Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiauliuose už kyšininkavimą nuteistas gydytojas ir 5 pacientai: skirtos tūkstantinės baudos

Šiaulių apylinkės teismas skyrė bausmes šešiems asmenims, kurių vienas medikas Kęstutis Dainius, tris kartus paėmęs po 20 eurų kyšį, ir penki pacientai, gydytojams davę skirtingo dydžio kyšius – nuo 20 iki 600 eurų.
Grynieji eurai
Asociatyvi iliustracija / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Teismas penkiems asmenims skyrė baudas nuo 10-ies iki 120 MGL dydžio. Vienam kaltinamajam, subendrinus su ankstesniu nuosprendžiu, paskirta laisvės atėmimo bausmė šešiems mėnesiams, kurios vykdymas atidėtas vieniems metams, rašoma Šiaulių apylinkės teismo pranešime spaudai.

Už mediko papirkimą ir sukčiavimą 78 m. Sašai Karpenkai teismas skyrė 100 MGL (3766 Eur) dydžio baudą. Be to, S.Karpenka „Sodrai“ turės sumokėti 1 323,56 eurų civilinį ieškinį.

Už kyšio davimą kartą teistam 64 m. Sigitui Šimkui teismas skyrė 100 MGL (3766 Eur) dydžio baudą.

Devynis kartus teistam ir recidyvistu pripažintam 62 m. Vladui Baranauskui už kyšio davimą teismas skyrė 70 MGL (2636,20 Eur) dydžio baudą. Subendrinus su ankstesniu nuosprendžiu paskirta galutinė laisvės atėmimo bausmė 6 mėnesiams ir 4586,31 eurų bauda.

Laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas vieniems metams, įpareigojant šiuo laikotarpiu neišeiti iš namų nuo 22-os iki 6-os val., jei tai nesusiję su darbu.

V.Baranauskas – nusikalstamo pasaulio garsenybė, kadaise vadovavęs Šiauliuose siautėjusiai „Princų“ grupuotei.

Tris kartus kyšį iš pacientų paėmusiam 61 m. medikui K.Dainiui teismas skyrė 120 MGL (4519,20 Eur) dydžio baudą ir konfiskuos 60 eurų valstybės nuosavybėn, kaip nusikalstamos veikos padarymo priemonę.

Kartą teistai, kyšį davusiai 41 m. Inai Andriuškienei teismas skyrė 10 MGL (376,60 Eur) dydžio baudą, kurią subendrino su ankstesne bausme ir paskyrė galutinę 15 MGL (564,90 Eur) dydžio baudą.

Kyšį davusiam 66 m. Valdemarui Zakarai teismas skyrė 50 MGL (1883 Eur) dydžio baudą.

Jeigu nuteistieji neturi lėšų baudai sumokėti, antstolio teikimu ir nuteistojo sutikimu teismas baudą gali pakeisti viešaisiais darbais ar laisvės apribojimu.

„Kaltę dėl papirkimo pripažįsta du kaltinamieji I.Andriuškienė ir S.Karpenka. Beje, pastarasis kaltinamasis dėl sukčiavimo savo kaltės nepripažįsta. Visi kiti kaltinamieji savo kaltės nepripažino, tačiau teismas jų duotus parodymus paneigė byloje esančiais ir teismo posėdžio metu ištirtais įrodymais. Teismas rėmėsi vaizdo ir garso įrašais, Kriminalinės žvalgybos metu surinktais duomenimis, liudytojų parodymais ir kita medžiaga“, – sako baudžiamąją bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Martynas Galvičius.

Teismas konstatavo, kad atlikus patikrinimą dėl kelių asmenų (kaltinamojo V.Baranausko, kaltinamosios I.Andriuškienės ir I.Šimkaus) darbingumo lygio pagrįstumo, nustatyta, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) priimti sprendimai yra teisėti ir pagrįsti. Todėl asmenų veiksmai paperkant medikus neturėjo įtakos dėl darbingumo lygio nustatymo.

Teismas nustatė, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos 2017 m. pirmoje pusėje Šiauliuose, vienoje privačioje medicinos klinikoje, gydytojo darbo kabinete. Gydytojas K.Dainius iš trijų pacientų (I.Andriuškienės, R.M. ir V.Zakaro) paėmė ne daugiau nei po 20 eurų kyšį už medicininę konsultaciją ir vienu atveju – dar ir už vaistų išrašymą.

Trys klinikos pacientai – S.Karpenka, S.Šimkus ir V.Baranauskas – papirko tos pačios medicinos klinikos gydytoją E.J., kuris už kyšininkavimą yra teisiamas Šiaulių apygardos teisme. Kiekvieno paciento gydytojo papirkimo motyvai buvo skirtingi.

S.Karpenka davė 50 eurų kyšį gydytojui E.J., kuris įkalbėjo kitą gydytoją suklastoti dokumentus, todėl kaltinamajam nepagrįstai buvo išmokėta 1216 eurų lengvųjų automobilių įsigijimo, jų techninio pritaikymo išlaidų kompensacija ir 107,56 Eur transporto išlaidų kompensacija.

S.Šimkus prašė gydytojo E.J. ruošti jo sutuoktinės medicininius dokumentus, reikalingus siunčiant į NDNT ir susitarė duoti 600 eurų kyšį.

V.Baranauskas davė gydytojui E.J. nenustatytos vertės kyšį už tai, kad pastarasis išduotų laikino nedarbingumo pažymėjimą ir paruoštų dokumentus, reikalingus siunčiant į NDNT.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas