Rusys buvo išprašytas.
  • Iš viešbučio vyras išėjo apie vidurnaktį.
  • Paskutinį kartą jis užfiksuotas tą pačią naktį miestą stebinčių kamerų: vyras ėjo Danės pakrante Šiauriniame rage.
  • Danės upėje, krante, Kuršių mariose kurį laiką aktyviai ieškota dingusio vyro.
  • Nepavyko rasti jokių pradingusio vyro daiktų. Ši aplinkybė trikdė artimuosius ir vis teikė vilčių, kad vyras gali būti gyvas.

Kurį laiką buvo aktyvios grupės Evaldo paieškai, tačiau jų jau nebelikę. Vyrą pažinoję draugai, paklausti apie paiešką, tik gūžčioja pečiais: nebežino, kur dar jo ieškoti.

Kaip dabar vyksta prieš beveik pusantrų metų pradingusio klaipėdiečio paieška, klausėme Klaipėdos miesto policijos komisariato vadovės Rasos Bekežienės.

– Žinome, kad tyrimas dėl pradingusio asmens dar vyksta. Ar dar gaunama reikšmingų žinių?

– Iš artimųjų, pažįstamų vis gauname žinių. Visos jos svarbios. Reikia atsižvelgti, kad praėjo daugiau nei metai ir konkrečių žinių, kurios galėtų pasitvirtinti, nebeturime, bet vykome toliau ikiteisminio tyrimo veiksmus. Vykdydami ikiteisminį tyrimą kartu su prokurorais ieškome naujų būdų, kaip ieškoti dingusiojo. Šiuo atveju keliamos tos versijos, kurios buvo ir anksčiau. Tikėtina, kad dingusysis gali būti – tai viena tokių versijų – įkritęs į vandenį. Mes ieškome galimybių, kaip paneigti arba patvirtinti tą keltą versiją.

Klaipėdos VPK nuotr./Evaldas Rusys
Klaipėdos VPK nuotr./Evaldas Rusys

– Ar dabar gaunama nauja informacija reikšminga, ar tai tik detalės?

– Sunku atsakyti – reikšminga ar nereikšminga. Tyrėjai vertina ir atsakyti labai sunku. Visa informacija, ta, kurią gauname – yra reikšminga. Arba atmetame, arba toliau vykdome veiksmus ir bandome toliau ieškoti.

Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Klaipėdos miesto PK vadovė Rasa Bekežienė
Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Klaipėdos miesto PK vadovė Rasa Bekežienė

– Kiek gali trukti asmens paieška?

– Teisine prasme yra galimybė skelbti asmenį nežinia kur esančiu ir paskelbti asmenį mirusiu pagal civilinio kodekso nuostatas. Jei yra faktinės aplinkybės patvirtintos, kad tikrai žmogus nebus rastas. Čia jau prokuroro pareiga kreiptis į teismą ir pradėti tas procedūras dėl pripažinimo asmens mirusiu. Terminas pagal Civilinį kodeksą yra po trejų metų, nuo dingimo.

– Vis pranešama apie pradingusius asmenis. Kartais jie atrandami vos paskelbus. Kiek trunka efektyvi žmogaus paieška?

– Svarbu kuo greičiau pranešti apie dingusį asmenį. Kad ir šią savaitę Šiauliuose dingusios mergaitės paieška. Ji puikiai parodo, kad laiku pradėta paieška duoda rezultatų. Mūsų visuomenė labai sunerimusi dėl dingimų, įsitraukia. Svarbu pažymėti, kad vaikai ir nepilnamečiai yra kita grupė asmenų. Į jų dingimą reaguojama išsyk, veiksmų imamasi nedelsiant.

– Visuomenė, kai kalbėjome, tikrai aktyvi. Bet ar visa informacija yra naudinga?

– Visko pasitaiko. Kai keliama daug versijų, ir įvairios gaunama. Kartais ir su įvykiu nesusijusios teikia. Ji gali mus atitolinti, bet pareigūnai būna profesionalai ir pagal aplinkybes tikrina realiausias versijas ir atmeta, kas būtų nesusiję su įvykiu.

– Evaldo Rusio istorija. Iš vakarėlio jis išėjo be telefono. Ar telefonas būtų padėjęs tyrimui?

– Vienareikšmiškai. Tai yra labai geras įrankis ir mums labai padeda telefono turėjimas su savimi. Tai įrenginys, padedanti surasti vietą, tai labai palengvina ir rezultatai būna greitesni.

– Kiek šiuo metu Klaipėdoj yra dar asmenų, kurių paieška yra bevaisė?

– Na, jei žiūrėtume į praėjusius metus, tai ieškojome 99 asmenų, 95 radome. Matome, kad tikrai labai daug asmenų pareigūnai randa.

– Gal kuri nors istorija jums įsiminė?

– Dar šiais metais mes turėjome panašų atvejį kaip ir Šiauliuose, kur pradingo mergaitė. Mažametė išėjo iki mokyklos, bet į ją nenuėjo. Mokykla sureagavo laiku, kad vaikas nepasirodė. Buvo išsyk paskelbta paieška ir mes ją suradome drauge su artimaisiais. Nenoriu atskleisti daugiau detalių, kuo pasiteisino mergaitė, kodėl ji į mokyklą nenuėjo. Tačiau noriu pasidžiaugti, kad buvo laiku perduota informacija iš mokymo įstaigos. Tai turėjo labai didelę reikšmę, nes tėvai nežinojo, kad ji nėra pamokose, nes jie ją išleido į mokyklą. Ilgai netrukome, per pusdienį suradome.

Klaipėdos VPK nuotr./Evaldas Rusys
Klaipėdos VPK nuotr./Evaldas Rusys

Situacijų yra įvairių, visai neseniai ieškojome iš ligoninės pasišalinusio žmogaus. Jis turėjo įvairių sveikatos sutrikimų, bet rastas gyvas. Perduotas medikams.

– Girdime apie inovatyvius paieškų būdus: bepilotes skraidykles, narai turi modernesnės technikos. Štai Evaldo ieškoti padėjo specialiai apmokytas šuo.

– Taip, technologijos tobulėja. Turime ir kinologų komandą. Dabar sprendžiame, kaip dar labiau įtraukti visuomenę, kaip suburti dideles socialines grupes, kad pradingus asmeniui būtų galima išsyk pasitelkti visuomenės pagalbą. Kai yra būtinybė, prašome visuomenės pagalbos ir ji prisideda. Tik dabar galvojame turėti grupę asmenų, kuri galėtų bet kada, greitai suorganizuoti paieškų grupę, didelį būrį žmonių. Tai būtų mums labai didelė pagalba, kai reikia nedelsiant padėti surasti.

– Evaldo atvejų savanorių pagalbos netrūko.

– Taip, čia buvo įsitraukimas iš draugų, pažįstamų. Tai tik palengvinimas pareigūnams, kad būtų daugiau žmogiškųjų išteklių.

– Artimieji turbūt viltį iki pabaigos išlaiko...

– Visada. Net kai ir faktinę informaciją sužino, nelabai patiki, puoselėja viltį.

Galime prisiminti kitą atvejį, kai pradingusi dukra buvo rasta po kelerius metus trukusių paieškų sveika ir gyva užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas