Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 09 22 /10:56

Tiriant kraupų nužudymą Panevėžio rajone, pareigūnai sulaikė dar vieną įtariamąjį

Tirdami kraupų žmogaus nužudymą Panevėžio rajono Keravos kaime, kuomet automobilyje „VW Passat“ gyva buvo sudeginta mergina, pareigūnai sulaikė trečią įtariamąjį. Du įtariamieji, išžaginę, o vėliau nužudę merginą, buvo sulaikyti kiek anksčiau. Šis nusikaltimas Lietuvą sukrėtė ne tik dėl savo žiaurumo, bet ir dėl pareigūnų bejėgiškumo, kadangi mergina net tris kartus skambino pagalbos telefonu, bet jai padėti niekas negalėjo.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / TV3 nuotr.

Jau trys įtariamieji

Policija pranešė, kad, be jau anksčiau sulaikytų dviejų įtariamųjų, į areštinę uždarytas ir panevėžietis A.J. (gim. 1992 m.).

Šeštadienį skelbta, kad popiet pareigūnai sulaikė du įtariamuosius. Nusikaltimu taip pat įtariamas panevėžietis J. J., gimęs 1980 metais, anksčiau 5 kartus teistas, ir Panevėžio rajono gyventojas D. A., gimęs 1991 m., nedirbantis, anksčiau 4 kartus teistas. Pastarajam pareigūnai nustatė 0,3 promilės girtumą.

Sulaikytieji įtariami išžaginę, kaip manoma, 17-metę, ją pagrobę ir vėliau sudeginę kartu su automobiliu miške. Mergina prieš tai skambino į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC), tačiau centro specialistams nepavyko nustatyti jos buvimo vietos, nes, manoma, jog ji skambino iš telefono, kuriame nebuvo SIM kortelės.

Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo.

Kaip jau skelbė 15min.lt, šeštadienį apie 8.14 val. Panevėžio rajono ugniagesiai buvo iškviesti į Velžio seniūniją, Keravos kaimą. Čia greta sodų bendrijos liepsnojo automobilis „VW Passat“.

Atskubėję ugniagesiai automobilį užgesino. Apžiūrinėdami sudegusią mašiną, apie 8.40 val., gelbėtojai atidarė bagažinę ir joje aptiko kraupų radinį – sudegusio žmogaus kūną.

Ieškojo, bet nerado

Paaiškėjo, kad tai yra 1995 m. gimusi mergina, kuri prieš tai kelis kartus skambino pagalbos telefonu ir maldavo jai padėti. Mergina pareigūnams sakė, kad ją pagrobė du vyrai, jie merginą išžagino ir automobilio bagažinėje veža skandinti.

Policija ieškoti merginos pasiuntė keturis policijos ekipažus, tačiau paieška buvo nesėkminga. Kai buvo surastas pagrobėjų automobilis, jis liepsnojo, o mergina buvo žuvusi.

S.Skvernelis pasakojo, kad ieškodami merginos policijos patruliai pravažiavo ir netoli tos vietos, kur vėliau buvo rastas sudegintas automobilis.

Šeštadienio vakarą LNK žinių studijoje apsilankęs policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis sakė, kad jau po 3 minučių, kuomet policijos budėtojas telefonu buvo sujungtas su pagalbos prašančia mergina, jos ieškoti buvo išsiųsti 4 policijos ekipažai.

Pasak komisaro, atrodo, jog pagrobėjai su mergina nebuvo pažįstami. Nuo to momento, kuomet mergina buvo pagrobta, iki nužudymo galėjo praeiti apie porą valandų.

Kalbėdama su pareigūnais, mergina jiems pasakė automobilio markę ir spalvą, tačiau negalėjo apibūdinti pagrobėjų.

S.Skvernelis pasakojo, kad ieškodami merginos policijos patruliai pravažiavo ir netoli tos vietos, kur vėliau buvo rastas sudegintas automobilis.

Ministrui reikia galvų

Bendrojo pagalbos centro vadovai sako, kad Lietuvoje nėra techninių galimybių nustatyti žmogaus buvimo vietą, jei jis pagalbos prašo iš telefono, kuriame nėra SIM kortelės. Jei vis dėlto kortelė yra įdėta į telefoną, tačiau nesuvestas PIN kodas, tai irgi traktuojama, kaip telefonas be kortelės.

„Pagalbos skambučiai iš telefono be SIM kortelės pro bazines operatorių stotis praleidžiami „kiaurai“. Telefonas tiesiog prisijungia prie bet kurio tinklo ir siunčia skambutį, operatoriams to net nefiksuojant“, – šeštadienį 15min.lt sakė BPC viršininkas Artūras Kedavičius.

Tuo tarpu telekomunikacijų bendrovė „Tele2” redakciją informavo, kad Bendrojo pagalbos centro (BPC) naudojama vietos nustatymo paslauga skambinant iš „Tele2” ir “Pildyk” tinklo veikia net tada, kai telefone nėra SIM kortelės – tokiu atveju vieta nustatoma pagal unikalų telefono IMEI kodą.

„Tele2” yra vienintelis mobiliojo ryšio operatorius, teikiantis tokią paslaugą ir skambinančiojo buvimo vietą BPC perduodantis, jei telefone nėra SIM kortelės", – rašoma redakcijai atsiųstame bendrovės pranešime. Kokio operatoriaus paslaugomis naudojosi nusikaltėlių auka tapusi mergina, nepranešama.

„Tele2” teigia, kad skambinančiojo buvimo vietos nustatymo paslaugą pagalbos tarnyboms nemokamai teikia nuo 2008 m. rugpjūčio 1 dienos. 

Dar 2007 m., kuomet buvo kuriami reikalavimai ryšio operatoriams dėl skambinančiojo vietos nustatymo, buvo įrašytas ir reikalavimas, kad operatoriai nustatinėtų telefono be SIM kortelės vietą. Tačiau tąkart du iš trijų mobiliojo ryšio operatorių nurodė, kad neturi techninių galimybių tokiam nustatymui arba negali pasakyti, kiek tai kainuos. Tik vienas operatorius pateikė duomenis, kad įdiegti tokią sistemą kainuotų ne mažiau kaip tris milijonus litų.

Taip (ir ne be politikų pagalbos) reikalavimas nustatyti pagalbos telefonu skambinančio vietą be SIM kortelės liko tik rekomendacinio, o ne privalomojo pobūdžio.

Vidaus reikalų ministro Dailio Barakausko tai neįtikina. Jis jau pareikalavo Bendrojo pagalbos centro, kurio darbuotojai negalėjo nustatyti pagalbos prašančios merginos buvimo vietos, vadovų galvų. 

Pasak ministro, jie yra atsakingi, kad sistema, leidžianti nustatyti skambinančiojo buvimo vietą, net jei telefone nėra SIM kortelės, turėtų veikti.

„Jei jie nesugeba susitvarkyti, jie turi pasitraukti. Pirmadienio rytą aš įvardinsiu pavardę. [Ar kalti vadovai?] Aš galiu pasakyti – už sistemos funkcionavimą atsakingi vadovai“, – LRT studijoje sakė vidaus reikalų ministras D.Barakauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas