Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 08 /12:32

N.Venckienė dviem mėnesiams lieka už grotų, nors ikiteisminis tyrimas jau baigtas

Penktadienį Kauno apylinkės teismas paskelbė verdiktą dėl iš JAV pargabentos Neringos Venckienės kardomosios priemonės. Po ketvirtadienį įvykusios apklausos prokuratūra buvusią teisėją ir parlamentarę prašė suimti dviem mėnesiams. Motyvas – ji gali vėl bėgti ir slėptis. Teismas patenkino prokuroro prašymą – suimta N.Venckienė liks du mėnesius. Prokuroras paskelbė, kad baigtas ir ikiteisminis tyrimas.

Penktadienį jau daugiau nei 1,5 metų sulaikyta laikoma N.Venckienė iš Kauno tardymo izoliatoriaus vėl atvežta į Kauno apylinkės teismą. Jame 11 valandą paskelbtas verdiktas dėl kardomosios priemonės taikymo. Teismo prieigose pasirodė vos vienas kitas N.Venckienės palaikytojas, – kelios garbaus amžiaus moterys.

Ketvirtadienį vykusiame posėdyje prokuroras Darius Jakutis prašė įtariamąją suimti dviem mėnesiams – neva tiek laiko užteks baigti ikiteisminį tyrimą. Teismas tenkino šį prašymą – N.Venckienė liks suimta du mėnesius. Motyvas – ji gali bėgti ir slėptis, nes užsienyje gyvena jos sūnus Karolis Venckus.

VIDEO: N.Venckienė dviems mėnesiams lieka už grotų, nors ikiteisminis tyrimas jau baigtas

Advokatė skųs kuo greičiau

Šiandienė Kauno apylinkės teismo nutartis yra iškart vykdoma, tačiau per kitą savaitę dar gali būti skundžiama apeliacine tvarka. Po spendimo paskelbimo N.Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė tikino, kad nutartį skųs ir skųs ją kuo greičiau.

VIDEO: N.Venckienės advokatė teismo nutartį skųs: skirtas suėmimas – neteisingas ir neadekvatus sprendimas
VIDEO: Į teismą atvežta N.Venckienė išgirdo nuosprendį: ji bus laikoma suimta du mėnesius

Pasak N.Venckienės advokatės S.Žukauskienės, skirtas suėmimas, atsižvelgiant į tai, kuo jos ginamoji yra kaltinama, – neteisingas ir net neadekvatus sprendimas.

VIDEO: N.Venckienės advokatė stebisi jos stiprybe: įtariamoji neprisipažįsta nei dėl vieno pareikšto įtarimo

„Aš esu nustebusi. Buvo juk 39 nusikaltimai, liko tik 4. Praktikoje nėra už tokius nusikaltimus paskiriama laisvės atėmimo bausmė. Neprotinga paskirti tokį suėmimą. Kur ji bėgs? Nėra jokio tikslo bėgti, nes ji jau atbuvusi įkalinimo įstaigoje 21 mėnesį. Klausiau prokuroro, ką jie darys, jei nepaskirs tokios įkalinimo bausmės, kas bus tuomet?“, – penktadienį po sprendimo paskelbimo kalbėjo S.Žukauskienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sonata Žukauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sonata Žukauskienė

Paklausta, kaip N.Venckienė reagavo į tokį teismo sprendimą, advokatė atsakė: „Kaip minėjau, ji labai stipri. Pasakė: „Ką darysi, aš prie visko pripratusi““.

Anot jos, N.Venckienės tėvai, kurių sveikata prasta, pateikė prašymą susitikti su dukra Kauno tardymo izoliatoriuje. Tad tai turėtų įvykti greitu metu.

„Sąlygos tenkina. Ji izoliatoriuje laikoma viena. Prašė tik persiųsti pinigų“, – pasiteiravus, ar N.Venckienei ko nors trūksta Kauno tardymo izoliatoriuje, 15min atsakė S.Žukauskienė.

Jos teigimu, N.Venckienės sūnus Karolis Venckus iš JAV į Lietuvą negrįžo.

Ketvirtadienį N.Venckienei įteiktas nutarimas, kad nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl apie 30-ties nusikalstamų veikų. Pareikšti įtarimai tik dėl 4 nusikalstamų veiksmų.

Savo kaltės N.Venckienė nepripažįsta.

Teisėjas: didelė rizika, kad slėptųsi

Po priimto sprendimo jo motyvus paaiškino ir Kauno apylinkės teismo atstovas. Teismo nutartyje pažymima, kad iš nukentėjusiųjų parodymų, teismų sprendimų ir specialisto išvados nustatyta, jog yra pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad įtarimai pareikšti pagrįstai.

Sprendžiant kardomosios priemonės termino nustatymą atsižvelgta, anot teismo atstovų, į tai, kad įtariamoji žinodama, jog yra traukiama baudžiamojon atsakomybėn ir susipažinusi su jai įteiktu pranešimu apie įtarimą, išvyko JAV, kur slapstėsi 6 metus, kol buvo sulaikyta.

Ikiteisminio tyrimo teisėjas konstatavo, kad esant ypatingai didelei galimai slapstymosi rizikai, švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis nebūtų galima užtikrinti N.Venckienės nepertraukiamo dalyvavimo procese.

„Vienintelis pagrindas priimti tokią nutartį – kad įtariamoji gali bėgti ir slėptis. Toks pagrindas – neabejotinas. Įtariamoji turi stiprius ryšius su užsieniu, ten gyvena jos šeimos nariai. Lietuvoje ji neturi gyvenamosios vietos, darbo, yra išsituokusi. Būtent toks sprendimas užtikrina įtariamosios dalyvavimą teisminiame procese“, – nutarties motyvus paaiškino Kauno apylinkės teismo teisėjas, laikinai einantis pirmininko pareigas, Arūnas Purvainis.

N.Venckienės ryšiai JAV, anot teisėjo, yra stipresni už tuos, kuriuos ji turi Lietuvoje, nebuvusi joje šešerius metus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Purvainis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Purvainis

Skiriant suėmimą, turi būti tenkinamos tam tikros sąlygos. Viena jų – įtariamajai už tas nusikalstamas veikas, už kurias yra pareikšti įtarimai, turi grėsti daugiau nei vienerių metų įkalinimas. Pasak teisėjo, du iš keturių N.Venckienei inkriminuojamų Baudžiamojo kodekso straipsnių numato griežtesnę nei vienerių metų laisvės atėmimo bausmę – trejus metus. Taigi tenkinama jau pirmoji iš sąlygų skirti suėmimą.

VIDEO: Teisėjas paaiškino nutarties motyvus: įtariamoji gali bėgti ir slėptis, nes turi stiprius ryšius su užsieniu

„Bendrai viso proceso metu trunkantis suėmimas, įskaitant ir suėmimą iki išdavimo asmens užsienyje, negali trukti ilgiau nei 2/3 didžiausias gresiančios laisvės atėmimo bausmės pagal sankciją to sunkiausio nusikaltimo, kuriuo padarymu yra kaltinama įtariamoji. Šiuo atveju, pagal šiuo metu esamą įtarimą, – tai būtų ne daugiau nei dveji metai. Įtariamoji buvo sulaikyta pernai metų vasario 3 dieną, tad dvejų metų suėmimo terminas sueina kitų metų vasarį“, – tai, kad tenkinama ir antra sąlyga, paaiškino A.Purvainis.

Pasak jo, teisėjas savo sprendimą pagrindė ir Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika. Be to, suėmimo terminas ikiteisminiame tyrime Lietuvoje pratęsiamas pirmą kartą. Siekiama, kad šis baudžiamasis procesas pasibaigtų sklandžiai ir kad kuo greičiau būtų atsakyta į pagrindinį klausimą – kalta įtariamoji ar ne, kad kuo greičiau būtų priimtas apkaltinamas nuosprendis arba procesas nutrauktas, nenorint, kad asmuo būtų persekiojamas nepagrįstai. Atsižvelgta ir į proporcingumą principą.

VIDEO: N.Venckienė atvesdinta į teismą, kur bus sprendžiama dėl jos kardomosios priemonės

Pasak teisėjo, N.Venckienė prašė jai skirti švelnesnę kardomąją priemonę, tikino galinti, intensyviai ją prižiūrint pareigūnams, gyventi tėvų bute Garliavoje, aiškino, kad yra paimtas jos asmens dokumentas, todėl net negalėtų išvykti.

Paklaustas, kodėl buvo imtasi papildomų apsaugos priemonių saugant teismo pastatą, A.Purvainis atsakė, kad viskas – dėl sklandaus įtariamosios pristatymo į teismą, sklandaus kitų teismo darbuotojų darbo, norint užtikrinti viešąją tvarką.

Tyrimas baigtas, nes po apklausos – nieko naujo

Prokuroras Darius Jakutis informavo, kad penktadienį užbaigtas ikiteisminis tyrimas – įtariamajai N.Venckienei paskelbta apie ikiteisminio tyrimo pabaigą. Šiuo metu proceso dalyviai supažindinami su visa bylos medžiaga. Tai padaryti jie turėtų iki lapkričio 21 dienos.

Pasak prokuroro, tyrimą buvo galima pabaigti, nes apklausus N.Venckienę byloje nepaaiškėjo jokių naujų aplinkybių.

„Kadangi naujų aplinkybių iš apklausos, ko tyrimas nebūtų tikėjęsis, neišaiškėjo, mes nusprendėme ikiteisminį tyrimą užbaigti“, – sakė D.Jakutis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Jakutis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Jakutis

Byloje, anot prokuroro, yra nukentėję 4 asmenys – Laimutė Stankūnaitė, jos duktė, policijos pareigūnas bei antstolė.

VIDEO: Prokuroras informavo, kad ikiteisminis tyrimas baigtas: byloje yra nukentėję 4 asmenys

„N.Venckienė šioje stadijoje gali pasimatyti su visais asmenimis, su kuriais pageidauja. Šiuo metu jai nėra apriboti pasimatymai su kokiu nors asmeniu“, – paaiškino prokuroras D.Jakutis. Norą pasimatyti su dukra yra pareiškę jos tėvai.

VIDEO: Prokuroras prašo N.Venckienę suimti dviem mėnesiams, įtariamoji kaltės nepripažįsta

Kuo įtariama N.Venckienė?

Prokuratūra pateikė įtarimus N.Venckienei dėl keturių įtariamų nusikaltimų – sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei, smūgio policijos pareigūnui, teismo sprendimo nevykdymo ir trukdymo antstoliui.

Maksimali Baudžiamajame kodekse už tokius nusikaltimus numatyta bausmė – 3 metai laisvės atėmimo.

Dėl Lietuvos ir JAV teisinių sistemų skirtumų N.Venckienei panaikinti kaltinimai dėl tvirkinimo ir neteisėto informacijos rinkimo.

Tiesa, prokuratūra kreipėsi dėl N.Venckienės išdavimo pagal 13 Baudžiamojo kodekso straipsnių.

Anot Generalinės prokuratūros, prašant ekstradicijos buvo nurodyti ir tokie įtarimai kaip vaiko tvirkinimas (BK 167 str.), mirusiojo atminimo paniekinimas (313 str. 2 d.), nepagarba teismui (BK 232 str.), piktnaudžiavimas globėjo teisėmis (BK 163 str.), šmeižtas (BK 154 str. 2 d.), melagingas pranešimas pareigūnui (236 str. 1 d.) ir piktnaudžiavimas siekiant turtinės naudos (228 str. 2 d.).

Prokuratūra neatmetė galimybės, kad įtarimai gali būti papildomi, jei paaiškėtų naujos informacijos. Tačiau tuomet ir vėl turėtų būti kreipiamasi į JAV.

Iš Varšuvos – automobiliu

N.Venckienė į Lietuvą buvo pargabenta trečiadienio vakarą. Iš Čikagos įtariamąją skraidinęs lėktuvas apie 14 val. (15 val. Lietuvos laiku) nusileido Varšuvos oro uoste.

Iš ten ji išvežta Lietuvos policijos automobiliu. N.Venckienė Lietuvos sieną kirto apie 20 val., o dar maždaug po dviejų valandų buvo atgabenta į Kauno tardymo izoliatorių.

Procesas dėl N.Venckienės sugrąžinimo prasidėjo 2015 m., o trečiadienį ekstradicijos procesas baigtas. Arešto orderis buvo išduotas 2015 m. rugsėjį, o gruodį pateikti ekstradicijos dokumentai. Nuo tada iki praėjusio mėnesio vyko teisminis procesas. N.Venckienė JAV pareigūnų buvo sulaikyta pernai 2018 m. vasario 13 d., tad Čikagos kalėjime ji buvo laikoma nuo 2018 metų pradžios.

Buvusi teisėja ir politikė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Tais metais Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę. Ten ji paprašė politinio prieglobsčio, dirbo.

N.Venckienė teigia, kad teisėsaugos kaltinimai jai yra politiškai motyvuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas