Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dvimetę degtine girdęs ir prievartavęs bei merginas žaginęs tauragiškis pasijuto auka

Triskart lytinę aistrą su nepilnametėmis ir vos dvejų mergaite tenkinęs tauragiškis, nuteistas ilgiems metams kalėjimo, laukė Klaipėdos apygardos teismo malonės. 35 metų Vitalijus Altaravičius teismo prašė sutrumpinti jam skirtą laisvės atėmimo bausmę, šį pageidavimą motyvuodamas Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimais.
Mitinge
Asociatyvi iliustracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bylos duomenimis, V.Altaravičius nusikaltimus įvykdė 2016 metais – nugirdė ir sugyventinės akivaizdoje išžagino nepilnametę, vėliau auka tapo dvejų metų mergaitė, su kurios motina vyras gyveno.

Seksualiai buvo išnaudota ir dar viena mergina, kuri apsvaiginta vaistais ar kažkokia medžiaga, žaginta ir prievartauta.

Už visus tris nusikaltimus vyrui skirta 10 metų nelaisvės subendrinta bausmė. Ji V.Altaravičiui pasirodė per didelė, tad laisvės atėmimo vietoje laiką leidžiantis prievartautojas teismo prašė ją sutrumpinti.

Motyvavo nežmoniškumu

Prašymas buvo gautas 2021 m. rugsėjo 3 d.

Nuteistasis teigia, kad jam skirta laisvės atėmimo bausmė yra neproporcingai didelė, nes pagal Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekso 158 straipsnio 2 punktą asmenims, atliekantiems laisvės atėmimo bausmę už nusikaltimus nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvei ir (ar) neliečiamumu, lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų netaikomas.

Kitaip tariant, kiti už sunkius nusikaltimus nuteisti asmenys turi bent tokį kelią ištrūkti į laisvę anksčiau, o jam ši galimybė net teoriškai nepriklauso.

V.Altaravičius prašymą motyvavo tuo, jog Europos Žmogaus Teisių Teismas yra pripažinęs, kad terminuotos laisvės atėmimo bausmės skyrimas be sušvelninimo galimybės prilygsta nežmoniškam ir žeminančiam elgesiui.

Prašymą atmetė

Ketvirtadienį vyro prašymą nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas jį atmetė ir paliko nuosprendį (bei tuo pačiu ir juo nustatytos bausmės terminą) nepakeistą.

V.Altaravičius, nuteistas dėl trijų nusikaltimų, kiekvieną nuosprendžio dalį skundė, įrodinėdamas, jog bausmė per griežta.

Tačiau teismo sprendime skelbiama, jog laisvės atėmimas dešimčiai metų yra įsiteisėjęs, todėl jam skirtos bausmės rūšis ir jos dydis nebekvestionuotinas, o prašymo argumentai dėl Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekso 158 straipsnio 2 punkto nuostatų taikymo neproporcingumo ir Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimuose pateiktų motyvų nenagrinėjami.

Nuteistajam taip pat išaiškinama, ką jis ir pats buvo išsistudijavęs – kad lygtinai iš pataisos įstaigų nepaleidžiami asmenys, nuteisti už nusikaltimus nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui.

Be to, nuo nuteisimo dienos sankcijos švelninančia linkme nesikeitė, todėl švelninti bausmę nėra įstatyminio pagrindo.

Nuskriaudė dvimetę

2016 metų birželio mėnesį Klaipėdos apygardos teismas V.Altaravičių nuteisė 8 metams už sunkų dvimetės mergaitės sveikatos sutrikdymą ir pornografinio turinio medžiagos gaminimą bei laikymą turint tikslą ją platinti.

Medikai ir teisėsauga buvo nustebinti – mažylei buvo nustatytas 2,22 promilės girtumas. Į ligoninę ji buvo atvežta komos būklės. Ją apžiūrėjus teismo ekspertui, Klaipėdos apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo ir seksualinio prievartavimo.

Medikai ir teisėsauga buvo nustebinti – mažylei buvo nustatytas 2,22 promilės girtumas.

Pats V.Altaravičius teismą bandė įtikinti, kad vaikas tiesiog sumaišė butelius, esą šaldytuve buvo ir vandens, ir nugertas degtinės butelis, tad naktį mažylė galėjo apsižiūrėti. Mergytės susižalojimus jis grindė kritimu nuo dviračio ir nutikimais ant batuto.

Tuo metu V.Altaravičius gyveno su jauna moterimi, mergaitės mama. Ši teigė, kad ryte dukrą rado be sąmonės.

Posėdžiuose dalyvavo ir nukentėjusiuoju pripažintas dvimetės biologinis tėvas, kuriam po šio skaudaus įvykio buvo patikėta globa. Teismas patenkino jo pateiktą 2 000 eurų neturtinės žalos ieškinį.

Aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme buvo nepatenkintas tiek kaltinamasis, tiek prokurorė. Abiem pusėms apskundus, Apeliacinis teismas sugriežtino nuosprendį kaltinamojo nenaudai ir skyrė dešimt metų laisvės atėmimo.

Nugirdė ir žagino nepilnametę

2018 metų spalį Tauragės apylinkės teismas už vienos nepilnametės nugirdymą ir išžaginimą V.Altaravičiui skyrė 5 metų laisvės atėmimo bausmę. Šį sprendimą jis apskundė, tačiau Klaipėdos apygardos teismas jį atmetė ir paliko ankstesnę bausmę.

Bausmės sulaukė ir prie minėto nusikaltimo prisidėjusi V.Altaravičiaus sugyventinė. Ši padėjo nugirdyti šešiolikmetę, o paskui moters akivaizdoje vyras ją išžagino. Tauragiškę teismas nuteisė trejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant. Be to, abu nuteistieji skriaudą patyrusiai merginai įpareigoti atlyginti 12 tūkst. eurų neturtinę žalą.

Apsvaigino vaistais

2016 metų liepą nuo šio vyro nukentėjo ir dar viena mergina. Sodyboje, kur buvo susirinkę ir daugiau draugų, bičiuliams išsiskirsčius, ji buvo apsvaiginta nenustatytais vaistais ar kažkokia medžiaga. V.Altaravičius tenkino savo lytinę aistrą, o mergina, nors ir bandė pasipriešinti, dėl apsvaiginimo jėgų tam nebeturėjo.

Už šį nusikaltimą Tauragės rajono apylinkės teismas V.Altaravičiui buvo skyręs ketverius metus nelaisvės, tačiau vyras tokią bausmę irgi skundė.

Klaipėdos apygardos teismas pastarąjį skundą irgi yra atmetęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas