Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

STT baigė tyrimą dėl šantažui esą panaudoto susirašinėjimo: „Abejonės dėl pareigūnų veiksmų nepasitvirtino“

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) imuniteto padalinys baigė dalį vasario mėn. 20 d. pradėto vidinio patikrinimo dėl aplinkybių, susijusių su STT pareigūno susirašinėjimo turiniu. Anot STT, nustatyta, kad nėra pagrindo pareigūnų tarnybinės atsakomybės taikymui: STT pareigūnai nedarė poveikio teisėjams, nėra neteisėtai perdavę informacijos apie STT ikiteisminius tyrimus, nesiekė asmeninės aplinkos žmonėms palankių sprendimų.

„Suprantame, kad paviešintas susirašinėjimo turinys be konteksto kelia klausimų. Klausimų kilo ir mums, nes norime ir turime būti tikri, kad visi STT pareigūnai savo veiklą vykdo skaidriai ir sąžiningai. Kai tik buvome informuoti apie tokio susirašinėjimo egzistavimą pas trečiuosius asmenis, jau kitą dieną pradėjome vidinį patikrinimą, kad visapusiškai įvertintume STT pareigūnų veiksmus.

Šiandien, kai vidinis patikrinimas baigtas – matome, kad abejonės dėl STT pareigūnų veiksmų nepasitvirtino. Be abejo, pripažįstame faktą, kad darbuotojai tarpusavio santykiuose bei santykiuose su kitais asmenimis turėtų vengti asmeninių prašymų, kurie leistų kilti abejonėms dėl profesinės etikos. Apie tai bus primenama visiems Tarnybos darbuotojams“, – sako STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Teisėjui poveikio nebuvo

Kaip rašoma STT išplatintame pranešime spaudai, surinktų aplinkybių visuma patvirtina, kad nėra duomenų, jog STT pareigūnas būtų daręs neteisėtą poveikį ar kitaip siekęs paveikti teisėjus, sprendusius kardomųjų priemonių skyrimo klausimus Nacionalinio kraujo centro tyrime.

Vidinio patikrinimo metu abu teisėjai patvirtino, kad dėl kardomųjų priemonių skyrimo su STT pareigūnais nebendravo ir jokio spaudimo ar poveikio nepatyrė.

STT taip pat nėra gavusi pranešimų iš šių ar kitų teisėjų dėl galimo STT pareigūnų neteisėto poveikio jų nagrinėjamose bylose. Taip pat STT neturi duomenų, kad tokio pobūdžio pranešimai būtų gauti prokuratūroje ar kitose ikiteisminio tyrimo įstaigose.

Prašymai ministrei – konsultacija

Įvertinus gautų ir surinktų duomenų visumą, nenustatyta, kad STT pareigūnai siekė asmeninės aplinkos žmonėms palankių sprendimų.

Patikrinimo metu Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė nurodė, kad STT pareigūnas privataus pokalbio metu pasiteiravo dėl teisinės konsultacijos galimybių apie vienos įmonės užsienio darbuotojų leidimus dirbti šalyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Radišauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Radišauskienė

Išsiaiškinusi situaciją su Užimtumo tarnybos Vilniaus Klientų aptarnavimo departamento direktore, viceministrė pasiūlė vadovautis teisės aktuose nustatytomis procedūromis ir dėl praleisto termino darbdaviui iš naujo pradėti procedūrą dėl naujo leidimo dirbti išdavimo.

STT vidinio patikrinimo metu Užimtumo tarnybos direktorė, tuo metu ėjusi Užimtumo tarnybos Vilniaus Klientų aptarnavimo departamento direktorės pareigas, patvirtino, kad jokių prašymų, viršijančių jos įgaliojimus ar teisėtą veikimą, ji iš viceministrės nėra gavusi.

Su Latvijos piliečiu bendravo per apklausą

Informacijos patikrinimo metu surinkti duomenys rodo, kad STT pareigūnas, vykdydamas savo tarnybines funkcijas, nepalaikė jokių kontaktų su Latvijos Respublikos piliečiu Aleksandru Cesu, nėra gavęs ar perdavęs šiam asmeniui kokios nors informacijos, susijusios su STT atliekamais tyrimais, taip pat nenustatyta duomenų, kad STT pareigūnas veikė minėto Latvijos piliečio interesais ar naudai.

Ikiteisminis tyrimas dėl Nacionalinio kraujo centro buvo atliekamas bendradarbiaujant su Latvijos Respublikos korupcijos prevencijos ir kovos su korupcija biuru (KNAB).

Ikiteisminio tyrimo metu buvo būtina gauti tyrimui reikšmingus duomenis ir apklausti Latvijos Respublikos piliečius, tarp kurių ir A.Cesas.

Vidinio patikrinimo duomenimis, STT pareigūnai niekada nėra bendravę su A.Cesu telefonu ar el. paštu, neturėjo ir neturi jokių ryšių. Su šiuo asmeniu STT pareigūnai kontaktavo vieną kartą – apklausos metu Latvijoje.

Primenama, kad STT priėmė sprendimą pradėti vidinį patikrinimą ne tik dėl susirašinėjimų informacijos turinio, bet ir dėl informacijos patekimo pas trečiuosius asmenis.

Prokuratūrai pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl galimo bandymo neteisėtai paveikti STT pareigūnus, buvo pradėta tirti ir informacijos patekimo pas trečiuosius asmenis aplinkybes, todėl STT vidinis tyrimas šia apimtimi buvo sustabdytas.

VIDEO: Generalinės prokuratūros spaudos konferencija apie STT pareigūno šantažą

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo bandymo neteisėtai paveikti STT pareigūnus siekiant, kad įtariamojo Antano Petrošiaus atžvilgiu būtų nutrauktas STT atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl Nacionalinio kraujo centro, priešingu atveju grasinant paviešinti turimą susirašinėjimų informaciją, įskaitant ir informaciją apie privatų STT pareigūno gyvenimą, atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras, tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra.

STT nei dabar, nei anksčiau šiame tyrime jokių procesinių veiksmų neatliko.

15min primena, kad tyrime įtariame trys advokatai: advokatų profesinės bendrijos „WINT law firm“ advokatas Giedrius Danėlius bei advokatų profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas. Taip pat įtariamas verslininkas – Antanas Petrošius, „Solis Tribus“ akcininkas, figūruojantis Nacionalinio kraujo centro byloje.

Prokuratūra prašė suimti G.Danėlių ir A.Petrošių motyvuodami tuo, kad šie gali trukdyti tyrimui. Tačiau Vilniaus miesto apylinkės teisme šie prašymai atmesti.

Teisėsauga įtaria G.Danėlių neteisėtu poveikiu STT direktoriui Ž.Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą minėtoje byloje. Teigiama, kad G.Danėlius susijęs su ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie STT žvalgybos pareigūną R.Martišių.

Pats advokatas tą neigia – apie galimus netinkamus pareigūno veiksmus jis pirmiausia informavo tyrėją V.Kerbelienę. Be to, sako nesąs tiesiogiai bendravęs su Ž.Bartkumi. Informaciją apie STT agentą tarnybos vadovui pateikė kitas advokatas Valdas Rakauskas, jie esą pažįstami nuo studijų laikų. V.Rakauskas Ž.Bartkui iš pradžių informaciją nusiuntė nuotoliniu būdu, vėliau jie susitiko gyvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas