Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuratūra apskundė išteisinamąjį nuosprendį Vilčinskams dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo

Kauno apygardos prokuratūros prokurorė pateikė apeliacinį skundą teismui dėl šių metų rugsėjo 18 dienos nuosprendžio, kuriuo Mindaugas ir Inga Vilčinskai buvo išteisinti dėl kėsinimosi neteisėtai pereiti Lietuvos–Baltarusijos sieną. Prokurorė prašo šiuos asmenis pripažinti kaltais ir abiem skirti 2 tūkst. 500 eurų dydžio baudas.
Inga Vilčinskienė, Mindaugas Vilčinskas
Inga Vilčinskienė, Mindaugas Vilčinskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2023 m. liepos 18-osios rytą gavus pranešimą iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, kad atvykę į Centrą sutuoktiniai išsivežė tris savo mažamečius vaikus.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai sutuoktinius su vaikais aptiko rugpjūčio 1 dieną netoli Lietuvos Respublikos valstybės sienos su Baltarusija, todėl Mindaugas ir Inga Vilčinskai buvo sulaikyti įtarus juos pasikėsinimu neteisėtai pereiti valstybės sieną.

Įvertinus visas ikiteisminio tyrimo metu nustatytas faktines įvykių aplinkybes bei kitus gautus duomenis Mindaugui ir Ingai Vilčinskams buvo pareikšti kaltinimai dėl trijų mažamečių pagrobimo iš globos įstaigos ir kėsinimosi neteisėtai pereiti Lietuvos–Baltarusijos sieną.

Prokurorės manymu, apeliacinės instancijos teismas turėtų įvertinti, kad duodami parodymus kaltinamieji buvo nenuoseklūs bei atsižvelgti į jų atliktų veiksmų kontekstą ir pripažinti juos kaltais dėl nusikalstamos veikos, nurodytos Baudžiamojo kodekso 291 straipsnyje „Neteisėtas valstybės sienos perėjimas“ padarymo.

Susipažinusi su pirmos instancijos teismo nuosprendžiu prokurorė sutinka su teismo išvada, jog nusikalstama veika, numatyta Baudžiamojo kodekso 156 straipsnio „Vaiko pagrobimas arba naujagimių sukeitimas“ 2 dalyje, bylos nagrinėjimo teisme metu prarado pavojingumą. Buvo konstatuota, jog 2023 m. gegužės 30 d. teismo sprendimas, kuriuo vaikai buvo perduoti globos įstaigai dėl nustatytų vaiko teisių pažeidimų, buvo nepagrįstas ir neteisėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas