Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas išteisino nepilnamečio gimnazisto nužudymu kaltintą panevėžietį Tadą Jankūną

Penktadienį Panevėžio apygardos teisme paskelbtas nuosprendis didelį atgarsį visuomenėje sukėlusioje gimnazisto nužudymo byloje. Septyniolikmetis moksleivis buvo nudurtas 2017-ųjų metų gruodį Panevėžyje, Dariaus ir Girėno gatvės daugiabučių kiemuose. Po ilgai trukusio tyrimo į kaltinamųjų suolą sėdo devyniolikmetis Tadas Jankūnas, tačiau galiausiai teismas jam paskelbė išteisinamąjį nuosprendį. Jaunuolio kaltė neįrodyta.
Nuosprendžio paskelbimas
Tadas Jankūnas Panevėžio apygardos teisme / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

15min primena, kad tuomet, kai byla buvo perduota teismui, jau pirmojo posėdžio metu prokurorė Valdemara Chodorcevičienė teismo paprašė bylą nagrinėti neviešuose posėdžiuose. Tokiam prašymui tuomet neprieštaravo nei nužudytojo artimieji, nei kaltinamasis ir jo atstovė.

Penktadienį Panevėžio apygardos teisme Tadas Jankūnas išgirdo verdiktą. Teismas jam paskelbė išteisinamąjį nuosprendį. Tokio sprendimo motyvus išdėsčiusi teisėja reziumavo, kad byloje nėra objektyvių duomenų, kad nusikaltimą įvykdė būtent Tadas Jankūnas. Nerastas ir nužudymo įrankis. Tadą Jankūną išteisinęs teismas taip pat atmetė ir visų nužudytojo artimųjų pareikštus civilinius ieškinius.

Tai reiškia, kad pareigūnams gali tekti iš naujo aiškintis nusikaltimo detales, nes tikrasis gimnazisto žudikas – vis dar laisvėje.

Po posėdžio nei prokurorė Valdemara Chodorcevičienė, nei nužudyto vaikino artimieji nuosprendžio nekomentavo. Apie bylos baigtį Panevėžio apygardos teisme trumpai pasisakė tik kaltinamojo gynėja Kristina Rutkauskienė.

„Tikrai nieko nekomentuosime, nes nuosprendis paskelbtas, neįsiteisėjęs. Aš esu tikra, kad prokurorė skųs. Mes tokio nuosprendžio tikėjomės nuo pat sulaikymo dienos. Manau, kad jis tikrai teisėtas ir pagrįstas“, – sakė advokatė.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Nuosprendžio paskelbimas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Nuosprendžio paskelbimas

Kiek vėliau savo poziciją išsakė ir Panevėžio apygardos prokuratūra. Vyr. prokuroras Donatas Skrebiškis tvirtino, kad pirmiausia bus aiškinamasi, kokiais motyvais remiantis teismas priėmė kaltinamajam palankų nuosprendį.

„Kaip nurodyta nuosprendyje, byla perduodama prokurorui, siekiant nustatyti asmenį ar asmenis, padariusius šį nusikaltimą. Kadangi tik šiandieną paskelbtas toks teismo sprendimas, įvertinimas bus atliktas tikrai pilnai susipažinus su nuosprendžio motyvais, argumentais, kurių pagrindu buvo priimtas toks sprendimas. Kaip ir minėjau, prokuroras spręs, ar teikti apeliacinį skundą“, – sakė Donatas Skrebiškis.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Donatas Skrebiškis
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Donatas Skrebiškis

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Orlandas Butkus neslėpė, kad jei byla bus grąžinta, bus atnaujintas tyrimas ir toliau nagrinėjamos nusikaltimo aplinkybės.

„Jeigu grąžins bylą tęsti, bus tęsiamas ikiteisminis tyrimas. Rinksime toliau įrodymus. Yra galimybės dirbti ir intensyviai dirbsime toliau. Tyrimas sudėtingas, nes nusikaltimas viešoje vietoje, ne buityje. Ir neaiškus buvo motyvai. Šitam ikiteisminiam tyrimui buvo skirtas labai didelis dėmesys, ir pajėgos, ir darbas, bet nenuleidžiame rankų – dirbsime toliau“, – sakė Orlandas Butkus.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Orlandas Butkus
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Orlandas Butkus

Lemtingas buvo vienintelis dūris

Septyniolikmetis vienos Panevėžio gimnazijos moksleivis buvo nužudytas 2017 metų gruodžio 10-osios vakarą S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje. Lemtingas buvo vienintelis dūris peiliu į krūtinės ląstą. Po dvejų metų tyrimas dėl nužudymo buvo baigtas ir byla pasiekė teismą. Įtariamasis šioje byloje – 19-metis panevėžietis Tadas Jankūnas.

Nors jaunuolio kūnas buvo rastas ne nuošalioje vietoje, o šalia daugiabučių namų, iškart buvo iškviesta policija, „karštais pėdsakais“ įtariamojo nustatyti nepavyko. Sudaryta tyrimo grupė intensyviai dirbo beveik pusmetį, kol buvo sulaikytas įtariamasis, tuo metu dar nepilnametis, o dabar jau devyniolikos sulaukęs Tadas Jankūnas. Iš pradžių įtarimų sulaukė ir dar vienas jaunuolis, tačiau jis niekada nebuvo suimtas. Galiausiai nesurinkta duomenų apie tai, kad jis būtų prisidėjęs prie žiauraus nusikaltimo.

Jaunuolio nužudymo ikiteisminis tyrimas vyko beveik dvejus metus. Per tą laiką buvo apklausta daugiau nei 120 liudytojų (iš jų didelė dalis – nepilnamečiai), skirtos užduotys bei ekspertizės, kurių atlikimas užtruko pakankamai ilgai.

Bylos medžiagą sudaro daugiau nei 22 tomų. Įtariamasis nusprendė nuo teisėsaugos atsitverti tylos siena: pasinaudojo savo teise ir viso ikiteisminio tyrimo metu duoti parodymus atsisakė.

VIDEO: Panevėžyje nužudytas nepilnametis

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnų grupė, o jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai.

VIDEO: Panevėžio 5-osios gimnazijos vadovė Daiva Dapšauskienė apie nužudytą moksleivį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento