Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 04 /10:26

Skambiai pradėta grafičių byla žlunga: Solomonas net nestojo prieš teismą, o turto gadinimu kaltinti jaunuoliai – išteisinti

Prieš 2 metus Vilniaus apskrities policija pristatė rezonansinį tyrimą – sulaikyta 13 jaunuolių, ilgus metus paišiusių sostinės sienas. Tarp jų – legendinis vandalas, besislėpęs po „Solomono“ slapyvardžiu. Tačiau dabar aiškėja, kad skambiai pradėta byla patyliukais žlunga. Iš 13 įtariamųjų kaltinimai buvo pateikti mažiau nei pusei – 5 jaunuoliams. O ir šie, nors prisipažino paišę ant sienų, Vilniaus miesto apylinkės teisme buvo išteisinti, nes, anot teisėjo, jų veiksmai – ne nusikaltimas, o viso labo administracinis nusižengimas.
Grafičiai Vilniuje
Grafičiai Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

2018 metų sausio 31 dieną Vilniaus policija sukvietė žurnalistus ir pranešė skandalingą žinią – po ilgo ir kruopštaus kriminalistų tyrimo nustatyta ir sulaikyta 13 vandalų, kurie niokojo sostinę paišydami grafičius.

Pareigūnai į šį tyrimą žvelgė itin rimtai, o kontroliuoti jį buvo pavesta sostinės Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorams.

VIDEO: Pareigūnai sulaikė grafičių piešėjus, tarp jų – ir garsusis Solomonas

„Atliekami intensyvūs tyrimo veiksmai, apklausos. Vakar nuo ryto atliekamos kratos, buvo sulaikyta 13 įtariamųjų, paimti reikšmingi tyrimų daiktai: eskizai, piešiniai, nuotraukos, užrašai, kompiuteriai, mobiliojo ryšio telefonai, USB atmintinės. Šiuo metu turime 7 asmenis areštinėje, jie susiję su šiuo tyrimu ir grafičiais, tagais, paišymais ant įvairių Vilniaus miesto objektų“, – tąkart kalbėjo Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas.

Dabar Vilniaus apskrities policijos atstovai atsisakė pakomentuoti šį tyrimą ir pasiūlė kreiptis į prokuratūrą.

Prokuratūra informavo, kad išteisinamąjį nuosprendį skųs aukštesnės instancijos teismui.

Beje, anot prokuratūros, vienas asmuo išskirtame tyrime buvo nuteistas dar 2019 metais, tačiau kas jis – prokuratūra neatskleidžia. 15min žiniomis, tai užrašus „Gigs“ paišęs vaikinas.

Dėl turto sugadinimo, viešosios tvarkos pažeidimo ir disponavimo narkotikais turint tikslą platinti, jam skirta 2 metų laisvės apribojimo bausmė su įpareigojimu 200 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Nusikaltimų teisėjas neįžvelgė

Tačiau šis skambiai pradėtas tyrimas, kurio metu kalbėta apie sutriuškintas paišytojų gaujas ir milžinišką jų žalą, baigiasi tyliai ir nelabai sėkmingai.

Slapyvardžiu Solomon prisistatančio paišytojo ir dar 7 pradžioje sulaikytų įtariamųjų kaltės įrodymų taip ir nepavyko surinkti, todėl tyrimai jų atžvilgiu nutraukti.

Vilniaus miesto apylinkės teisme kaltinimai turto sugadinimu ir viešosios tvarkos pažeidimu pateikti 5 jaunuoliams, tačiau bylą išnagrinėjęs teisėjas Mindaugas Ražanskas nusprendė, kad jokių nusikaltimų jie nepadarė. Jų veiksmus įvertinti galima nebent kaip administracinį nusižengimą. Šis sprendimas dar nėra įsiteisėjęs ir Vilniaus apygardos teismas dar jį peržiūrės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Teisėjas Mindaugas Ražanskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Teisėjas Mindaugas Ražanskas

Sunkiausias jaunuoliams inkriminuotas kaltinimas – didelę kultūrinę reikšmę turinčių vertybių sunaikinimas. Už tai gresia net laisvės atėmimas iki 5 metų.

Jaunuoliai tokiu nusikaltimu apkaltinti, nes apipaišė Pranciškonų vienuolyno tvorą Vilniaus senamiestyje. Tačiau teismas į situaciją pažvelgė kitaip nei teisėsauga.

Teisme paaiškėjo, kad nors teisėsauga kalbėjo apie milžinišką žalą, tačiau iš tiesų ji siekė vos kelis šimtus eurų.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija informavo, kad vieno kvadratinio metro ploto uždažymas atsieina kiek mažiau nei 5 eurus. Visų jaunuolių piešinius nuo vienuolyno tvoros nuvalyti kainavo kiek daugiau nei 200 eurų.

„Kaip baudžiamojo proceso metu paaiškino Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atstovas, šalinant minėtus užrašus, nebuvo atliekami jokie sudėtingi ypatingos kvalifikacijos ir pasiruošimo reikalaujantys tvarkybos darbai (restauravimas) – minėti užrašai, kaip paprastai yra daroma tokiais atvejais, buvo tiesiog uždažyti, taigi akivaizdu, kad tiek vienuolyno ansamblį juosiančios tvoros fasado siena, tiek vienuolyno ansamblį juosiančioje tvoroje esančios koplytėlės fasado siena po priešingų teisei kaltinamųjų veiksmų neprarado savybių būti naudojamoms pagal paskirtį, taip pat nebuvo pažeista vertingoji minėtų objektų savybė – tinkas, t. y. minėti objektai nebuvo sugadinti“, – nusprendė teismas.

Teisėjo nuomone, jaunuoliai turėtų būti baudžiami taikant Administracinių nusižengimų kodekso 366 straipsnį, kur numatytos baudos iki 140 eurų už tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą.

Be to, savo piešiniais „HARDCORAS NX“, „666“, „QUAZ“, „MIAMI“, „IFOE“, „KREE“ išterlioję sienas įvairiose sostinės vietose kaltinamieji nepažeidė ir viešosios tvarkos, nusprendė teismas.

„Padaryti užrašai nėra necenzūriniai ar prieštaraujantys gerai moralei – šie užrašai prasmę turi tik juos piešusiems asmenims, – rašoma teismo nuosprendyje. – Prokuroras neįrodė, kad, išvydę minėtus užrašus, aplinkiniai būtų pasijutę šiurkščiai pažeminti ar šokiruoti (minėta, kad buvo užrašyti beprasmiai žodžiai), buvo nutrauktas žmonių poilsis ar darbas, padaryta didelė materialinė žala (minėtų užrašų pašalinimo, t. y. jų uždažymo kaina nebuvo didelė), sutrikdyta normali įmonių ar įstaigų veikla, žmonėms sukeltas didelis išgąstis ar kilo sumaištis, nutrauktas jiems skirtas renginys, sustabdytas eismas ir pan., taigi teismas konstatuoja, kad kaltinamiesiems užpurškiant minėtus užrašus nebuvo sutrikdyta visuomenės rimtis ar tvarka.“

Atskleidė paišytojų gyvenimo užkulisius

Nors teisėjas jaunuolius išteisino, jie patys, išklausę kaltinimus, savo kaltę pripažino ir dėl paišymo gailėjosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas