Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su 1,5 kg kokaino įkliuvęs V.Valius nusipirko laisvę, bet kortas sumaišė teisėjų korupcijos byla

Vienas iš suimtųjų teisėjų ir advokatų korupcijos skandale – klaipėdietis Virgilijus Valius. Jis 2017 metais įkliuvo su 1,5 kg kokaino, bet iš balos išlipo visiškai sausas. Tiesa, jam padėjo ne korumpuoti teisėjai, o asmuo, sutikęs už pinigus prisiimti kaltę ir atlikti bausmę. Būtent ši afera išaiškėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentams sekant advokatus ir teisėjus.
Virgilijus Valius
Virgilijus Valius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Prokuratūra paskelbė, kad viename iš tiriamų epizodų yra istorija apie galbūt vykdytą poveikį asmeniui. Norėta, kad už atlygį jis prisiimtų svetimą kaltę ir atliktų bausmę dėl disponavimo dideliu kokaino kiekiu.

15min žiniomis, asmuo, kurio kaltę reikėjo prisiimti – būtent V.Valius.

2017 m. gegužę su nusikalstamu pasauliu siejamą klaipėdietį sulaikė „Aro“ pareigūnai. Atlikus kratą jo namuose, 6 konservų dėžutėse iš viso rasta 1,5 kg aukštos kokybės kokaino. Jo vertė – 210 tūkst. eurų.

VIDEO: Klaipėdoje sulaikytas vyras gabeno 1,5 kg kokaino konservų skardinėse

V.Valius buvo suimtas, tačiau po kiek laiko, 2017 m. birželį, paleistas į laisvę su apykoje, jam teko palikti 20 tūkst. eurų užstatą.

Nuo tada viešojoje erdvėje apie ne kartą teistą vyrą nebuvo jokių žinių, kol jis ketvirtadienį buvo atvestas į Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Virgilijus Valius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Virgilijus Valius

Teisme atsidūrė ir V.Valiaus advokatas Marius Navickas (praktikuojantis Klaipėdoje). Pastarąjį teismas leido suimti 10 parų.

„Noriu pasakyti, kad mano įtarimuose kyšininkavimo epizodų nėra, jokių teisėjų epizodų. Aš tik atvykęs į teismą supratau, kad į bendrą katilą pakliuvau. Nėra nei tarpininkavimo, nei kyšininkavimo“, – teismo koridoriuje žurnalistams sakė M.Navickas.

VIDEO: Advokatas Marius Navickas aiškino, jog su teisėjų korupcijos skandalu jis siejamas be reikalo

Advokatas sakė, kad jis įtariamas piktnaudžiavimu. Manoma, kad jis galėjo prisidėti prie plano išsukti savo klientą, kaltę prisiimant kitam asmeniui.

V.Valius – gerai žinomas uostamiesčio teisėsaugininkams. Su organizuotu nusikalstamumu siejamas asmuo buvo kaltinamas dėl 2008 metais įvykdyto medikės nužudymo, taip pat pripažintas kaltu dėl vienos kavinės barmeno sumušimo.

Šįkart teismas tenkino prokuratūros prašymą ir V.Valių leido suimti dviem mėnesiams.

Suprasti akimirksniu

  • Kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Apeliacinio teismo teisėjai (Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas), Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.
  • Tarp sulaikytųjų yra ir 5 advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas (Klaipėda).
  • Tyrimo duomenimis, korupcinis teisėjų ir advokatų voratinklis buvo sukurtas dėl suinteresuotiems asmenims palankių teismo sprendimų, teigiama, kad sutartų kyšių sumos galėjo siekti 400 tūkst. eurų.
  • Viena iš konkrečiai paminėtų nešvarių bylų susijusi su garsiojo Vijūnėlės dvaro istorija. STT ketina kreiptis dėl Druskininkų mero Ričardo Malinausko teisinės neliečiamybės panaikino, o tuomet įtarimai galės būti pareikšti ir jam.
  • Generalinis prokuroras sudarė 5 prokurorų grupę, vadovaujančią šiam plataus masto ikiteisminiam tyrimui, į kurį įtraukta bemaž 100 teisėsaugos pareigūnų.

Prekeiviai teisingumu

Kaip skelbė 15min, STT agentai, policijos kriminalistai ir prokurorai sučiupo iš viso 26 įtariamuosius, iš kurių tuzinas yra įvairaus rango teisėjai ir advokatai.

Mažiausiai vienas įtariamųjų suimtas trečiadienį popiet.

Ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme vyko tikras suėmimų maratonas.

Teismas leido suimti 13 įtariamųjų Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl stambaus masto korupcinių veikų. Teisėjus E.Laužiką, V.Kažį, V.Bavėjaną ir advokatus G.Cimbolienę ir M.Navicką leista suimti 10-ai dienų, advokatą A.Surblį – 14 dienų, advokatą D.Zagrecką – 1 mėnesiui, dar penkis įtariamuosius – dviems mėnesiams, vieną asmenį – 1 mėnesiui.

Iš viso prokurorai kreipėsi į teismą dėl leidimo taikyti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą 18-ai įtariamųjų: trečiadienį sulaikytiems teisėjams Egidijui Laužikui, Viktorui Kažiui, Valdimarui Bavėjanui, Konstantinui Gurinui, Henrichui Jaglinskiui, advokatams Drąsučiui Zagreckui, Giedrei Cimbolienei, Aivarui Surbliui, Mariui Navickui bei dar devyniems kitiems įtariamiesiems. Dėl kitų kardomųjų priemonių dar aštuoniems įtariamiesiems šiuo metu sprendimai nėra priimti, įtariamieji šiuo metu tebėra sulaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas