Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Labai baisi nelaimė“: Utenoje pagerbtas per avariją ralyje žuvusio Roko atminimas

Pirmadienį Utenoje, tragiškos avarijos vietoje tylos minute pagerbtas penktadienį per ralio varžybas žuvęs Rokas Zalūba. 21-erių metų zarasiškis buvo kliudytas ir mirtinai sužalotas nuo kelio nulėkusio ekipažo iš Latvijos.

Pagarbą atidavė ir lenktynininkai

Žuvusiojo, kuris buvo perspektyvus mokslininkas bei daugelio ralio varžybų teisėjas, pagerbimą greta Papievių ir Rašytojų gatvių sankryžos inicijavo Utenos krepšinio komandos „Juventus“ fanai. Į tragedijos vietą susirinko gausus būrys žmonių. Žūties vietoje degė žvakės, o ant žolės bei pėsčiųjų takų vis dar matėsi įvykio vietoje dirbusių ekspertų palikti žymėjimai.

Pirmadienio vakarą susirinkusioje minioje buvo matyti ir keletas ralio, autokroso lenktynininkų. Pagerbti žuvusio automobilių sporto bendruomenės nario, teisėju autosporto renginiuose dirbusio Roko Zalūbos čia atvyko uteniškis lenktynininkas Marius Vėgėlė su šeima, pagarbą žuvusiam išreiškė ir ralyje šturmano poziciją užimantis Laurynas Matonis.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Abu šie sportininkai dalyvavo tragedija virtusiose lenktynėse ir penktadienio vakarą jau buvo įveikę visus greičio ruožus bei laukė kitos lenktynių dienos. Tačiau lenktynes aptemdė kraupus incidentas, ralis buvo nutrauktas, o sezono pabaigos šventė virto tragedija.

15min montažas/Rokas Zalūba
15min montažas/Rokas Zalūba

Į žuvusiojo pagerbimą atvykę lenktynininkai išliko diplomatiški ir teigė, kad išvadas dėl šios tragiškos avarijos daryti dar anksti. Tyrimo metu paaiškės, kokios aplinkybės lėmė tokią įvykių seką – dėl kokios priežasties ekipažas sankryžoje nulėkė tiesiai – klaidos ar techninio gedimo, ar žiūrovai stovėjo nepažeisdami saugumo reikalavimų ir paisydami saugos darbuotojų nurodymų.

„Labai baisi nelaimė“

Pagerbti žuvusiojo rinkosi ir aplinkiniai gyventojai, pro kurių namus driekėsi naktinis greičio ruožas. Uteniškis Gediminas pasakojo, kad tądien jis lenktynes stebėjo aplinkiniuose žvyrkeliuose, o po trijų greičio ruožų grįžo namo. Vakarop jis patraukė link naktinio greičio ruožo.

Kaip sakė pašnekovas, iš pradžių jis varžybas žiūrėjo būtent toje sankryžoje, kur įvyko tragedija, bet po poros dešimčių pravažiavusių automobilių nusprendė paieškoti kitos vietos ir pratęsti stebėjimą.

„Aš būtent šitame posūkyje žiūrėjau varžybas. Stovėjau ne ten, kur vėliau nulėkė latviai, bet dar prieš sankryžą, šone. Bet po kokių 15 automobilių nusprendžiau eiti į kitą vietą ir išėjau į Užpalių ir A.Baranausko gatvių sankryžą. Pabaigos nebelaukiau, parėjau namo ir po kurio laiko pasigirdo sirenos. Internete pamačiau, kad įvyko avarija.

Nuėjau pasižiūrėti, kas nutiko. Tai vaizdas buvo baisus. Daugybė greitųjų, žmonių minia, panika, chaosas. Pamačiau, kad vienas automobilis šalia kelio, bet tuomet tolumoje pamačiau dar vieną, apvirtusį. Ten ir buvo tragedijos vieta.

Turbūt po šios nelaimės miestuose greičio ruožai nebevyks jokiame ralyje

Labai baisi nelaimė. Nesu pats didžiausias ralio fanas, bet į keletą ralių per metus nuvažiuoju. Bet tokio baisaus vaizdo dar nemačiau. Tikrai didelė užuojauta artimiesiems. Manau, kad po šios nelaimės ralio saugumas bus dar labiau sugriežtintas. Man asmeniškai miesto greičio ruožai niekada neatrodė saugūs. Jei žvyrkelyje galima patraukti žiūrovus kažkur tolyn į laukus, ant kalvų, tai kur juos patraukti mieste?

Visi stovi sąlyginai arti, kiek juos betrauktum. Ir čia nereikia net tokios situacijos, kokia įvyko dabar. Pakaktų, kad nulūžtų koks nors ratas, nulėktų į tuos žmones ir tikrai pasekmės būtų skaudžios. Turbūt po šios nelaimės miestuose greičio ruožai nebevyks jokiame ralyje“, – sakė uteniškis Gediminas.

VIDEO: Ralyje automobilis įsirėžė į žmones

15min primena, kad incidento metu vienas žmogus žuvo ir dar keturiolika buvo sužalota. Septyni iš jų gydomi ligoninėse su įvairaus sunkumo traumomis.

Policija dėl šio įvykio padėjo tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį „Neatsargus gyvybės atėmimas“. Panevėžio apygardos prokuratūra pirmadienį nurodė, kad įtarimai kol kas niekam nepareikšti, vyksta procesiniai veiksmai, apklausos, planuojamos ekspertizės.

VIDEO: Avarijos momentas „Samsonas Rally Utena“ varžybose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas