Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulietis gynėsi kvaišalų vaikams su žmona neplatinęs: „Buvome ant skyrybų slenksčio!“

Dėl skyrybų vyriškis nemelavo – nuteistieji dabar yra jau tik buvę sutuoktiniai. O kad net ir būdami „ant skyrybų slenksčio“ jie drauge vykdė pelningą veiklą – narkotikus platino nepilnamečiams, kaltinimai teisme pasitvirtino.
Skyrybos
Asociatyvi iliustracija / Eric Ward, Unsplash nuotr.

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje anksčiau neteista 42 metų Lina Kašėtė ir anksčiau kelis kartus teistas 54 metų Žydrūnas Kašėta, buvo kaltinami tuo, kad veikdami bendrininkų grupe parengė ir organizavo nusikalstamą veiką – neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti ir jų platinimą Šiaulių mieste, vadovavo nusikalstamai veikai bei platino narkotines ir psichotropines medžiagas nepilnamečiams.

Dabar jau buvę sutuoktiniai Lina ir Žydrūnas Kašėtos taip pat buvo kaltinami vaiko įtraukimu į nusikalstamą veiką, neteisėtu disponavimu šaudmenimis, poveikiu liudytojui ir tuo, kad savo namuose neteisėtai laikė kitam asmeniui išduotą dokumentą.

Už kiekvieną parduotą gramą kvaišalų nepilnamečiai sutuoktiniams turėjo grąžinti po 6-8 eurus.

Kartu su minėtais asmenimis nuosprendį šioje byloje išgirdo dar keturi Šiaulių miesto ir rajono gyventojai: 19 metų Oskaras Gečas, 21 metų Lukas Balašauskas, 25 metų Rolandas Jurevičius, 19 metų Mantvydas Norkevičius. Savo kaltės nepripažino tik Ž.Kašėta.

20 metų Mariaus I. ir 52 metų Nerijaus T. atžvilgiu ši baudžiamoji byla nutraukta.

Davė nurodymus platinti kvaišalus

Nustatyta, kad šis nusikaltimas padarytas 2018 metais Šiaulių mieste. L.Kašėtė ir Ž.Kašėta surado nusikalstamos veikos vykdytojus – tada dar nepilnamečius M.Norkevičių ir O.Gečą, kuriems ne tik perdavė narkotikus, bet ir davė nurodymus juos platinti. Už parduotą vieną gramą narkotinės medžiagos – kanapių dervos, nepilnamečiai sutuoktiniams turėjo grąžinti po 8 eurus, o už parduotą kiekvieną gramą psichotropikų – po 6 eurus.

L.Kašėtė ir Ž.Kašėta narkotikus laikė savo gyvenamoje vietoje. Nepilnamečiams buvo nurodyta imtis atsargumo priemonių susitinkant su narkotikų pirkėjais. Nustatyta, jog sutuoktiniai žinojo, kad nusikalstamos veikos vykdytojai yra nepilnamečiai.

Gautus narkotikus vaikinai ilgai netrukus ėmė platinti, O.Gečas miesto centre dalį narkotikų už 40 eurų pardavė L.Balašauskui, o šis tą pačią dieną dalį iš O.Gečo įsigytos narkotinės medžiagos pardavė asmeniui, kurio nustatyti per ikiteisminį tyrimą pareigūnams nepavyko. Likusius narkotikus L.Balašauskas laikė su savimi.

Narkotikų pirkėjų netrūko, pasipildė ir tų narkotinių medžiagų platintojų gretos. Nustatyta, kad M.Norkevičius dalį narkotikų perdavė nepilnametei pažįstamai merginai, kad ši tuos narkotikus (0,443 g kanapių dervos), už 10 eurų parduotų Mariui I.

Ši taip ir padarė. Narkotikus platinusi minėta šiaulietė tada dar net neturėjo amžiaus, nuo kurio galima baudžiamoji atsakomybė. Teisme nustatyta, kad maždaug už per tris mėnesius išparduotus narkotikus L.Kašėtė ir Ž.Kašėta iš O.Gečo paėmė ne mažiau kaip 365 eurus, iš M.Norkevičiaus – ne mažiau kaip 1000 eurų.

Neigė, kad buvo organizatorė

Teisme L.Kašėtė kalta prisipažino visiškai, tik neigė, kad buvo organizatorė. Kaltinamoji patikslino, jog narkotikus tik perduodavo ir paimdavo už juos pinigus. Pokalbiuose telefonu narkotinės priemonės būdavo vadinamos „hašu“ ir „ratais“. L.Kašėtė teigė, jog veikė kartu su Ž.Kašėta, kainas nustatęs sutuoktinis. Moteris prisipažino, kad nepilnamečius įtraukė į nusikalstamą veiką, tačiau pridūrė, kad su vaikinais bendraudavo sutuoktinis. Moteris pripažino, kad narkotines medžiagos namuose būdavo laikomos ant šaldytuvo, prie lovos padėtos, nelabai jų slėpdavo. Ten jas padėdavęs Ž.Kašėta.

Kaltinamoji negalėjo paaiškinti, kaip svetimas dokumentas atsidūrė jų namuose, tas dokumentas buvo rastas per kratas. Taip pat negalėjo paaiškinti, kaip namo palėpėje atsirado šoviniai.

Šiaulietė tvirtino, jog sutuoktinis niekada nėra turėjęs ginklo, jos šeimoje medžiokle niekas nesidomėjo. Dėl poveikio liudytojai per Nerijų T. kaltinamoji L.Kašėtė savo kaltę pripažino. Nustatyta, kad tuo metu, kai šioje byloje vyko ikiteisminis tyrimas ir parodymus davė minėta narkotikus platinusi nepilnametė, L.Kašėtė šiai liudytojai per socialinius tinklus ėmė rašyti, kad ši liautųsi, nemeluotų ir nešmeižtų, tokiu būdu L.Kašėtė siekė, kad nepilnametė liudytoja pakeistų ikiteisminio tyrimo metu byloje anksčiau duotus savo parodymus bei teisme duotų melagingus parodymus.

L.Kašėtė siekė, kad nepilnametė liudytoja pakeistų ikiteisminio tyrimo metu byloje anksčiau duotus savo parodymus.

Į pagalbą buvo pasitelktas šiaulietis Nerijus T., kuris seniai pažinojo nepilnametės liudytojos motiną. L.Kašėtė prisipažino, jog ji Nerijų T. įkalbėjo, kad šis paskambintų nepilnametės motinai, kuri ir turėjusi paveikti savo dukterį. Vyras taip ir padarė. Nerijui T. buvo iškelta baudžiamoji byla dėl poveikio liudytojai. Savo kaltę teisme jis pripažino visiškai.

Teisme Ž.Kašėta kaltu dėl jam pateiktų kaltinimų neprisipažino ir parodė, kad jis narkotinių medžiagų neplatino, dėl to su L.Kašėte negalėjo susitarti, nes jie gyvenę ant skyrybų slenksčio. Teigė, jog jis pats yra rūkęs „žolės“, tačiau neigė, kad platino narkotines medžiagas O.Gečui ir M.Norkevičiui.

„Kanapių parūkydavau pats...“

Kaltinamasis pasakojo, jog Oskaras ir Mantvydas esantys jo tuometės sutuoktinės vaiko draugai. Anot vyriškio, tie vaikinai ateidavo į namus, ką jie darydavo, jis nežino. Ž.Kašėta pasakojo, kad jis buvo prieš juos nusistatęs, kai pamatė, iš kokios jie mokyklos.

Ž.Kašėtai buvę neįdomu, ar jie nepilnamečiai. Jis nedavė jiems nurodymų platinti narkotines medžiagas, nes narkotikų neturėjo. Ž.Kašėta tvirtino, jog ir savo žmonai Linai jis nenurodydavęs perduoti nepilnamečiams narkotikus. Kanapių pats parūkydavo, laikydavo kartais virtuvėje, neslėpdavo. Ką kratos metu rado policijos pareigūnai, jis nežino, nes nebuvo namie. Kaltinamasis neprisipažino kaltu ir dėl kitų jam pareikštų nusikalstamų veikų.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad padarytas nusikaltimas yra įrodytas kaltinamųjų, liudytojų duotais parodymais, Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro specialisto, kriminalinės žvalgybos pateiktomis išvadomis, kita byloje esančia medžiaga. Kaltinamųjų prisipažinimą ir nuoširdų galėjimąsi teismas pripažino kaltinamųjų atsakomybę lengvinančia aplinkybe.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, jų platinimą nepilnamečiams, teismas O.Gečą pripažino kaltu ir paskyrė jam galutinę subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 3 metams, bausmės vykdymą atidedant 2 metams ir 6 mėnesiams. O.Gečui paskirta auklėjamojo poveikio priemonė – elgesio apribojimas 12 mėnesių, įpareigojant dirbti arba mokytis.

Baudos ir įpareigojimai

L.Balašauską už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, teismas pripažino kaltu ir paskyrė bausmę – laisvės apribojimą 1,5 metų, įpareigojo jį per 1 metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos neatlygintinai išdirbti 80 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, kitais žmonėmis, kuriems reikalinga pagalba.

Už narkotinių medžiagų platinimą nepilnamečiams R.Jurevičius pripažintas kaltu ir jam paskirta bausmė – laisvės apribojimas 2 metams, įpareigojant be bausmę vykdančios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos, per 1 metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos neatlygintinai išdirbti 120 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, kitais žmonėmis, kuriems reikalinga pagalba.

Mariui ir Nerijui teismas nurodė sumokėti po 500 eurų įmokas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, jų platinimą nepilnamečiams, teismas M.Norkevičių pripažino kaltu ir paskyrė jam bausmę – laisvės atėmimą 2 metams, bausmės vykdymą atidedant 2 metams ir 6 mėnesiams, paskirta auklėjamojo poveikio priemonė – elgesio apribojimas 12 mėnesių, įpareigojant dirbti arba mokytis.

Marių I. už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti, teismas atleido nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ir baudžiamąją bylą jam nutraukė.

Nerijų T. už poveikį liudytojai teismas atleido nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ir baudžiamąją bylą jo atžvilgiu nutraukė. Mariui ir Nerijui teismas paskyrė baudžiamojo poveikio priemones – po 10 MGL (500 eurų) dydžio įmokas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Kašėtoms – laisvės atėmimas, jie lieka suimti

L.Kašėtę teismas pripažino kalta ir paskyrė jai galutinę subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 5 metams.

Ž.Kašėtą už padarytas nusikalstamas veikas teismas paskyrė subendrintą galutinę bausmę – laisvės atėmimą 8 metams.

L.Kašėtė ir Ž.Kašėta dėl neteisėto svetimo asmens dokumento laikymo, neteisėto disponavimo šaudmenimis išteisinti neįrodžius, jog jie dalyvavo padarant šias nusikalstamas veikas.
L.Kašėtė ir Ž.Kašėta lieka suimti.

Šis gegužės 25-osios nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui, pažymima Šiaulių apygardos teismo pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento