Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš teismą stos organizuota grupė iš Panevėžio, gabenusi vogtus automobilius

Marijampolės apylinkės prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje panevėžiečių suburtai itin organizuotai grupei pareikšti kaltinimai dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo arba realizavimo.
Vokietijoje pavogtas prabangus automobilis surastas pakaunėje
Automobilių vagis (asociatyvi nuotr.) / Kauno apskrities policijos nuotr.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroras Vytautas Nacikūnas. Tyrimą atliko Valstybės sienos apsaugos tarnybos (toliau – VSAT) Pagėgių pasienio rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus pareigūnai.

Baudžiamosios bylos duomenimis, 2022 m. spalio pabaigoje D. Š. ir V. D. susitarė, kad darys nusikalstamą veiką, parengė planą bei priemones, vadovavo organizuotos grupės narių veiklai. Kaltinamieji, kaip įtariama, suorganizavo vogtų prabangių automobilių pargabenimą iš Olandijos į Lietuvos Respubliką.

Tyrimo metu nustatyta, kad praeityje 8 kartus teistas V. D. įkalbėjo įmonės, kuri vykdė tarptautinių krovinių pervežimus, vadybininką, 5 kartus teistą A. S., dalyvauti didelės vertės turto įgijimo ir realizavimo procese. Kaip įtariama, A. S. prisidėjo vykdant automobilių pervežimą bei vyko kartu su vilkiko vairuotoju į Olandiją, kuris, įtaręs, kad daroma nusikalstama veika, paliko krovinį ir grįžo į Lietuvą.

Kaip įtariama, anksčiau 7 kartus teistas D. Š ir praeityje 6 kartus teistas F. G., nuvyko į Olandiją, kur nenustatytomis aplinkybėmis įgijo ką tik pavogtus du visureigius ir juos pakrovė į įmonei priklausiusio vilkiko puspriekabę bei paruošė transportavimui.

Kaltinamieji automobilių gabenimui iš užsienio surado kitą asmenį, kuris nežinojo apie vykdomą nusikalstamą veiką. Vilkiko vairuotojas beveik pasiekė numatytą kelionės tikslą, tačiau su 83 tūkst. 390 eurų vertės kroviniu buvo sulaikytas Kalvarijos savivaldybėje, Salaperaugio kaimo ribose VSAT pareigūnų.

„Dažniausiai vairuotojas nurodo, kad nežinojo, jog veža neteisėtai įgytą ar draudžiamą daiktą (automobilį, narkotikus, cigaretes ir pan.). Kiekvienu atveju tokia vairuotojo versija tyrimo metu yra kruopščiai tikrinama. Renkami visi įmanomi duomenys, kuriuos įvertinus daroma išvada – tikima vairuotoju, kad jis nežinojo apie nusikaltimą, ar ne. Todėl vairuotojai kiekvienu atveju turi būti atsargūs prieš sėsdami už jiems nepriklausančios transporto priemonės vairo, tai yra įsitikinti, kokį krovinį veža, kam priklausančią transporto priemonę vairuoja. Šioje byloje vienas vairuotojas atsisakė vežti krovinį ir jį palikęs užsienyje grįžo į Lietuvą. Tam, kad būtų išvengta nesusipratimų su darbdaviu ar teisėsauga, siūlyčiau įtartinais atvejais kreiptis į policiją“, – sako ikiteisminiam tyrimui vadovavęs ir jį kontroliavęs Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroras Vytautas Nacikūnas.

Baudžiamasis kodeksas už didelės vertės nusikalstamu būdu gauto turto įgijimą arba realizavimą numato baudą, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki šešerių metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Marijampolės apylinkės teismo Marijampolės rūmams.

Vadovaujantis nekaltumo prezumpcija, asmenys yra nekalti, kol jų kaltumas nėra įrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento