Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su žmona ir vaikais susitikti negalėjęs kalinys iš valstybės reikalavo 5 tūkst. eurų

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė nuteistojo skundą, kuriame jis prašė iš valstybės priteisti 5 tūkst. eurų neturtinę žalą, nes Kalėjimų departamento direktoriaus įsakymu įkalinimo įstaigose ekstremaliosios situacijos metu buvo uždrausti ilgalaikiai pasimatymai.
Vilniaus pataisos namuose
Asociatyvi iliustracija / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Pareiškėjas skunde teigė, kad, birželio mėnesį Vyriausybei atšaukus karantiną, Vilniaus pataisos namai toliau draudė pareiškėjui pasimatyti su sutuoktine bei mažamečiais vaikais.

Pasak pareiškėjo, dėl susidariusios situacijos jis patyrė neigiamų dvasinių išgyvenimų ir fizinių nepatogumų, papildomą diskomfortą, kurių nebūtų patyręs, jeigu būtų galėjęs turėti ilgalaikius pasimatymus su žmona ir kontaktinius pasimatymus su vaikais.

Teismas konstatavo, kad Kalėjimų departamento direktorius, vadovaudamasis Bausmių vykdymo kodekso nuostatomis, savo įsakymu iki ekstremaliosios situacijos pabaigos visoje arba dalyje pataisos įstaigų galėjo sustabdyti arba apriboti kitų asmenų patekimą į pataisos įstaigas ir nurodyti laisvės atėmimo vietų įstaigose leisti organizuoti tik bekontakčius iki vienos valandos trunkančius trumpalaikius pasimatymus.

Todėl, pasak teismo, nebuvo pažeisti teisės aktų reikalavimai ir, atsižvelgiant į valstybės lygiu paskelbtą ekstremaliąją situaciją, Kalėjimų departamento direktoriaus įsakymu pagrįstai buvo nustatytas nuteistiesiems leistinas maksimalus vienos valandos bekontaktis trumpalaikis pasimatymas su artimaisiais.

Teismas pažymėjo, kad pareiškėjui, priešingai, nei šis teigia skunde, nebuvo uždrausta teisė bendrauti su sutuoktine bei mažamečiais vaikais. Teisės aktai nustato nuteistųjų teisę paskambinti telefonu ir bendrauti su artimaisiais, taip pat nuteistiesiems yra sudarytos sąlygos bendrauti su artimaisiais laiškais, be to, pareiškėjui nebuvo uždrausta teisė ir į trumpalaikius, bekontakčius pasimatymus.

Pasisakydamas dėl prašymo priteisti neturtinę žalą, teismas atkreipė dėmesį, kad nagrinėjamu atveju nebuvo nustatyti neteisėti Kalėjimų departamento veiksmai, be to, pareiškėjas savo skunde tik abstrakčiai vardijo įmanomus patirti išgyvenimus bei kančias, tačiau jų nedetalizavo, nepateikė jokių duomenų, patvirtinančių, kad dėl savo išgyvenimų būtų kreipęsis į psichologus ar medikus, todėl šiuos pareiškėjo argumentus įvertino kaip nepagrįstus.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, praneša Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas