Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telšiškis skausmingu būdu įsitikino, kad kišti rankas prie rasto sprogmens – nevalia

Namo parneštas sprogmuo pamokė telšiškį, realiai pademonstruodamas, ką reiškia jį parsinešti namo ir krapštinėti, eksperimentuojant su likimu. O likimas buvo negailestingas ir suteikė nemokamą pamoką, po kurios vyras atsidūrė Regioninėje Telšių ligoninėje. Į Traumatologijos skyrių dėl dauginių vienos rankos žaizdų Telšių rajono gyventojas buvo paguldytas spalio 20-ąją.
Sprogdikliai
Sprogdikliai / Šiaulių AVPK nuotr.

Pirminiais duomenimis, 60-metis traumą patyrė, ardydamas sprogdiklį sprogmens, kurį prieš daug metų rado miške ir parsinešė namo.

Kai informacija apie sprogmens sužalotą žmogų pasiekė policijos pareigūnus, buvo įvestas planas „Skydas“. Iškviesti Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ Sprogmenų paieškos ir neutralizavimo skyriaus specialistai Lieplaukės kaimo sodyboje, kurioje įvyko nelaimė, rado ir sunaikinti išsivežė dar tris sprogdiklius.

Tai – ne pirmas kartas, kai grėsmingos situacijos neįvertinimas buvo paženklintas tragedija. Prieš dešimt metų Kelmės rajone rastas ir likimo valiai paliktas bei sprogęs II pasaulinio karo sprogmuo nusinešė vyro gyvybę ir sužalojo jo dukrą. Sprogmenį laukuose surado ir prie beržo pamiškėje paliko vietos gyventojai. Apie tai, kad aptiktas mirtinai pavojingas sprogmuo, niekam nebuvo pranešta. Kitas kaimo gyventojas atėjo įsileisti sulos, užkliudė čia buvusį sprogmenį ir žuvo.

O sprogmenų Lietuvos laukuose ir miškuose randama nuolat. Štai neseniai Lietuvos kariuomenės Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai Akmenės rajone, netoli Papilės, iškasė apie 3 tūkst. Pirmojo pasaulinio karo laikų artilerijos sviedinių ir minosvaidžių minų.

Šių metų kovą Šiauliuose, tarp Zoknių geležinkelio stoties ir oro uosto, vienos įmonės darbuotojai, atlikdami telefono linijos tiesimo darbus ir kasdami tranšėją, rado 250 įvairaus kalibro šaudmenų ir 78 artilerijos sviedinius. Visi šie antrojo pasaulinio karo reliktai buvo išvežti į Stalmokų karjerą ir sunaikinti.

Būtina įsikalti į galvą, kad susidūrus su tokiu radiniu, jo liesti nevalia. Reikia skambinti Skubiosios pagalbos tarnybų numeriu 112. Jokiu būdu nereikėtų sprogmens atsikratyti, numetant jį po kokiu krūmu ar į griovį. Nešioti ir mėtyti daiktą, įtarus, jog tai – sprogmuo, yra labai neatsakinga ir nusikalstama: jei sprogmuo nesprogo tavo rankose, tai dar nereiškia, kad jis nepavojingas, jis gali sprogti nuo kito žmogaus, net nepastebėjusio to pavojingo daikto, netyčinio prisilietimo.

Atsakingo ir pilietiško elgesio pavyzdys tokioje situacijoje – vieno akmeniškio poelgis. Rugsėjį Akmenės rajone, Šaltiškių karjere, nardęs vyras netoli liepto, apie 3 metrų gylyje, aptiko daiktą, panašų į minosvaidžio sviedinį.

Baimindamasis, kad ant pavojingo daiktų neužliptų koks nors poilsiautojas, vyras apie radinį pranešė telefonu 112. Jis įtarė, kad kažkas, kasinėdamas ar ardamas laukus, rado šį pavojingą daiktą ir, nenorėdamas kviesti specialiųjų tarnybų, jį įmetė į vandenį, nes buvo matyti, kad sprogmuo vandenyje yra neseniai, kadangi nėra apaugęs dumblu.

Akmeniškis jo buvimo vietą pažymėjo. Atvykę išminuotojai nusprendė sprogmens nejudinti ir šią operaciją patikėjo „Aro“ narams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento