Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Švedijoje vogtos „Teslos“ Klaipėdos nepasiekė: nuteisti du vyrai

Prabangias vogtas mašinas iš Švedijos į Lietuvą gabenę Tadas Bunys ir Dalius Žižys Klaipėdos apylinkės teisme nuteisti už tai, kad įgijo didelės vertės turtą ir juo naudojosi, žinodami, kad tas turtas gautas nusikalstamu būdu, bei panaudojo žinomai netikrus dokumentus.
Lietuvos kelių policijos tarnybai perduotas automobilis TESLA
Iš Švedijos į Klaipėdos uostą bandyta atgabenti tris vogtas transporto priemones, dvi iš jų „Tesla“ elektromobiliai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Byloje nustatyta, kad T.Bunys, veikdamas bendrininkų grupėje su D.Žižiu. ir V. Š. (kuris nuosprendžio priėmimo metu yra miręs), tai yra iš anksto susitarę ir pasiskirstę vaidmenimis, kad T.Bunys ir D.Žižys neteisėtai įgis Švedijoje vogtas transporto priemones, o V. Š. jas pargabens į Lietuvą panaudodamas netikrus dokumentus, 2019 m. birželio 13 d. T.Bunys ir V. Š. pagal išankstinį susitarimą Jonavos prekybos centre „Maxima“ įgijo 3 papildymo korteles, kuriomis papildė anksčiau įgytų konspiracinių mobilaus ryšio telefonų sąskaitas.

Tęsdami aptartus veiksmus 2019 m. birželio 18 d. teritorijoje, Panevėžio savivaldybėje, T.Bunys perdavė V. Š. vogtoms transporto priemonėms pargabenti skirtą vilkiką „Scania“ su puspriekabe „Schmitz“ bei žinomai netikrus dokumentus: netikrą 2019 m. birželio 17 d. darbo sutartį, kurioje nurodyti netikri duomenys apie V. Š. tariamą įdarbinimą įmonėje, bei netikras 2019 m. birželio 11 d. vilkiko ir puspriekabės nuomos sutartis.

Gavęs nusikalstamos veikos priemones V. Š. 2019 m. birželio 18 d. išvyko keltu iš Klaipėdos į Švedijos Karalystę, o T.Bunys ir D.Žižys automobiliu keltu iš Rygos į Stokholmą.

Suderinus nurodytais konspiraciniais telefonais V. Š., 2019 m. birželio 19 d. atvykęs į automobilių stovėjimo aikštelę Švedijos Karalystėje, atkabino nuo vilkiko „Scania“ puspriekabę „Shmitz“ ir ją palikęs vilkiku išvyko iš aikštelės į netoliese esančią kitą aikštelę, kol bendrininkai nuo birželio 20-osios iki birželio 23 d. Švedijos Karalystėje įgijo nusikalstamu būdu gautą didelės vertės turtą: pagrobtą transporto priemonę „Tesla“, kurios vertė – 59 160 eurų, „Tesla“, kurios vertė 71 290 eurų „Porsche Cayenne E-Hybrid“, kurios vertė 51 420 eurų.

Jas atgabenę į aikštelę, neteisėtai pakrovė į V. Š. vilkiku „Scania“ atgabentą puspriekabę „Schmitz“ bei po pakrovimo puspriekabę prikabino prie V. Š. vairuojamo vilkiko „Scania“.

Tada T.Bunys perdavė V. Š. žinomai netikrus krovinio gabenimo dokumentus ir šis, vykdydamas T.Bunio ir D.Žižio nurodymus, vilkiku „Scania“ iki juos nugabeno į Karlschamno keltų terminalą, iš kur keltu vilkiku ir puspriekabe pagrobtas transporto priemones atgabeno į Klaipėdos uosto centrinį terminalą, kur apie 11.00 val. muitinio patikrinimo metu pareigūnams pateikė T.Bunio anksčiau įteiktus netikrus dokumentus ir, apžiūrėjus faktiškai gabenamą krovinį, V. Š. bei transporto priemonės su nusikalstamu būdu įgytu turtu buvo sulaikyti.

Teisme neigė pažinoję velionį

Kaltinamieji T.Bunys ir D.Žižys teisme neigė savo kaltę ir teigė, jog V. Š. nepažįsta ir niekada nėra su juo bendravę, neigė, kad jie, veikdami bendrininkų grupėje, neteisėtai įgijo vogtas transporto priemones, o V. Š., panaudodamas netikrus dokumentus, jas pargabeno į Lietuvą.

Abu kaltinamieji teigė, kad vyko ne į Švediją, o į Norvegiją, – atlikti laiptų montavimo darbų. Tokie kaltinamųjų parodymai teismo vertintini kritiškai ir buvo paneigti byloje ištirtų įrodymų visuma.

Kaltinamųjų dalyvavimą nusikalstamoje veikoje patvirtino ne tik V. Š. parodymai, bet ir navigacinės, telekomunikacijos įrangos, dokumentuose užfiksuoti duomenys.

Teismas, skirdamas bausmę kaltinamajam T.Buniui, atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis padarė vieną nesunkų nusikaltimą ir vieną apysunkį nusikaltimą, veikė tiesiogine tyčia, nepripažino savo kaltės ir savo elgesio kritiškai nevertino, į kaltinamojo atsakomybę sunkinančią aplinkybę, į tai, kad asmuo anksčiau neteistas, baustas administracine tvarka, todėl kaltinamajam už padarytus nusikaltimus paskyrė galutinę – 250 MGL (12 500 eurų) dydžio baudą.

Teismas, skirdamas bausmę kaltinamajam D.Žižiui, atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis padarė vieną nesunkų nusikaltimą ir du apysunkius nusikaltimus, veikė tiesiogine tyčia, nepripažino savo kaltės ir savo elgesio kritiškai nevertino, į kaltinamojo atsakomybę sunkinančią aplinkybę, į tai, kad asmuo anksčiau Lietuvoje neteistas, bet teistas užsienyje, dirba, baustas administracine tvarka, todėl kaltinamajam už padarytus nusikaltimus paskyrė galutinę – 350 MGL (17 500 Eur) dydžio baudą.

Taip pat iš kaltinamųjų nutarta konfiskuoti transporto priemonių vilkiko „Scania“ ir puspriekabės „Schmitz“ vertę atitinkančią pinigų sumą – po 5 290 Eur valstybės nuosavybėn.

Nuosprendis per dvidešimt dienų nuo nuosprendžio paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Klaipėdos apygardos teismui per Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas