Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sutriuškinta automobilių prekeivių gauja: nuslėpta milijonai eurų mokesčių, sulaikyta 16 įtariamųjų

Ketvirtadienį teisėsauga paskelbė apie neeilinę operaciją – sutriuškinta prabangiais automobiliais iš Jungtinių Amerikos Valstijų prekiavusi gauja. Manoma, kad jie nuslėpė bent 4 mln. eurų mokesčių, tačiau tikėtina, kad ši suma gali būti ir kelis kartus didesnė. Iš viso sulaikyta 16 įtariamųjų, 10 iš jų atsidūrė už grotų.

Operacijos metu atlikę daugiau nei 60 kratų pareigūnai rado daugiau kaip 100 000 Eur grynųjų pinigų bei kitus ikiteisminiam tyrimui reikšmingus dokumentus bei duomenis. Iš viso sulaikyta 16 asmenų.

„Mūsų manymu, tai viena didžiausių pastarojo meto teisėsaugos operacijų, sulaikant didelį skaičių asmenų, – spaudos konferenciją pradėjo Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininkas Rolandas Kiškis. – Operacija ypatinga, nes dalyvavo daugiau nei 120 pareigūnų, be to, ji nukreipta į šešėlinį nusikalstamą verslą, neteisėtą prekybą automobiliais.“

VIDEO: Sulaikyta naudotų automobilių rinkoje nusikalstamai veikusi asmenų grupė

Jis pasakojo, kad per 2 metus grupuotė įsigijo apie 20 tūkst. prabangių automobilių iš JAV. Kriminalistai nustatė, kad perkant bent pusę šių automobilių buvo klastojami dokumentai.

„Buvo nurodyta, kad sumokėta 40 mln. eurų, mes manome, kad reali suma buvo 80 mln. eurų. Vien muito mokesčio išvengta daugiau nei 4 mln. eurų“, – kalbėjo R.Kiškis.

Kriminalistų vado teigimu, tyrimas turi ir tarptautinį atspalvį, nes veikla buvo organizuojama per ofšorines įmones.

Taip pat, anot R.Kiškio, buvo sulaikyti patys pagrindiniai šios mokesčių slėpimo aferos organizatoriai.

Jam antrino generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Zenonas Burokas, kurio teigimu, Lietuvos finansų sistemai padaryta milijoninė žala.

Lietuvos policijos nuotr./Sulaikyti įrodymai
Lietuvos policijos nuotr./Sulaikyti įrodymai

Jo teigimu, šiuo metu 10 įtariamųjų yra suimti, iš viso areštuota jų turto už 4 mln. eurų.

„Bet paskaičiuota tik pirminė žala, skaičiuojama toliau, tikėtina, kad išvengta PVM, pelno mokesčio“, – kalbėjo prokuroras.

Jis neatmetė versijos, kad valstybei padaryta žala dėl nesumokėtų mokesčių gali būti kelis kartus didesnė nei dabar įvardinama 4 mln. eurų.

„Įsivaizduokit, kokia žala buvo padaryta valstybei, už tokią sumą galima organizuoti, mokyklų, darželių išlaikymą visus metus. Tokia padėtis netoleruotina“, – kalbėjo jis.

Lietuvos policijos nuotr./Sulaikyti įrodymai
Lietuvos policijos nuotr./Sulaikyti įrodymai

Ikiteisminiam tyrimui, kuris buvo pradėtas dar šių metų pavasarį, vadovauja ir jį koordinuoja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentas.

Ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamų veikų numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 25 straipsnio (Organizuota grupė) 3 dalyje, 182 str. 2 d. „Sukčiavimas“, 220 str. 2 d. „Neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimas“, 222 str. 1 d. „Apgaulingas apskaitos tvarkymas“, 300 str. 3 d., „Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas