Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sumušto ekvadoriečio byla: policija neįžvelgė neapykantos skaičiuose 14/88, bet darbo ėmėsi prokuratūra

Po 15min publikacijos teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neapykantos kurstymo teisme.
Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Teisiamųjų laikyti užrašai tapo naujo tyrimo objektu / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, kai dėl panašių nusikaltimų teisiami vaikinai teisme demonstravo galbūt nesantaiką kurstančius šūkius.

Kaip pranešė prokuratūra, ikiteisminis tyrimas dėl galimo kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę pradėtas antradienį.

„Sprendimas pradėti šį tyrimą priimtas susipažinus su žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija, kad vakar Vilniaus miesto apylinkės teisme du kaltinamieji demonstravo galbūt tautinę neapykantą kurstančius užrašus“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Portalas 15min antradienio vakarą pranešė, kad dėl smurto prieš ekvadorietį ir kurstymo prieš kitos rasės asmenį teisiami Einoras Lukašavičius ir Jaroslavas Malinovskis į baudžiamosios bylos teismo posėdį atsinešė užrašus „Tiesa mūsų pusėj! Lietuva lietuviams. 14/88“.

Pasak žmogaus teisių aktyvistų, šiose skaičių kombinacijose užkoduotas baltųjų viršenybės šalininkų šūkis.

Teisėsauga skelbia ikiteisminį tyrimą pradėjusi siekiant nustatyti, ar kaltinamųjų veiksmuose buvo kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę požymių.

Vilniuje gyvenančio ekvadoriečio Fabiano Sanchezo teigimu, sostinės Antakalnio rajone, P.Vileišio stotelėje, jis buvo užpultas liepos 19 dieną. Anot jaunuolio, užpuolikai jį mušdami šaukė „Lietuva – lietuviams“. Tokius pat šūkius įtariamieji skandavo teisme.

Už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę įtariamiesiems gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Suprasti akimirksniu

  • Vilniuje gyvenančio F.Sanchezo teigimu, sostinės Antakalnio rajone, P.Vileišio stotelėje, jis buvo užpultas liepos 19 dieną. Anot jaunuolio, užpuolikai jį mušdami šaukė „Lietuva – lietuviams“.
  • Vėliau Lukiškių aikštėje Vilniuje vyko protesto akcija siekiant paraginti policiją tirti neapykantos nusikaltimus.
  • Įtariamieji smurtavus prieš ekvadorietį sulaikyti skirtingose Lietuvos vietose.
  • Abu sulaikyti jaunuoliai yra futbolo sirgaliai. 18-metis Einoras Lukašavičius yra lietuvis, 12 klasės moksleivis. Tuo metu 25 metų vilnietis Jaroslavas Malinovskis jau buvo teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neapykantos kurstymo, kai 2012 m. ant J.Pilsudskio kapo Rasų kapinėse užrašė „Tomaševski, nustok kenkti Lietuvai arba – tavo vieta čia!“
  • Panašu, kad savo poelgių jie visai nesigaili, atvirkščiai, šįkart teismą jie panaudojo kaip tribūną toliau skleisti neapykantos idėjas. „Tiesa mūsų pusėj! Lietuva lietuviams. 14/88“, – su tokiu užrašu A4 formato lapus rankose laikydami vaikinai išdidžiai įžygiavo į teismą ir pozavo su jais prieš objektyvus.
  • Po skaičiumi 14 slypi 14-os žodžių šūkis, lietuviškai skambantis taip: „Mes turime apginti mūsų žmonių egzistenciją ir mūsų baltųjų vaikų ateitį“. (angl. – We must secure the existence of our people and a future for white children). 8 yra aliuzija į aštuntąją angliškos abėcėlės raidę H. Skaičių kombinacija 88 šifruojama kaip HH arba Heil Hitler (Šlovė Hitleriui).
  • Vilniaus apylinkės prokuratūra po šio išsišokimo pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, bet pradžioje įtarimai niekam nebuvo pareikšti.
VIDEO: „Lietuva – lietuviams!“ teisme rėkė ir 18-metis įtariamasis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas