Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulietį psichotropiniais vaistais aprūpindavo ne gydytojas, o spalvotas spausdintuvas

Suklastotų receptų byloje kaltinamieji teisėjui davė parodymus, praneša Šiaulių apygardos teismas.
Priklausomybė nėra nuosprendis
Asociatyvi iliustracija / 123RF.com nuotr.

Šiaulių apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje 34 m. Justas Ch. kaltinamas dokumento suklastojimu ar suklastoto dokumento panaudojimu arba realizavimu, neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, o metais už jį jaunesnis Dovydas P. – vagyste, narkotinių ar psichotropinių medžiagų vagyste, prievartavimu, arba kitokiu neteisėtu užvaldymu, parodymus davė kaltinamieji, tęsiama liudytojų apklausa.

Kaltinamieji savo kaltę teisme pripažino. Artimiausiame posėdyje teismas numato tęsti liudytojų apklausą. Abu šiauliečiai anksčiau neteisti. Byloje paskelbta pertrauka.

Jaunas vyras teigė nežinojęs, nesuvokęs, kad vartoja narkotines-psichotropines medžiagas.

Kaltinamasis J. Ch. teisiamajame posėdyje savo kaltę pripažino. Jaunas vyras teigė nežinojęs, kad vartoja narkotines psichotropines medžiagas. Anot jo, raminamuosius vaistus, kuriuos paskirdavo gydytoja, vartojo apie penkerius metus be pertraukos. Kaltinamasis paaiškino, kad raminamuosius vaistus jis turėjęs vartoti tik prieš miegą, tačiau kai juos ėmė vartoti ir dieną, gydymas buvęs nutrauktas. J. Ch. kalbėjo, jog tinkamo gydymo gauti nepavyko, tuo metu jis jau buvo įklimpęs į priklausomybę raminamiesiems vaistams.

Anot jo, mirties baimė ir liga jį pastūmėjo padaryti nusikaltimą. Radęs namuose senus, nepanaudotus receptus J. Ch. spausdindavęs spalvotu lazeriu, kad recepte būtų spalvotas spaudas, tada tokiame recepte įrašydavo netikrą vardą, pavardę. Taip daręs gal dėl to, kad bijojo atsakomybės, nes suprato, jog klastoja ir daro nusikaltimą.

Kaltinamasis teismą tikino, raminamuosius vaistus vartojo tik vienas ir kitiems asmenims jų nedavė.

Kaltinamasis D. P. savo kaltę pripažino visiškai. Šiaulietis teismui papasakojo, kad 2019 metų rugsėjo 12 dieną vienoje parduotuvėje pirko plaukų džiovintuvą, tada buvęs šiek tiek išgėręs.

Kaltinamojo teigimu, išsirinkęs plaukų džiovintuvą ir eidamas prie kasos, jis pasiėmė ir elektrinį paspirtuką, tačiau apie tai, kad jis ketina išsinuomoti tą paspirtuką, pardavėjai nepasakė. Namo grįžo paspirtuku. Teisme D. P. aiškino, jog tada manęs, kad pardavėja buvo paskaičiavusi ir paspirtuko nuomos mokestį.

Kitą dieną pasisavintą prekę norėjo grąžinti, bet buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

D. P. teismui davė parodymus ir dėl suklastotų vaistų receptų. Kaltinamasis sakė, kad su J. Ch. draugauja seniai. Anot jo, draugas paduodavo jam receptus ir jis nueidavęs į vaistinę nupirkti vaistų. Kaltinamasis teigė matydavęs, kad receptuose įrašyta ne draugo pavardė, bet į tai D. P. dėmesio nekreipęs, nes norėdavo, kad draugui būtų tik geriau.

Kaip nurodoma bylos kaltinamajame akte, nusikaltimas galėjo būti padarytas laikotarpiu nuo 2019 metų spalio 13 iki 2020 metų liepos 17 dienos. Justas Ch. kaltinamas tuo, kad tiksliai ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku, tiksliai nenustatytoje vietoje pasigaminęs, t. y. spalviniu lazeriniu spausdinimo aparatu išsispausdino 17 recepto blanko kopijų su Šiaulių mieste esančių kelių gydymo įstaigų ir jų gydytojų rekvizitais.

Ilgai netrukus jaunas vyras savo namuose šiuose receptų blankuose įrašė žinomai melagingus duomenis, kurie nurodo, jog realiai neegzistuojantiems asmenims tariamai išrašyti ir skirtas gydymas vaistiniais preparatais, kurių sudėtyje yra psichotropinių medžiagų. Suklastotame recepte buvo nurodoma, jog recepte įrašytam realiai neegzistuojančiam piliečiui skiriamas psichotropinis preparatas „Lorazepam“, „Zopiclone“.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad įsigyti labai didelį kiekį psichotropinių vaistų pagal tokius receptus J. Ch. padėdavo draugas Dovydas P. ir nenustatyti kiti asmenys. Pareigūnai išsiaiškino, jog D.Pliuščikas pats sutiko apgaule vaistinėse pirkti tokius preparatus, kuriuos jis vėliau perduodavo savo draugui.

Psichotropikai buvo perkami įvairiuose Šiaulių miesto vaistinėse. Pagal J. Ch. pagamintus receptus buvo nupirkta 840 tablečių, kurių sudėtyje yra psichotropionės medžiagos lorazepamas ir zopiklonas. Vien D. P. savo draugui nupirko ir jam perdavė 150 tokių tablečių.

Per ikiteisminį tyrimą šiauliečiai savo kaltės neneigė. D.P. teigė nežinantis, nuo kada draugas pradėjo klastoti receptus. Jis tik žinojęs, kad J. Ch. kažkur išeinąs pasidaryti recepto kopijų. Anot jo, kartą jam teko matyti, kaip draugas receptų kopijas atsispausdino vienoje parduotuvėje, kurios pavadinimo jis prisiminti negalėjo.

D. P. teigė žinojęs, kad receptai yra suklastoti, bet nemanęs, jog daro kažką blogo. D. P. sakė, jog šių vaistų jie niekam neplatino.

Kaltinamajam D. P. yra pareikšti kaltinimai ir dėl vagystės, paaiškėjo, kad jis 2019 metų rugsėjį vienoje Šiaulių mieste esančioje parduotuvėje jis pagrobė 379 eurus kainuojantį elektrinį paspirtuką.

Kaltinamasis J. Ch. neneigė, kad galėjęs suklastoti 17 receptų, šiaulietis teigė, jog pats vaistų nepirkdavo, tačiau kas tai darydavo, jis pasakyti negalėjo. Pamena, kad kelis kartus vaistus jam pirkęs draugas D. P.

Kaltinamasis tvirtino, jog vaistus vartojantis pats.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas