Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 09 24 /16:54

Šiauliuose nagrinėjama kyšių byla: tarp kaltinamųjų medikas ir „eksprincas“

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose iš esmės pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje yra šeši kaltinamieji: Šiauliuose dirbantis gydytojas Kęstutis Dainius kaltinamas dėl kyšininkavimo už besigydantiems asmenims suteiktas medicinines paslaugas ir penki pacientai kaltinami dėl gydytojų papirkimo. Vienas kaltinamųjų – „eksprincas“ ir nusikalstamo pasaulio legenda Vladas Baranauskas.
Suėmimas Šiaulių apylinkės teisme
Šiaulių apylinkės teisme / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Teismo posėdyje dalyvavo visi kaltinamieji: gydytojas Kęstutis Dainius, buvęs Šiaulių nusikalstamo pasaulio legenda Vladas Baranauskas, pravarde Baranis. Taip pat kiti kaltinamieji: Saša Karpenka, Sigitas Šimkus, Ina Andriuškienė ir Valdemaras Zakaras.

Šiaulių apylinkės teismas informuoja, kad posėdžio pradžioje V.Baranauskas pateikė prašymą dėl teisėjo Martyno Galvičiaus nušalinimo. Kaltinamasis nurodė, kad minėtas teisėjas 2017 m. priėmė nutarimą jo administracinėje byloje, tačiau aukštesnės instancijos teismas sprendimą panaikino.

Anot kaltinamojo, jam kelia abejonių, ar teismas priims nešališką sprendimą šioje baudžiamojoje byloje. Mat teismas nuolat užklausdavo gydymo įstaigas dėl jo darbingumo.

Teismas nurodė, kad kaltinamojo argumentai yra nepagrįsti. Teisėjas pabrėžė, kad 2016–2017 metais, nagrinėjant administracinę bylą, buvo siekiama išsiaiškinti dėl asmens galėjimo dalyvauti teismo posėdžiuose, nes teismui buvo pateikiami neinformatyvūs prašymai dėl posėdžių atidėjimo.

Teismas netenkino kaltinamojo pareiškimo dėl Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjo M.Galvičiaus nušalinimo nuo baudžiamosios bylos nagrinėjimo.

Sumos nedidelės

Jau rašėme, kad byloje figūruoja nedidelės sumos. Visos jos neviršija 20 eurų. Vienas iš epizodų, kai UAB „Pirmoji viltis“ dirbančiam K.Dainiui už medicininę konsultaciją buvo duotas nenustatyta pinigų suma, bet ne didesnė kaip 20 eurų.

Kitas atvejis – panašus. Gydytojas paėmė savo naudai 20 eurų už medicininę konsultaciją. Šioje situacijoje pinigų davėjas netapo kaltinamuoju. K.Dainius per posėdį pareiškė, kad savo nusikalstamos veikos nepripažįsta.

„Eksprincas“ 61-erių V.Baranauskas kaltinamas davęs kyšį toje pačioje bendrovėje, tačiau jau kitam gydytojui. Incidentas nutiko taip pat prieš porą metų.

V.Baranauskas kaltinamas tuo, kad kyšį davė už laikiną nedarbingumo pažymėjimą ir dokumentų, reikalingų darbingumo ir neįgalumo nustatymo komisijai, paruošimą.

Daroma prielaida, kad tais pačiais 2017 metais nedarbingumo pažymėjimas V.Baranauskui galėjo praversti kaip pasiteisinimas, jog neatvyko į kai kuriuos kitų bylų posėdžius. Teismas aiškinsis ir šiuos aspektus, tačiau V.Baranauskas savo kaltės nepripažįsta.

Svarbiausia prekė – neįgalumas

Teismo posėdyje Šiaulių apygardos prokuroras Andej Mirnyj pagarsino kaltinamąjį aktą. Šeši asmenys kaltinami padarę nusikalstamas veikas.

61 m. gydytojas K.Dainius kaltinamas už medicininę konsultaciją iš pacientų paėmęs kyšį – du kartus po 20 eurų. Vieną kartą kaltinamasis paėmė ne daugiau nei 20 eurų už medicininę konsultaciją, kuri buvo reikalinga dėl paciento darbingumo lygio vertinimo. Du gydytojo pacientai (66 m. V.Zakaras ir 40 m. I.Andriuškienė) šioje byloje taip pat yra kaltinamieji.

Kaltinamasis tarėsi su gydytoju, prašydamas pradėti ruošti jo sutuoktinės medicininius dokumentus Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybai.

Kiti trys asmenys (V.Baranauskas, S.Šimkus ir S.Karpenka) kaltinami kyšius davę kitam gydytojui E.J., kurio atžvilgiu byla išskirta.

61 m. V.Baranauskas kaltinamas davęs nenustatytos vertės kyšį už tai, kad gydytojas E.J. išduotų laikino nedarbingumo pažymėjimą ir paruoštų dokumentus, reikalingus siunčiant į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą.

55 m. kaltinamasis S.Šimkus tarėsi su gydytoju E.J., prašydamas pradėti ruošti jo sutuoktinės medicininius dokumentus, reikalingus siunčiant į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą darbingumo lygiui nustatyti. Kaltinamasis susitarė duoti 600 eurų kyšį.

78 m. kaltinamasis S.Karpenka kaltinamas gydytojo papirkimu ir sukčiavimu. Kaltinamasis, sužinojęs, kad jam nustatyti specialieji poreikiai davė 50 eurų kyšį gydytojui E.J. už tai, kad jis žinodamas, kad kaltinamajam nebuvo nustatyti specialieji poreikiai ir sveikata nepablogėjusi, suklastojo siuntimą į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą, todėl kaltinamajam nepagrįstai buvo išmokėti 1323,56 euro.

Teismas numatė kitas teismo posėdžių datas: spalio 24 d., lapkričio 25 d. ir gruodžio 6 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas