Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar viena subliuškusi STT byla: R.Paksas, G.Vainauskas ir A.J.Zabulis išteisinti dėl prekybos poveikiu

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį rezonansinėje korupcijos byloje. Politikas Rolandas Paksas, žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ vadovas Gedvydas Vainauskas ir verslininkas Antanas Juozas Zabulis išteisinti dėl prekybos poveikiu.
Rolandas Paksas, Gedvydas Vainauskas ir Antanas Juozas Zabulis
Rolandas Paksas, Gedvydas Vainauskas ir Antanas Juozas Zabulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai G.Vainauską sulaikė dar 2016 metų vasario 29 dieną.

Ketverius metus nagrinėta byla galiausiai baigėsi išteisinamuoju nuosprendžiu.

G.Vainauskui, R.Paksui ir A.J.Zabuliui STT pateikė įtarimus prekiavus poveikiu pagal Baudžiamojo kodekso 226 str.

Visgi teismas, įvertinęs STT surinktus įrodymus, nusprendė, kad jokio nusikaltimo nebuvo.

„Nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, – nusprendė teismas.

Tiesa, nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs ir gali būti apskųstas Apeliaciniam teismui per 20 dienų.

15min susisiekus su R.Paksu, jis pasidžiaugė teismo sprendimu, tačiau nuo platesnių komentarų susilaikė.

„Mano komentaras bus labai trumpas. Aš džiaugiuosi, kad teisingumas Lietuvoje po truputį skinasi kelią ir gina žmonių teises“, – sakė politikas.

Prokurorai visiems kaltinamiesiems siūlė skirti lygtines laisvės atėmimo bausmes.

Beje, šiemet tai jau antroji subliuškusi rezonansinė byla, kurioje tyrimą atliko STT. Kovą Apeliacinis teismas paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį Lietuvos krepšinio federacijos korupcijos byloje.

Pastangos dėl „Norfos“ Prienuose

R.Paksas ir G.Vainauskas kaltinti 2015 metais susitarę dėl 15 tūkst. eurų kyšio už politiko pažadą paveikti statybos inspektorius dėl leidimo naudoti parduotuvę Prienuose.

Pagal kaltinimą, R.Paksas kyšį tarėsi priimti ne tik savo, bet ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai. Partija kaip juridinis asmuo byloje nekaltinama.

Anot prokuratūros, kaltinamieji dėl kyšio susitarė vasaros pabaigoje viename Vilniaus restoranų.

Teisėsaugos duomenimis, po to R.Paksas susitiko su „tvarkiečių“ deleguotu tuometiniu aplinkos viceministru Algirdu Genevičiumi ir nurodė, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos tarnautojai kuo skubiau pasirašytų prekybos tinklo parduotuvės Prienuose statybos užbaigimo aktą.

Pasak kaltintojų, šį nurodymą tą pačią dieną telefonu viceministras A.Genevičius perdavė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininko pavaduotojui, jis tai perdavė Kauno teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininko pavaduotojui, o šis – Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vadovei, ir statybos užbaigimo aktas galiausiai buvo pasirašytas.

Politikas ir žiniasklaidos grupės vadovas neigia prekiavę poveikiu. G.Vainauskas sakė, kad vykdė žurnalistinį tyrimą, o R.Paksas tvirtino, jog byla siekiama eliminuoti jį iš politikos.

Įtarimai dėl FNTT tyrimo

Teisėsauga taip pat įtarė, kad G.Vainauskas galėjo pažadėti pasinaudoti savo įtaka, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nutrauktų vieną tyrimą dėl sukčiavimo.

Tarnyba tada tyrė Lietuvos atsinaujinančios energetikos ir aukštųjų technologijų bendrovės „BOD Group“ Europos Sąjungos (ES) paramos įsisavinimą. Galiausiai tyrimas dėl sukčiavimo panaudojant ES pinigus buvo nutrauktas, tačiau leidėjas dabar teisiamas už prekybą poveikiu.

Anot prokuratūros, G.Vainauskas susitarė priimti kyšį iš A.J.Zabulio. Šis verslininkas, anot prokurorų, veikė „BOD Group“ vadovo Vidmanto Janulevičiaus interesais. Jam minėtame sukčiavimo tyrime buvo pateikti įtarimai.

G.Vainauskas, įtariama, pažadėjo A.J.Zabuliui pasinaudoti savo poveikiu FNTT pareigūnams, kad šie nutrauktų tyrimą dėl „BOD Group“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas