Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Svajonių automobilio pirkėjas susizgribo beveik laiku: sukčių kišenėje – tik jo avansas

Šimtai žiniasklaidos publikacijų ir dešimtys policijos prevencinių įspėjimų apie šalyje siaučiančius sukčius gali būti neaktualūs ir likti nepastebėti tol, kol su šia problema nesusiduri asmeniškai. Tuo įsitikino vienas 15min skaitytojas, laimė, aferistams atidavęs tik „rezervacijos mokestį“ ir tapęs budriu anksčiau, nei sumokėjo nusikaltėliams visą už jam patrauklią mašiną prašomą kainą. Tiek policija, tiek skelbimų portalų administracija ne sykį įspėjo pirkėjus saugotis aferistų spąstų ir nepervedinėti pinigų už menamus pirkinius.
Skelbimas apie neva parduodamą automobilį
Skelbime apie šį neva parduodamą automobilį figūravo telefono numeris, atsiliepimuose minimas tų, kas jau spėjo nukentėti nuo sukčių. / Autogidas.lt archyvo nuotr.

„Nei avanso, nei išsvajoto automobilio“ – taip palyginti pigiai atsiėjo budrumo pamoka vienam 15min skaitytojui.

Vyras anonimiškai, tačiau labai nuosekliai ir detaliai pasidalijo patirtimi, kaip ieškodamas automobilio susidūrė su apgaulėmis.

Nukentėjusysis neabejoja, kad tapo iš įkalinimo įstaigų veikiančių nusikaltėlių taikiniu, taip pat jis negali atsistebėti, kokie esą neveiklūs yra bylas tiriantys ar kalinius prižiūrintys pareigūnai.

Teisėsaugininkai savo ruožtu irgi ne sykį viešai yra pasidaliję nuostaba: nepaisant ilgamečių pavojingų tendencijų ir nuolat kartojamų patarimų, kaip neužkibti ant sukčių kabliukų, visuomet atsiranda žmonių, iš kurių sukčiams pavyksta išvilioti pinigus.

Skaitytojas smulkiai papasakojo, kaip klostėsi nesėkminga jo automobilio iš Nyderlandų pirkimo istorija, o 15min savo ruožtu primena ankstesnes panašias patirtis ir visuomet aktualius patarimus, kaip nuo tokių nuostolių bei nemalonumų apsisaugoti (žr. susijusius straipsnius).

„Ieškau automobilio. Dabar rinkoje yra sunku rasti, greitai perkami automobiliai – tvarkingi per pusvalandį dingsta. Birželio 29 dieną, žiūriu, įdėjo gerą automobilį į „Autoplius“ skelbimų portalą. Pardavėjui paskambinau, jis minėjo, kad mašina užsienyje, Olandijoje, ir „grįš“ po kelių dienų.

Susitarėme, kad atsiųs savo žmonos sąskaitą ir aš jam pervesiu sutartą sumą už automobilio rezervaciją.

Susitarėme, kad atsiųs savo žmonos sąskaitą ir aš jam pervesiu sutartą sumą už automobilio rezervaciją. Atsiuntė žmonos dokumentą. Buvo persiųsta sutarta suma į banką ir beliko sulaukti automobilio“, – pasakojo mašinos pirkėjas.

Vyras prasitarė, kad jau kitą dieną po avanso pervedimo jį ėmė kamuoti įtarimai, negera nuojauta.

„Tuomet paieškojau telefono numerio internete. Žiūriu, vienas žmogus neseniai paliko atsiliepimą būtent apie tą numerį: „Scam. Do not send money“ (Sukčiai. Nesiųskite pinigų). Tad mano įtarimai tik dar labiau sustiprėjo.“

Kartojo, kad automobilis atkeliauja

Pirkėjas, viena vertus, dar laukė automobilio, tačiau jau ir skubėjo susigrąžinti avansą.

„Bandėme kreiptis į banką – bankas nieko padaryti negali, sako, kreipkitės į policiją. Policijos atsakymas – taip pat nieko negalime padaryti, rašykite pareiškimą.

Vėl bandome susiekti su banku, gauti daugiau informacijos, tačiau rezultatas tas pats, paaiškina, kad po mėnesio gausite atsakymą“, – apie veiksmų lėtumą ir apėmusią neviltį pasakojo 15min skaitytojas.

Apgautas pirkėjas pateikė nuorodų į fiktyvius skelbimus ir stebėjosi, kodėl sukčiai nesugaunami ir nebaudžiami.

Anot vyro, tuo metu dar nebuvo nutrūkę ir kontaktai su įtariamuoju aferistu.

„Čia numeris, iš kurio buvo apgaudinėjama mano situacijoje. Tas žmogus atsiliepdavo, kad ir kada skambintum į jo numerį. Man jis kartojo, kad mano automobilis atkeliauja. Tačiau sulaukus minėtos dienos, automobilio nebuvo. Beliko parašyti pareiškimą policijai ir prašymą bankui dėl pinigų gražinimo“, – teigė nusivylęs mašinos pirkėjas.

Jis pateikė kelias nuorodas į fiktyvius skelbimus. Rengiant šią publikaciją, vieni jų jau buvo nebeaktyvūs, o kitus dar galima buvo atsidaryti ir įsitikinti, jog spąstai lengvatikiams yra veikiantys. Aukų nusikaltėliai ieškojo, neva siūlydami nebrangiai pirkti geras transporto priemones:

Nesuvokia, kodėl įžūlių nusikaltėlių nepričiumpa

„Užtenka 10 minučių „pagūglinti“ numerius ir matosi, kad tie patys žmonės sukčiauja, yra šimtai nukentėjusiųjų, šimtai skelbimų (Autopliuse, Autogide, Skelbiu.lt, Aruode, FB grupėse – neva nuomoja butus, prašo siųsti jiems rezervacijas ir t.t.)

Pasakojama ta pati istorija, naudojama ta pati schema: siunčiama merginos paso kopija, sąskaita, rašoma – siųskite avansą ir „grįš“ jums automobilis trečiadienį.

Dabar iškyla klausimas: jei tai sukčiai, su kuriais galima susiekti, juos susekti per kelias minutes vien žinant numerį, kur veiksmai prieš juos?!

Kaip įmanoma, kad gali prisiskambinti, kada tik panorėjęs, į pataisos namus?

Skambini policijai, sako, kad staigiai nieko padaryti negali. Tai kur kreiptis, ką daryti? Dabar, kol sėdime, žmones apgaudinėja, o kokie žmonės dažniausiai perka per skelbimus, tarkime, panaudotą skalbimo mašiną? Nepasiturintys... Tai gal laikas atkreipti dėmesį?

Jei visa tai vyksta iš kalėjimų, nuteistųjų prižiūrėtojai kas savaitę turėtų iškratyti kiekvieną kampą! Kaip galima taip naudotis kitų žmonių sąskaitomis, sukčiauti mėnesius ir nesulaukti atoveiksmio?“, – pabaigoje emocijoms pasidavė ne juokais pasipiktinęs gyventojas.

Policija dirba iš lėto, įspėjimus dalija nuolat

Pareigūnų atliekami tyrimai dažnai vyksta lėtai dėl plataus sukčių veikimo masto ir būtinybės tinkamai surinkti, užfiksuoti jų veiklos įrodymus.

Tuo pačiu policijos pareigūnai kaskart iš anksto, prevenciškai perspėja neužkibti ant sukčių skelbimų apie parduodamus daiktus.

Vieša paslaptis: sukčiavimu itin dažnai iš tiesų užsiima įkalinimo įstaigose bausmes atliekantys asmenys. Jų sutramdyti nesiseka, tik pasitaiko, kad aferistai sulaukia naujų teismų, dar nepasibaigus ankstesniais nuosprendžiais paskirtam laisvės atėmimui.

  • Sukčių naudojamose nuotraukose paprastai matyti, kad jos darytos užsienyje. Sukčiai dažnai naudoja kitų automobilių nuotraukas, paprasčiausiai rastas internete.
  • Paprastai nusikaltėliai pirkėjus vilioja gerokai mažesnėmis, nei rinkos, kainomis. Taip pat, nesusitikę su pardavėju ir neapžiūrėję daikto, nesutikite mokėti avanso, venkite pirkti virtualiai, matydami vien nuotraukas internete.
  • Jeigu kyla abejonių dėl pardavėjo patikimumo – geriausia iš karto pranešti skelbimų portalo administracijai, kad būtų galima užkirsti kelią sukčiavimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas