Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sugyventinę padūręs ir ją gelbėti bandęs vyras sulaukė teismo nuosprendžio

Šiandien Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje Radviliškio rajone, Polekėlės kaime gyvenantis 44 metų Marijus Kiveris kaltinamas savo šeimos nario nužudymu, paskelbė nuosprendį. Vyras, kuris anksčiau jau teistas už smurtą prieš tą pačią moterį, pripažintas kaltu ir dėl nužudymo.
Antrankiai
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Nustatyta, kad M.Kiveris šių metų birželio 9 d., apie 20.00 val., gyvenamojo namo virtuvėje, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio – tai turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui – kilusio konflikto tarp jo ir sugyventinės G.P. metu, tyčia dūrė vieną kartą peiliu jai į pilvo kairio šono sritį, kurio metu buvo sužalota pilvo aorta, pažeisti kiti organai.

Nors M.Kiveris nukentėjusiajai mėgino suteikti pagalbą, dėl įvykusių komplikacijų – vidinio ir išorinio nukraujavimo – moteris mirė įvykio vietoje. Vyrui buvo iškelta baudžiamoji bylą dėl savo šeimos nario – sugyventinės G.P. – nužudymo.

Teisiamajame posėdyje kaltinamasis savo kaltę pripažino visiškai ir papasakojo apie šio tragiško įvykio aplinkybes. M.Kiveris teisme sakė, kad su G.P. susipažino ir bendrai pradėjo gyventi Jungtinėje Karalystėje, o prieš ketverius metus grįžo į Lietuvą. Žinojo, kad G.P. nėra nutraukusi santuokos, tačiau ji ruošėsi tą santuoką nutraukti.

Anot kaltinamojo, G.P. bendravo su sutuoktiniu, tačiau daugiausia pokalbiai tarp jų vykę telefonu. Grįžęs į Lietuvą, M.Kiverio žodžiais, jis su drauge apsigyveno Radviliškio rajone, Polekėlėje, draugės tėvui priklausiusiame name. Vyras sakė, jog kartu su šia moterimi vedė bendrą ūkį, savo atlyginimą atiduodavęs jai, nes viskuo rūpinosi ji. Vyras patikslino, jog anksčiau prieš G.P. fizinį smurtą panaudojo vieną kartą, kai ji, būdama neblaivi, sėdo už vairo, tada kaimynai buvo iškvietę policiją.

Kaltinamasis teisme pasakojo, kad lemtingąją dieną po aplinkos tvarkymo darbų jis su drauge ir pažįstamų vyrų išgėrė alaus, po to dviese grižo į namus. Tada tarp jo ir draugės prasidėjęs konfliktas – G.P. ėmusi reikalauti, kad jis pasakytų, kur padėjęs alų. M.Kiveris atsakęs, kad nieko neėmęs. Norėjo išeiti iš namų, nes, M.Kiverio žodžiais, jam nepatinka kai jį puola.

Neilgai trukus, draugė ėmusi priekaištauti, kam jis rakina duris, apipylė jį šaltu vandeniu. M.Kiveris teigė siekęs išvengti konflikto, norėjo išeiti, kad pasivaikščiotų, nusiramintų, tačiau sugyventinė neleido, pradėjo įžeidinėti. M.Kiveris tvirtino, kad ginčas su drauge vyko koridoriuje, tarp virtuvės slenksčio ir koridoriaus. Peilis jo rankose atsirado tada, kai ruošėsi valgyti. Kaltinamojo teigimu, G.P. jį pastūmė ir jis, nenorėdamas moters sužaloti, kaire ranką smogė, norėjo tik pagąsdinti. Vyras tvirtino, kad smogęs tik vieną kartą.

M.Kiveris, supratęs, kad peiliu sužalojo G.P., iš karto telefonu pranešė apie įvykį Bendrajam pagalbos centrui, klausė, kokių veiksmų reikia imtis.

Po smūgio G.P. nukritus ant grindų, M.Kiverio teigimu, išsiganęs ką padarė, sužalotą draugę pakėlė, kalbėjo su ja. Paskambinęs bendruoju pagalbos telefonu pasakė, kad nudurta moteris, ar sužalota moteris, klausė, ką jam daryti. M.Kiverio teigimu, tada jam buvo patarta sušlapinti rankšluostį vandeniu, juo pridengti žaizdą. Praėjus kiek laiko M.Kiveris dar kartą paskambino bendruoju pagalbos telefono, sakė, kad moteriai šalta ant žemės sėdėti, klausė, ar galima pakelti ir nunešti ją į lovą, M.Kiveriui buvo atsakyta, kad galima. Po kurio laiko, kaltinamojo teigimu, atvažiavo policija, o po to greitoji pagalba. M.Kiverio žodžiais, atvykę policijos pareigūnai jo klausė, kodėl kruvini jo rūbai, jis atsakęs, kad žmoną nešė ant rankų.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad M.Kiverio padarytas nusikaltimas įrodytas liudytojų, kaltinamojo duotais parodymais, ekspertų pateiktomis išvadomis, kita byloje esančia medžiaga.

Teismas pabrėžė, jog M.Kiveris, supratęs, kad peiliu sužalojo G.P., iš karto telefonu pranešė apie įvykį Bendrajam pagalbos centrui, klausė, kokių veiksmų reikia imtis, kad būtų sustabdytas kraujavimas, vykdė duotus nurodymus, bandė sustabdyti kraujavimą, stengėsi užkirsti kelią nukentėjusios mirčiai – tai pripažintina, kad kaltinamasis aktyviais veiksmais bandė išvengti sunkesnių padarinių. Kaltinamojo atsakomybę lengvinančia aplinkybe teismas pripažino ir tai, kad vyras savo kaltę pripažino visiškai.

M.Kiverio atsakomybę sunkinančia aplinkybe teismas pripažino tai, kad jis nusikalstamą veiką padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio. Teismas neatmetė kaltinamojo parodymų, kad konfliktas įvykio dieną kilo dėl nukentėjusiosios provokuojamų veiksmų reikalaujant alkoholio – jai nustatytas 1,89 promilės girtumas.

Teismas M.Kiverį pripažino kaltu dėl savo sugyventinės nužudymo ir paskyrė jam bausmę – laisvės atėmimą 9 metams. Iš nuteistojo nukentėjusiesiems priteistas 14000 eurų civilinis ieškinys neturtinei žalai atlyginti.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento