Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiauliuose nuteistas vyriškis, išgarsėjęs kriminalinės buhalterijos „gabumais“

PVM grobstymą organizavusiems asmenims – laisvės atėmimo bausmės, penktadienį skelbia Lietuvos Respublikos prokuratūra.
Sulaikyta grynųjų pinigų kontrabanda
Asociatyvi iliustracija / MKT nuotr.

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmai išnagrinėjo baudžiamąją bylą ir dėl neteisėtos įmonių veiklos, sukčiavimo ir dokumento klastojimo kaltu pripažino Šiaulių apskrities gyventoją. Kaltu dėl sukčiavimo pripažino ir kartu su juo veikusį bendrininką. Šiems vyrams skirtos laisvės atėmimo bausmės. Jie taip pat turės atlyginti VMI pareikštą 50 tūkst. eurų ieškinį.

Trečias asmuo nuteistas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir buhalterinių dokumentų paslėpimo. Jam skirta arešto bausmė.

A.Šliažas pagarsėjo kaip asmuo, galintis padėti išvengti mokesčių, juos neteisėtai susigrąžinti, padėti suklastoti dokumentus ar paslėpti įmonę.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Alvydas Šliažas 2014–2015 metais organizavo 10 Lietuvoje ir Latvijoje registruotų įmonių įsigijimą ir fiktyvų joms vadovaujančių asmenų paskyrimą. Į jį kreipdavosi asmenys iš visos Lietuvos, kai kuriems savo paslaugas pasiūlydavo ir jis pats.

Jis buvo žinomas kaip asmuo, galintis padėti išvengti mokesčių, juos neteisėtai susigrąžinti, padėti suklastoti dokumentus ar paslėpti įmonę. Į jį buvo kreipiamasi tiek siekiant išvengti mokesčių, tiek siekiant neteisėtai susigrąžinti mokesčių permokas. Jis laikytas pagrindiniu tokių nusikalstamų veikų vykdytoju šiaurės Lietuvos regione.

Vyras veiklos nevykdančių įmonių fiktyviems vadovams, veikdamas tiesiogiai arba per bendrininką Tomą Martinaitį, nurodydavo pasirašinėti jiems pateikiamus buhalterinės apskaitos dokumentus, įforminti realiai neįvykusias ūkines operacijas, įmonių vardu išrašytose PVM sąskaitose-faktūrose įteisinti iš anksto suplanuotus, bet realiai neįvykusius sandorius.

Iš viso šioje byloje buvo 18 įtariamųjų, tačiau 15 iš jų pripažino savo kaltę, sutiko geranoriškai atlyginti žalas, todėl jų atžvilgiu tyrimai buvo atskirti ir šie tyrimai baigti supaprastinto proceso tvarka.

Atskirtuose tyrimuose buvo atlyginta civilinių ieškinių, kurių suma siekia apie 64 000 eurų.

Teismas konstatavo, kad dėl A.Šliažo ir T.Martinaičio veiksmų, apgaulingai tvarkant įmonių buhalterines apskaitas, dėl ko visiškai negalima nustatyti bendrovių veiklos, turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio ir struktūros, buvo išvengiama didelės vertės į Lietuvos Respublikos valstybės biudžetą mokėtinų pridėtinės vertės mokesčių sumokėjimo ir išvengiama didelės vertės turtinės prievolės, taip apgaule įgyjant svetimą turtą.

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teismo paskelbtu nuosprendžiu:

  • Alvydas Šliažas pripažintas kaltu pagal BK 203 straipsnio („Neteisėta įmonės veikla“) 2 dalį, 182 straipsnio („Sukčiavimas“) 2 dalį, 22 straipsnio („Pasikėsinimas padaryti nusikalstamą veiką“) 1 dalį ir 300 straipsnio („Dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas arba realizavimas“) 1 dalį. Kaltinamajam skirta subendrinta 4 metų 1 mėnesio laisvės atėmimo bausmė.
  • Tomas Martinaitis pripažintas kaltu pagal BK 182 straipsnio („Sukčiavimas“) 2 dalį ir 22 straipsnio („Pasikėsinimas padaryti nusikalstamą veiką“) 1 dalį – vyrui skirta subendrinta 4 metų 1 mėnesio laisvės atėmimo bausmė.
  • Ilja Jankus pripažintas kaltu pagal BK 222 straipsnio („Apgaulingas apskaitos tvarkymas“) 1 dalį – kaltinamajam skirta 40 parų arešto bausmė.

Šioje byloje Kauno apskrities Valstybinė mokesčių inspekcija pareiškė du civilinius ieškinius. 42 tūkst. eurų turtinės žalos atlyginimas Lietuvos Respublikos Valstybei priteistas iš nuteistųjų T.Martinaičio ir A.Šliažo.
Kitą, 8 tūkst. eurų ieškinį, turės atlyginti visi trys asmenys.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdybos pareigūnai, tyrimui vadovavo Šiaulių apylinkės prokuratūra.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka, pažymima prokuratūros pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas