Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 12 11 /11:23

Teismas netenkino H.Daktaro užmačių ateityje išvysti laisvę

Trečiadienį Kauno apygardos teismas paskelbė savo sprendimą, ar terminuoti laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos kalinčiam Henrikui Daktarui. Prašymas netenkintas. Pagrindinis motyvas – atsižvelgiant į visus pataisos namų pateiktus duomenis, H.Daktaro elgesį, kuris nėra nepriekaištingas, dar nėra pagrindo taikyti švelninimo.
Henriko Daktaro bylos svarstymas
Henriko Daktaro bylos svarstymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teikimą terminuotos laisvės atėmimo bausmės taikymui H.Daktarui parengė Pravieniškių pataisos namai, kuriuose šiuo metu jis kali. Administracija, gavusi nuteistojo prašymą, neturi teisės rinktis teikti ar neteikti teismui jo svarstyti. Pateikiami visi objektyvūs duomenys, savo nuomonės teikime įstaiga neišsako.

Teismo sprendimo paskelbime H.Daktaras nuotoliniu būdu nedalyvavo. Posėdžių salėje pasirodė jo žmona Ramutė Daktarienė.

„Tikiuosi, įteiks gimtadienio dovaną“, – vylėsi H.Daktaro sutuoktinė.

„Tikiuosi, įteiks gimtadienio dovaną“, – vylėsi H.Daktaro sutuoktinė.

Ketvirtadienį H.Daktaras švęs savo 62-ąjį gimtadienį. Tačiau teismas tokios dovanos nuteistajam neįteikė. Prašymas netenkintas.

Spręsdama, ar nuteistajam pakeisti bausmę, teisėjų kolegija įvertino padarytų nusikalstamų veikų aplinkybes, asmens pavojingumą, nuteistojo elgesį bausmės atlikimo metu, žalos atlyginimą nukentėjusiesiems, galimybę ir norą adaptuotis, resocializuotis, pastangas laikytis visuomenėje priimtinų elgesio taisyklių, ir padarė išvadą, kad nuteistojo atliktos bausmės dalis šiuo metu dar neleidžia daryti neabejotinos išvados, kad nuteistajam sutrumpinus paskirtos bausmės laiką, būtų įgyvendinta bausmės paskirtis, realizuoti bausmės individualizavimo ir teisingumo principai.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu nėra nepriekaištingas, o daroma pažanga nėra akivaizdi ir įtikinanti.

VIDEO: Ramutė Daktarienė: „Mano vyrui teisės aktai negalioja“

„Nežinau, kaip mano vyras dar galėtų geriau elgtis. Labai nustebau dėl tokio teismo sprendimo. Kaip galėjo neįtikinti elgesys, jei žmogus turi begalę padėkų, paskatinimų, dirba? Mes, šeima, jo laukiame. Jei pakeistų, jis turėtų kur atsiremti“, – po sprendimo paskelbimo kalbėjo R.Daktarienė.

Anot jos, H.Daktarui kai kurie teisės aktai negalioja. Ji pasiūlė pasidomėti, kodėl trečią kartą Generalinė prokuratūra neatnaujina bylos, nors paaiškėjo naujos aplinkybės.

„Mano vyras nuteistas be pagrindo, be įrodymų. Negalioja jam įstatymai, kaip galioja kitiems. Vėl bus galima kreiptis po metų laiko. Bet skųs Henrikas ir šį teismo sprendimą“, – tikino R.Daktarienė.

Paklausta, ar perkėlus H.Daktarą iš Vilniaus į Pravieniškes, tapo lengviau, ji atsakė neigiamai. Sąlygos, žinoma, geresnės. Lukiškėse buvo tikras pragaras.

„Pasimatymus duoda per du mėnesius kartą. Gaila, kad dovana nepavyko“, – teigė H.Daktaro žmona.

Iš viso Kauno apygardos teismas šiai dienai yra gavęs 29 tokius nuteistųjų prašymus. Šiuo metu jau yra išnagrinėti 25 teikimai, 3 iš jų yra patenkinti.

H.Daktaro bausmės pradžia – 2009 metai, tačiau buvo įskaityta ir atlikta bausmės dalis pagal ankstesnius Vilniaus apygardos teismo 1997 metų vasario ir Vilniaus apygardos teismo 2006 metų gruodžio nuosprendžius.

Iš viso už įvairius nusikaltimus ne kartą teistas H.Daktaras už grotų jau praleido 20 metų ir 6 mėnesius.

Pagal šių metų kovą Seimo priimtas pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį, teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šios pataisos priimtos įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

H.Daktaras Klaipėdos apygardos teismo 2013 metų birželį nuteistas dėl to, kad 1993–2000 metais vadovavo nusikalstamam susivienijimui. Jo dalyviai buvo ginkluoti sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, šaunamaisiais ginklais, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose – nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose.

H.Daktaras anksčiau šiais metais kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, vėliau – Apeliacinį teismą, prašydamas sušvelninti jam skirtą bausmę. Tuomet šie teismai jo skundus atmetė.

Pirmąsyk už grotų H.Daktaras atsidūrė būdamas 19 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus