Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 19 /16:29

Teismas nusprendė dėl arešto vaikų tvirkinimu kaltinamam Kauno mentoriui R.Jakščiui

Kauno apylinkės teismas trečiadienio popietę paskelbė sprendimą dėl bausmės sąlygų griežtinimo vaikų tvirtinimu kaltinamam ir naujuose epizoduose įtariamam kauniečiui mentoriui Remigijui Jakščiui. Siekdami sklandžiai vykdyti nuosprendžio sąlygas, Probacijos tarnybos atstovai surašė teikimą teismui dėl laisvės apribojimo bausmės pakeitimo areštu. Teismas teikimui pritarė: už vaikų tvirkinimą nuteistam R.Jakščiui skirta 90 parų arešto.
Remigijus Jakštys
Už vaikų tvirkinimą nuteistam R.Jakščiui pakeista ankstesnė laisvės apribojimo bausmė – skirta 90 parų arešto. / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Kauno apylinkės teismas trečiadienį patenkino Probacijos tarnybos Kauno regiono skyriaus teikimą ir anksčiau už nepilnamečių tvirkinimą nuteistam Remigijui Jakščiui skirtą laisvės apribojimo bausmę pakeitė į 90 parų areštą.

Tai BNS pranešė prokuratūros atstovė Tautvilė Merkevičiūtė.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama.

Trečiadienį taip pat buvo išnagrinėtas prokuroro prašymas skirti intensyvią priežiūrą – apykoję ir išleisti vyrą iš namų tik valandai per parą. Sprendimas bus skelbiamas penktadienį, anonsuoja BNS.

„Yra tenkintas šis teikimas arba, kitaip sakant, prašymas paskirtą šiam nuteistajam laisvės apribojimo bausmę pakeisti į griežtesnę, į areštą, todėl, kad jis vengė atlikti jam paskirtą laisvės apribojimo bausmę.

Teismas išnagrinėjo teikimą, patikrino nurodytas aplinkybes, papildomai nurodytus faktus. Faktai patvirtina, kad nuteistasis vengė atlikti bausmę, o vengimas pasireiškė tuo, kad jis sistemingai, tyčia nepaisė teismo nustatyto draudimo bendrauti su nepilnamečiais asmenimis ir lankytis, būti vietose, kuriose nepilnamečiai mokosi, leidžia laisvalaikį“, – sakė Kauno apylinkės teismo pirmininkas Artūras Purvainis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis
VIDEO: Kauno apylinkės teismo pirmininkas apie vaikų tvirkinimu kaltinamą Kauno mentorių R.Jakštį

Aptiktas paauglys, lūžusi ranka

Neseniai Kaune buvo kilęs per visą Lietuvą nuskambėjęs sujudimas, kuomet vietos gyventojai iškvietė policiją prie R.Jakščio nuomojamų namų, tvirtindami, kad dėl tvirkinimo nuteistas asmuo yra atsivedęs nepilnametį. Jaunuolis buvo pasislėpęs, bet pilietiški žmonės neišleido patrulių tol, kol slaptavietė nebuvo išlaužta ir pasislėpęs nepilnametis surastas.

Po kurio laiko pats R.Jakštys teisme pasirodė sugipsuota ranka, skųsdamasis, kad patyrė smurtą ir net sulaukė mirtinų antipedofilinio pobūdžio grasinimų.

Turi seną ir naujų bylų

R.Jakštys vienu metu turi kelias bylas, dėl to esama tam tikros painiavos dėl jam taikomų bausmių arba laikinųjų apribojimų – vienos procesinės sankcijos susijusios su byla, kurioje mentorius jau pripažintas nuteistuoju, o kitos su naujais kaltinimais kitoje byloje. Procese, kur asmuo jau nuteistas, jam taikomais apribojimais (bausmės vykdymu) rūpinasi Probacijos tarnyba, o naujojoje byloje – prokuratūra, primena 15min.

Nieko griežtesnio, nei draudimo artintis prie vaikų, R.Jakštys nebuvo sulaukęs, tad svarstoma, kas galėtų užtikrinti jo drausmę ir nepilnamečių saugumą: galbūt apykojė, galbūt areštas.

„Prokurorui, kuris šiuo metu palaiko valstybinį kaltinimą teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kur minimas asmuo kaltinamas aplaidžiu buhalterinės apskaitos tvarkymu bei šešiomis veikomis, susijusiomis su vaikų tvirkinimu bei lytinės aistros tenkinimu pažeidžiant nepilnamečių asmenų seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, perduota informacija vertinimui dėl kardomosios priemonės pakeitimo į griežtesnę.

Taip pat prokuroras, bendradarbiaudamas su bausmę vykdančia institucija, spręs klausimą dėl teikimo, susijusio su šiam asmeniui ankstesniu nuosprendžiu paskirtos laisvės apribojimo bausmės sąlygų pakeitimo“, – anksčiau yra informavusi Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai T.Merkevičiūtė.

Prokuratūra yra informavusi, kad anksčiau išnagrinėtoje byloje, kurioje R.Jakštys nuteistas už nepilnamečių seksualinį tvirkinimą, nustatyti keturi nukentėję nepilnamečiai, šiuo metu nagrinėjamoje naujoje – trys.

R.Jakščiui nuosprendžiu buvo paskirtos laikinos priemonės, draudžiančios bendrauti ir turėti ryšių su nepilnamečiais asmenimis, tačiau surinkus duomenų apie galimą šių draudimo nepaisymą, pradėtas ir atskiras ikiteisminis tyrimas dėl vengimo atlikti baudžiamojo poveikio priemones.

Suprasti akimirksniu

  • 2021 metų gruodžio 13 dieną Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nuosprendžiu R.Jakštys pripažintas kaltu dėl jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimo. Su tam tikrai apribojimais, nuteistasis buvo paliktas laisvėje.
  • Šiuo metu teisme yra nagrinėjama dar viena panašaus pobūdžio byla. Teismas minėtam asmeniui buvo uždraudęs bendrauti su nepilnamečiais. Anksčiau išnagrinėtoje byloje, kurioje R.Jakštys nuteistas už nepilnamečių seksualinį tvirkinimą, nustatyti keturi nukentėję nepilnamečiai, šiuo metu nagrinėjamoje – trys.

2023 m. balandžio 19 d. Kauno teismas paskelbė sprendimą dėl Probacijos tarnybos teikimo R.Jakščio atžvilgiu.

Tuo metu prokuroro siūlymas varžyti šį asmenį apykoje, kaip kardomąja priemone, teisme bus dar tik svarstomas ateityje.

Remigijus Jakštys yra išgarsėjęs dėl įvairios veiklos ir nuolatinio darbo su mokiniais, yra įkūręs jiems skirtą karjeros akademiją VšĮ „Mokinio karjera“. Įstaiga skelbėsi įgyvendinanti programas moksleiviams, kurių metu šie galėjo neatlygintinai praktikuotis ir susipažinti su skirtingomis darbo sritimis.

VIDEO: Kauno apylinkės teismo pirmininkas apie vaikų tvirkinimu kaltinamą Kauno mentorių R.Jakštį

Pranešimą apie visuomenę dominančiame procese priimtą sprendimą parengė bei išplatino ir Kauno apylinkės teismo teisėjo vyresnioji padėjėja Indrė Cvilikaitė. Už vengimą atlikti laisvės apribojimo bausmę paskirtas areštas, pažymima jame.

Šiandien (2023-04-19) Kauno apylinkės teismas, išnagrinėjęs Lietuvos probacijos tarnybos Kauno skyriaus teikimą dėl nuteistajam R.Jakščiui paskirtos laisvės apribojimo bausmės pakeitimo arešto bausme, jį tenkino.

Suprasti akimirksniu

  • Nutartimi nuteistajam R.Jakščiui Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų 2021 m. gruodžio 13 d. nuosprendžiu, pakeistu Kauno apygardos teismo 2022 m. kovo 10 d. nuosprendžiu, paskirta 1 (vienų) metų 1 (vieno) mėnesio ir 10 (dešimties) dienų laisvės apribojimo bausmė pakeista į 90 (devyniasdešimties) parų arešto bausmę.

Teismas, išnagrinėjęs bausmės vykdymą kontroliuojančios institucijos teikimą nustatė, kad nuteistasis R.Jakštys vengia atlikti laisvės apribojimo bausmę, o jis pats būdamas laisvėje savo elgesiu neįrodė, kad bausmės tikslai gali būti įgyvendinti netaikant jam griežtesnio laisvės suvaržymo.

Nuteistasis turi suprasti, jog bet kokio paskirto draudimo ar įpareigojimo nepaisymas turės ir teisines pasekmes.

Anot sprendimą priėmusio Arūno Purvainio, nuteistasis turi suprasti, jog bet kokio paskirto draudimo, vykdant laisvės apribojimo bausmę, nepaisymas ar netinkamas vykdymas, padarytas sąmoningai suprantant savo elgesio neteisėtumą, ypatingai tais atvejais, kai tokie draudimai susiję su nuteistojo draudžiamu elgesiu vaikų atžvilgiu, gali reikšti teismo išreikšto pasitikėjimo, ankščiau skiriant laisvės apribojimo bausmę, sulaužymą, kuris atitinkamai reiškia ir pareigą tokiam nuteistajam atlikti griežtesnę bausmę, kuri šiuo atveju ir buvo paskirta nustatant įstatyme numatytą maksimalų jos dydį.

Šia nutartimi pakeistos arešto bausmės pradžia bus pradėta skaičiuoti nuo nuteistojo faktinio sulaikymo pagal įsiteisėjusią teismo nutartį dienos. Nutartis per septynias dienas nuo jos gavimo dienos gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui per Kauno apylinkės teismo Kauno rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas