Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 14 /15:48

Prokurorai suėmė prokurorus, FNTT tyrėją, advokatą: N.Marcinkevičius, D.Puzinas, N.Valatka ir Š.Mickevičius lieka už grotų

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį nagrinėja prokuratūros prašymus leisti taikyti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą, įtariamiesiems prokurorams Nerijui Marcinkevičiui ir Donatui Puzinui, FNTT tyrėjui Nerijui Valatkai bei advokatui Šarūnui Mickevičiui. Prašomi suėmimo terminai: nuo 15 parų iki mėnesio. Prokurorą D.Puziną, advokatą Š.Mickevičių ir FNTT pareigūną N.Valatką teismas leido laikyti suimtus 10 dienų, o prokurorą N.Marcinkevičių – savaitę.
Prie teismo rūmų
Į teismą atvestas vienas iš įtariamųjų / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tyrimas buvo pradėtas gavus duomenų apie tai, kad Generalinės prokuratūros (GP) Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai Nerijus Marcinkevičius ir Ugnius Vyčinas, Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamo persekiojimo skyriaus prokuroras Donatas Puzinas bei Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos Vilniaus apygardos valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Nerijus Valatka, veikdami nepriklausomai vienas nuo kito, neformaliai susitikinėja su Kaune praktikuojančiu advokatu Šarūnu Mickevičiumi ir aptaria jų žinioje esančių finansinių – ūkinių ikiteisminių tyrimų eigą, neviešintinus duomenis bei galimybes priimti proceso sprendimus, kuriais suinteresuoti šio advokato neoficialiai atstovaujami privatūs asmenys.

Po gegužės 13-ąją atliktų proceso veiksmų aštuoni iš 11 įtariamųjų lieka sulaikyti, trims skirtos su laisvės apribojimu nesusijusios kardomosios priemonės, o keturis minėtus viešus asmenis (išskyrus U.Vyčiną) siekiama su teismo leidimu suimti.

Teismo atstovė Rimantė Kraulišė BNS pranešė, kad prokurorai Š.Mickevičių prašė suimti vienam mėnesiui. Vilniaus miesto apylinkės teismas šį prašymą ketvirtadienį tenkino iš dalies – Š.Mickevičių leido suimti dešimčiai dienų. Iš dalies tenkintas ir prokuratūros pareiškimas dėl griežčiausios kardomosios priemonės FNTT pareigūnui N.Valatkai skyrimo: vietoj prašytų 20 parų tyrėjas liks nelaisvėje bent 10.

Analogiška ir nuo pareigų nušalinto prokuroro D.Puzino situacija: vietoj prašyto nelaisvės mėnesio jį teismas leido laikyti suimtą 10 parų.

Trumpiausias suėmimo terminas bus taikomas prokurorui N.Marcinkevičiui: 7 dienų (buvo prašoma leidimo dėl 15 dienų).

Tyrimui vadovaujančio prokuroro sprendimu iki dabar (ketvirtadienio pavakarės) penkiems įtariamiesiems yra paskirtos su laisvės apribojimu nesusijusios kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir dokumentų paėmimas, pranešė GP.

Į teismo rūmus patekimas ribotas

Gegužės 14-ąją apie 9 val. į karantino laikotarpiu uždarytus sostinės teismo rūmus atvežtas bent vienas iš įtariamųjų. Kuris – kol kas neaišku, nes konvojaus pareigūnai aprūpino jį kauke, o jis pats užsimaukšlino striukės gobtuvą.

Visi posėdžiai dėl kardomųjų priemonių skyrimo net ir ne karantino metu vyksta už uždarų durų. Šiuo atveju priimant sprendimą irgi dalyvauja tik tie proceso dalyviai, kurių darbas būtinas: teisėjas, tyrimą kontroliuojantis prokuroras, įtariamasis, jo gynėjas. Tiesa, teoriškai kai kas iš jų posėdį gali sekti bei aktyviai dalyvauti ir nuotoliniu būdu.

Maksimalus terminas, kurio gali būti prašoma taikant suėmimą, yra 3 mėnesiai, tačiau šiuo atveju tikėtina, kad griežčiausios kardomosios priemonės pakaks trumpesniam laikui.

Kas iš įtariamųjų dar buvo atvežtas į teismo rūmus ir kokie posėdžiai dar vyko, žiniasklaidos atstovai šįryt fiksuoti neturėjo galimybės.

Teismo atstovės Rimantės Kraulišės žiniomis, 9 val. vyko svarstymai dėl Kaune praktikuojančio advokato ir FNTT pareigūno kardomųjų, o 10.30 val. surengti posėdžiai sprendžiant dviejų sulaikytųjų prokurorų likimą.

Advokatas gina advokatą: „Tikrai viskas nepasitvirtins“

Įtariamojo Šarūno Mickevičiaus gynėjas Tomas Meidus žiniasklaidai po posėdžio pranešė, kad jo ginamajam skirti griežčiausią kardomąją priemonę prokuratūra paprašė dviem pagrindais. Pirma, esą Š.Mickevičius gali trukdyti atlikti ikiteisminį tyrimą, antra – jog įtariamasis gali daryti naujas nusikalstamas veikas. „Mano galva, šių pagrindų egzistavimas šioje byloje yra visiškai abstraktus. Tokių duomenų šioje byloje nėra“, – teigė gynėjas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Advokatas T.Meidus prie teismo rūmų
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Advokatas T.Meidus prie teismo rūmų

Gynėjas T.Meidus taip pat prasitarė spėjęs paskubomis susipažinti su pirmine ikiteisminio tyrimo medžiagą ir pareiškė nuomonę ją vertinantis skeptiškai: „Kas dabar yra surašyta – tikrai viskas čia nepasitvirtins. Iš praktikos taip būna – jei yra 33 epizodai, visi be išimties negali pasitvirtinti. Iš to, ką teko matyti, grynai profesionaliai žiūrint, manyčiau, kai kurie kaltinimai, kurie yra surašyti, turėtų nepasitvirtinti.“

Advokatas pridūrė, kad medžiagą kažkada turės įvertinti ir teismas.

T.Meidus atskleidė, kad skandalingai pradėtame ikiteisminiame tyrime aptariama apie 30 nusikaltimų, o konkrečiai jo ginamam advokatui inkriminuojama prekyba poveikiu, papirkimas, kyšininkavimas.

T.Meidus patvirtino, kad jo ginamasis yra buvęs ilgametis Kauno FNTT darbuotojas, kolegą jis pavadino „garbingu Tarnybos pensininku“.

Ar buvęs FNTT pareigūnas iš tiesų bendraudavo su prokurorais ir dabartiniu FNTT tyrėju N.Valatka, minimu šiame skandale?

„Ar jis aptarinėjo, ar jis neaptarinėjo, šiandien negalėčiau to šnekėti. Kažką aptarti nėra nieko nusikalstamo“, – kalbėjo advokatas T.Meidus. Ar Š.Mickevičius kaip advokatas atstovavo skandale minimam Ūkio bankui ar kitoms finansų bendrovėms, T.Meidus atsakyti negalėjo.

VIDEO: Advokatas Tomas Meidus: „Kas dabar yra surašyta – tikrai viskas čia nepasitvirtins“

Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartys, ar tenkinti prokuratūros prašymus dėl suėmimų, skelbiamos ketvirtadienio popietę ir pavakarę.

Prokuratūros atstovai per pietus aptakiai užsiminė, kad prašomos griežčiausios kardomosios priemonės terminai yra nuo 15 dienų iki vieno mėnesio.

Tyrimus kuruojanti Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento prokurorė Vilma Vidugirienė jokios naujos visuomenei aktualios informacijos nesuteikė, nuo žurnalistų klausimų atsimušinėdama argumentu, jog negali atskleisti slaptų ikiteisminio tyrimo duomenų.

VIDEO: Prokurorės komentaras apie prašymus suimti įtariamuosius

Suprasti akimirksniu

  • 2020-05-13 Lietuvą sudrebino dar vienas korupcijos skandalas: sulaikyta 11 žmonių – 3 prokurorai, advokatas, FNTT pareigūnas, ir dar 6 nevieši asmenys.
  • Generalinės prokuratūros ir STT tyrime kalbama apie galimus kyšius ir kitokį atlygį už neteisėtą teisėsaugos atstovų veikimą ar neveikimą – informacijos nutekinimą, bylų vilkinimą, duodamų parodymų aptarimą.
  • Įtariama, kad tokie veiksmai galėjo būti atlikti ypač didelę reikšmę turinčiose bylose dėl turto iššvaistymo Ūkio banke, kreditų unijų bylose, kitose finansinių nusikaltimų bylose.
  • Lietuvoje už stambius korupcinius nusikaltimus (kyšininkavimą, papirkimą, pareigūnų piktnaudžiavimą) teoriškai gali būti baudžiama iki 8 metų nelaisvės. Kol kas teisėsauga ir teismai sprendžia tik kardomųjų priemonių klausimą.
VIDEO: Pradedamas tyrimas dėl korupcinių nusikalstamų veikų, tarp sulaikytųjų – prokurorai

Teismas pripažino: gali daryti įtaką tyrimui

Pasak teismo atstovės, R.Kraulišės, prokurorai Š.Mickevičių prašė suimti vienam mėnesiui ir savo prašymą grindė tuo, kad jis gali trukdyti ikiteisminiam tyrimui ir vykdyti naujas nusikalstamas veikas.

„Dėl naujų nusikalstamų veikų iškart atmetė teisėja, nes nebuvo tam pagrindo, jis nėra anksčiau teistas, o dėl trukdymo, tai todėl dešimt dienų ir skyrė, kad tikrai gali bandyti daryti įtaką tyrimui“, – BNS sakė teismo atstovė.

D.Puziną taip pat siekta suimti vienam mėnesiui, prašymą grindžiant tuo, kad jis gali ne tik trukdyti ikiteisminiam tyrimui, bet ir daryti naujas nusikalstamas veikas.

„Identiškai, kaip ir Mickevičiui, dėl naujų veikų darymo neužtenka duomenų. Tas suėmimo pagrindas yra nevertinamas ir dešimt dienų skirta tik dėl trukdymo procesui“, – sakė R.Kraulišė.

FNTT pareigūną N.Valatką ir prokurorą N.Marcinkevičių buvo prašoma suimti, atitinkamai, dvidešimčiai ir penkiolikai dienų, dėl to, kad jie gali trukdyti tyrimui. Teismas įvertino, kad procesui gali būti trukdoma, tačiau įtariamuosius leido suimti trumpesniam, nei prašoma, terminui.

Kaip BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė, iki ketvirtadienio popietės dar daliai sulaikytųjų buvo paskirtos su laisvės apribojimu nesusijusios kardomosios priemonės, tarp jų – ir prokurorui Ugniui Vyčinui. Jiems skirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti ir dokumentų paėmimas.

Dėl likusiems sulaikytiesiems taikytinos kardomosios priemonės dar sprendžiama.

Prabilo ir FNTT direktorius

Didelį atgarsį sukėlusio teisėsaugos skandalo fone trumpąją spaudos konferenciją ketvirtadienį surengė ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovas.

FNTT direktorius Antonis Mikulskis kaip tik pabrėžė, kad įtariamuoju tapęs Tarnybos pareigūnas formaliai dar nenušalintas nuo darbų, nes būtent iš teismo buvo laukiama žinių, kokia kardomoji priemonė N.Valatkai gali būti paskirta.

VIDEO: FNTT direktorius A.Mikulskis komentuoja teisėsaugos skandalo aktualijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas