Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prokurorai atnaujina tyrimą dėl šunų nupjautomis balso stygomis: ieškos kaltų

Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro nutarimu atnaujintas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.
Šuo
Tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais Jurbarke tęsiamas / 123RF.com nuotr.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas šių metų kovo mėnesį, po to kai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo policijos pareigūnus apie Jurbarke pas vieną gyvūnų augintoją rastus šunis, kuriems, kaip įtarė tikrintojai, buvo atliktos draudžiamos veterinarinės procedūros.

Vykdydami neplaninį patikrinimą augintojo namuose, šios tarnybos darbuotojai įtarė, kad šio asmens laikomiems šunims yra pažeistos balso stygos, dėl ko jie negali loti ir kitaip balsu patenkinti savo fiziologinių poreikių.

VIDEO: Veisykloje aptiktų šunukų balso stygos buvo pakirptos

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymu, balso stygų pašalinimas yra draudžiamas ir vertinamas kaip sunkus, negrįžtamas gyvūno sužalojimas.

Ikiteisminio tyrimo metu specialistai patvirtino, kad devyniems iš 26 šio asmens laikytų šunų balso stygos buvo pašalintos, nors tam nebuvo jokio gydytojo nurodyto sprendimo.

Ikiteisminio tyrimo metu šunų savininkas, neigiantis savo kaltę, buvo apklaustas įtariamuoju, taip pat buvo apklausti liudytojai, gautos specialistų išvados.

Visgi, prokuroro vertinimu, šių duomenų nepakako pagrįsti pirminius įtarimus, kad būtent šunų savininkas pats savo augintiniams atliko draudžiamą veterinarinę procedūrą – balso stygų pašalinimą, todėl liepos 26 d. buvo priimtas sprendimas nutraukti tyrimą įtariamojo atžvilgiu, o patį tyrimą – sustabdyti, nenustačius asmens, padariusio nusikalstamą veiką.

Susipažinęs su sustabdyto ikiteisminio tyrimo medžiaga, Marijampolės apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Žukauskas priėmė nutarimą, kuriuo ikiteisminį tyrimą atnaujino.

Prokuroro teigimu, bus siekiama išnaudoti visas galimybes nustatyti atsakingus už šunų sužalojimą asmenis, todėl atnaujinus tyrimą bus renkami papildomi duomenys, prašoma specialistų išvadų ir atliekami kiti tyrimo veiksmai.

VIDEO: Įtarimas: keturkojams galėjo būti pažeistos balso stygos

Aptiko gyvūnų globėjai

Pavasarį Lietuvą sukrėtė neįtikėtino žiaurumo istorija – vienoje Jurbarko veisykloje aptikti šunys sužalotomis balso stygomis.

Į Jurbarką gyvūnų globėjus ir VMVT specialistus atvedė siaubingas radinys vienoje Tauragės daugykloje – nustačius,

kad vienas iš virtuvėje aptiktų šunų, kuriam buvo sužalotos balso stygos, pirktas Jurbarke esančioje registruotoje veisykloje, buvo nutarta patikrinti ir ją.

Čia gyvūnų gelbėtojų laukė dar viena kraupi „staigmena“ – iš 26 keturkojų 10-čiai šuniukų taip pat buvo pašalintos balso stygos.

Tikėtina, kad taip buvo siekiama nutildyti gyvūnus, jog šie nekeltų triukšmo.

15min skaitytojo nuotr./Šunys Jurbarko veisykloje
15min skaitytojo nuotr./Šunys Jurbarko veisykloje

Turėjo pasiteisinimą

Jurbarko veisyklos savininkas Laimonas Sniečkus rugpjūčio pabaigoje 15min patvirtino, kad Tauragės veisėjai pardavė kalytę, tačiau tikino, kad jos balso stygos nebuvo pažeistos – ji buvo žymėta ir turėjo skiepų pasą.

L.Sniečkus turėjo paaiškinimą ir dėl kitų pas jį rastų šunelių, kurių balso stygos buvo pažeistos.

Jis sakė juos pirkęs iš vienos baltarusės Kaune per kelis kartus ir skirtingo amžiaus.

Į Tauragę veisėjas tvirtino pardavęs ne iš baltarusės pirktą gyvūną, o naujos vados jauniklę, gimusią jo veislyne.

L.Sniečkus aiškino, kad Tauragėje rastai kalytei iš viso nebuvo pažeistos balso stygos, esą kitaip baudžiamoji byla jam nutraukta nebūtų.

Gustės Valeikaitės nuotr./Iš sodybos Jurbarke išgelbėtas pudelis.
Gustės Valeikaitės nuotr./Iš sodybos Jurbarke išgelbėtas pudelis.

Nepaisant to, kad neigė šuneliams pašalinęs balso stygas, L.Sniečkus 15min dėstė, kad tokia operacija Šveicarijoje neva atliekama nemokamai ir tai nelaikoma gyvūnų žalojimu.

Jurbarkietis VMVT specialistams buvo žinomas nuo 2017-ųjų, kai jam suteiktas veisėjo statusas. Tačiau iki šiol nebuvo aptikta pažeidimų.

Visi patikrinimo pas L.Sniečkų metu aptikti gyvūnai turėjo didesnių ar mažesnių sveikatos problemų – buvo išsekę, turėjo odos pažeidimų, buvo verčiami nuolat daugintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas