Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su neįgalia dukra ant rankų likusi motina ieško teisybės: kūdikį supurtęs tėvas – nekaltas

Sausio viduryje Lietuvą apskriejo žinia apie reanimacijoje atsidūrusią 4 mėnesių mergytę. Kūdikio tėvas iškart atsidūrė areštinėje, įtariant jį smurtavus prieš vaiką. Vis dėlto prokuratūra šią savaitę priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą tėvo atžvilgiu, nes, nors jis ir purtė kūdikį, taip neva elgėsi norėdamas padėti užspringusiai mažylei. Tačiau kūdikio gyvybę gelbėjusių medikų parodymai verčia šia versija abejoti.
Intensyviosios terapijos skyriuje
Intensyviosios terapijos skyriuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie šį įvykį paklausus prokuratūros, jos atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė patvirtino, kad išties priimtas sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo.

Tiesa, tai toli gražu ne pabaiga, prokuratūros atstovė pasakė, kad sprendimą jau vertina aukštesnysis prokuroras. Beje, apskųsti jį per 20 dienų gali ir vaiko motina, ką ji ir planuoja padaryti.

Mergytė liko neįgali

Feisbuke vaiko mama Aušrinė ketvirtadienį pasidalijo istorija, kas vyko pastaruosius kelis mėnesius.

„Po smegenų traumos dukrytė liko tikrąja to žodžio prasme neįgali. Pragulėjome ligoninėje tris su puse mėnesio, nuo sausio 14 dienos. Tik prieš keletą dienų su kūdikiu grįžome namo iš ligoninės. Užvakar buvome Neįgalumo nustatymo tarnyboje, dukrai bus nustatytas sunkus neįgalumas su slauga, tai reiškia, kad pasibaigus mano motinystės atostogoms aš negalėsiu dirbti, vaikas negalės eiti į darželį, turėsiu ją dėl jos sunkios sveikatos būklės nuolatos slaugyti namuose“, – pasakojo ji.

Kūdikis ligoninėje atsidūrė po to, kai buvo stipriai supurtytas tėvo. 1993 m. gimęs Edgaras Z., anot motinos, savo poelgio visiškai nesigailėjo.

Po smegenų traumos dukrytė liko neįgali.

„Dukters tėvas dėl savo poelgio visiškai nesigaili, dukters ligoninėje nelankė, nei jis, nei mažylės seneliai ja nesirūpina nei fiziškai, nei materialiai, neprisideda prie vaiko išlaikymo ir sveikatos priežiūros išlaidų nei vienu centu. Edgaro motina, Aurelijos močiutė Irina S. nė karto anūkės neaplankė ligoninėje ir net nepaklausė, kaip jaučiasi jos vienintelė anūkė.

Sausio 14 dieną, man pranešus jai, kad jos sūnus sužalojo mažylę, kad Aurelija reanimacijoje, komoje, ji atrašė: „Mums taip ir reikia, ir gerai, kad taip atsitiko!“ Protu nesuvokiama! Kaip tokius žmones, kaip ji ir jos sūnus, nešioja žemė! Kovo 27 d Edgaras, netikėtai atvykęs į ligoninę, mane sumušė ir apvogė, paėmė iš piniginės pinigus, kurie buvo skirti kūdikio mišinukui, juos išleido narkotikams Vilniaus čigonų tabore (buvo pradėtas jau 3 ikiteisminis tyrimas dėl jo smurto prieš mane)“, – pasakojo vaiko motina.

Prokuroras tyrimą nutraukė

Dar vienas likimo smūgis motiną sukrėtė šią savaitę, kai iš prokuratūros išgirdo, kad vaiko tėvas turbūt išvengs bet kokios atsakomybės.

„Prokuroras Alvydas Valiukevičius nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl kūdikio sunkaus sveikatos sutrikdymo, Edgarą išteisina, jis lieka nenubaustas. Edgarui pavyko įrodyti, neva tai dukrą supurtė ją gaivindamas, neva ji užspringo“, – pasakojo motina.

Tačiau teisėsaugai liudijęs greitosios pagalbos medikas, pirmasis atvykęs į įvykio vietą, pasakojo jokių springimo žymių nepastebėjęs. Jis sakė iškart įtaręs supurtyto vaiko sindromą.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Greitoji pagalba
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Greitoji pagalba

„Štai kaip dirba mūsų Lietuvos teisėsauga, teismai ir prokuratūra! O kas atsakys už sugriautą vaiko gyvenimą ir suluošintą sveikatą?! Kas padengs vaiko gydymo išlaidas?! Paskambinusi ikiteisminio tyrimo tyrėjai dar likau pažeminta ir man su nepasitenkinimu buvo drėbta, kad galiu nutarimą skųsti per 20 dienų. Taip, aš skųsiu. Būtinai.

Iš paskutiniųjų stengsiuosi, kad dukters skriaudikas būtų nubaustas ir atsakytų už suluošintą kūdikio sveikatą. Aš ne tam ją pagimdžiau, kad kažkoks... (iš pykčio nerandu net tinkamų žodžių!) ją purtytų, mėtytų ir vėtytų. Pagimdžiau ją, kad ji būtų laiminga. O užuot džiaugusis gyvenimu ir vaikyste mažylė jau daugiau nei pusę savo gyvenimo praleido ligoninėje, ir čia dar tik pradžia, nes tuojau pat, gegužės 19 d., vėl reiks gultis epilepsijos kontrolei ir tyrimams. Ir taip nuolat, kas kelis mėnesius. Be to, turi gyventi tamsoje, užuot pažinus spalvotą pasaulį ir juo džiaugusis. O ją sužalojęs nusikaltėlis toliau sau ramiai gyvena lyg niekur nieko. Kur teisybė?!“ – rašė vaiko mama.

Susisiekus su prokuratūra, 15min išgirdo, kad kol kas sprendimą nutraukti tyrimą vertina aukštesnysis prokuroras. Plačiau pakomentuoti situacijos prokuratūra negalėjo.

Gydėsi priklausomybę

Anksčiau motina žiniasklaidai pasakojo, kad tą lemtingą dieną vaiką paliko su tėvu, o pati išėjo į polikliniką. Vos grįžusi dar laiptinėje sutiko vyrą ir medikus jau su kūdikiu ant rankų.

„Aš sakau jam: kas atsitiko? Jis sako: kūdikis užspringo“, – pasakoja motina Aušrinė.

Iš pradžių ji dar bandė ginti vyrą, nuo kurio smurto, kaip pati pasakoja, ne kartą yra nukentėjusi. Tačiau dabar jau yra pradėjusi skyrybų procesą.

„Pagalvokit, jei jam pavyko apkvailinti teisėsaugą ir ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, ką jam reiškia įtikinti tuo metu palūžusią, kelias paras nemiegojusią žmoną. Tačiau per šiuos mėnesius išaiškėjo daug naujų aplinkybių, apie kurias nuolat informuodavau ikiteisminio tyrimo tyrėją“, – tuometinius savo komentarus paaiškino ji.

Vaiko teisių tarnyba po įvykio komentavo, kad šeima jiems buvo žinoma, gimimo metu specialistai buvo informuoti apie motinos problemas su priklausomybėmis, nes kūdikis gimė su abstinencijos sindromu.

Tačiau vaikui buvo leista likti su motina, buvo nustatyta, kad motina savo problemas sprendžia, gydosi metadonu.

Tačiau kai Aušrinė savo istorija ir dokumentais pasidalijo feisbuke, daliai žmonių užkliuvo ten buvęs įrašas, kad kūdikis gimė su abstinencijos sindromu.

Motina paaiškino, kad taip atsitiko ne dėl narkotikų ar alkoholio vartojimo, kurių ji yra atsisakiusi jau 4 metus. Abstinencijos sindromas naujagimiui nustatytas, nes moteris gydėsi metadonu.

„Iki šiol nuolat atliekami narkotikų testai, jie visi yra neigiami. Paprasčiausiai čia yra visuomenės stigma, kad besigydantis metadono programoje prilyginamas vos ne toliau vartojančiam“, – paaiškino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai